Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ОБЕРЕЖНО: КОРОНАВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ!

Дата: 12.03.2020 11:03
Кількість переглядів: 427

Фото без опису

Що необхідно знати про коронавірусну інфекцію - роз’яснює Конотопський міськрайонний відділ ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України»  

Виявлений коронавірус - це новий вірус, який відрізняється від збудника грипу, пташиного грипу, аденовірусної інфекції, важкого гострого респіраторного синдрому (SARS - COV) та інших поширених захворювань органів дихання. Впродовж 2020 року коронавірусна інфекція швидко розповсюдилась на десятки країн та набула ознаки епідемії.

Коронавірус-це вірус, що належить до родини коронавірусів, виявлених у місті Ухань(Китай, провінція Хубей) ідентифікований як причина спалаху респіраторних захворювань. Перший випадок захворювання на пневмонію невідомої етіології зафіксовано в кінці 2019 року в Китаї. При епідеміологічному розслідуванні більшість хворих відвідували оптовий ринок морепродуктів, де також продаються кури, хижаки, бабаки та інші дикі тварини.

Крім Китаю, найбільше захворілих на коронавірусну пневмонію зафіксовано в Південній Кореї, Ірані, Італії тощо.

В Україні розпорядженням КМУ України від 03.02.2020р. № 93-р створений оперативний штаб з питань запобігання занесенню та поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом.

03.03.2020р.  1 випадок захворювання COVID – 19 зареєстрований в Україні - захворів мешканець Чернівецької області, що повернувся із туристичної поїздки з Італії (через Румунію).

Взагалі на цей час у світі захворіло на коронавірусну інфекцію більше 100 тис.людей, а померло від пневмонії або ускладнень - більше 3 тис. людей.

Дані щодо кількості захворілих на інфекцію та кількості летальних випадків у світі щоденно змінюються, як правило у сторону збільшення.

Вірус може передаватися від людини до людини переважно повітряно-крапельним шляхом, від тварини до людини контактним шляхом та при вживанні сирих або недостатньо термічно оброблених м’ясних продуктів.

Заходи щодо локалізації та недопущення поширення коронавірусу в Чернівецькій області тривають.

Також з метою недопущення завезення коронавірусу та раннього виявлення хворих проводиться термометрія людей на кордонах та пунктах пропуску України, проведення певних ізоляційних заходів осіб з підозрою на хворобу або самоізоляції.

Клінічні симптоми у зв’язку з інфекцією COVID – 19: лихоманка, кашель, біль у горлі, закладеність носа, нездужання, головний біль, біль у м’язах, млявість.

Початок захворювання – поява респіраторних симптомів або симптоми, які погіршуються протягом одного тижня після початку хвороби.

Рекомендації щодо захисту від коронавірусу : часте миття рук впродовж 20 сек. та обробка антисептичними засобами; під час кашлю та чхання прикривання роту і носу серветкою або згином ліктя та миття після цього рук; уникання натовпу та тримання дистанції на відстані метра від інших людей, зокрема тих, хто кашляє та чхає; використання хворими медичних масок для попередження зараження оточуючих; уникнення торкання обличчя брудними руками; обробка деззасобом особистих речей– телефонів, комп’ютерів, столів, окулярів, сумок, дверних ручок тощо; термічна обробка сирого м’яса, м’ясних субпродуктів та яєць; зміцнення власного імунітет шляхом повноцінного харчування, здорового сну, фізичних вправ та дотримання водного балансу організму та ін. Крім того, необхідно обмеження подорожей в країни, що неблагополучні на захворювання коронавірусною інфекцією.

Необхідно пам’ятати, що при виявленні симптомів захворювання на коронавірус та контакти з хворими потрібно негайно звернутися за медичною допомогою до сімейного лікаря. Виконання  рекомендації лікарів – запорука здоров’я та недопущення поширення вірусних інфекцій серед населення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь