Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Як змінити виборчу адресу на місцевих виборах – 2020

Дата: 14.08.2020 11:11
Кількість переглядів: 369

         Виборчий кодекс України закріпив можливість зміни виборчої адреси без зміни місця реєстрації – це дозволяє значній частині виборців проголосувати за місцем фактичного проживання.

Виборчою адресою особи є адреса, за якою зареєстровано її місце проживання. Водночас Виборчий кодекс закріпив можливість  «прив'язати» виборчу адресу виборця не лише до місця зареєстрованого проживання, а й до фактичного місця проживання.

Так, раніше виборчу адресу можна було змінити, лише змінивши місце реєстрації, що позбавляло значну кількість виборців можливості проголосувати на виборах.  Тепер кожен виборець незалежно від того, де зареєстроване його місце проживання, може закріпити своє фактичне місце проживання як виборчу адресу та проголосувати на виборах у відповідній місцевості. Особливої актуальності набуває це право напередодні місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня 2020 року. Адже лише ті виборці, що належать до певної територіальної громади, можуть голосувати на місцевих виборах.

Куди звертатись, щоб змінити виборчу адресу?

Виборцю потрібно звернутись до відділу ведення державного реєстру виборців за місцем, де виборець фактично проживає. Детальну інформацію про місцезнаходження потрібного відділу та його контакти можна знайти на сайті Державного реєстру виборців, де в розділі  «Органи реєстру» слід зайти у вкладку «Відділи ведення реєстру» – саме там міститься інформація про всі відділи у кожній із областей України. 

Які документи потрібно подавати?

Пред’явити паспорт – документ, що посвідчує особу та підтверджує, що особа є громадянином України. Якщо в особи немає паспорту (у разі недавнього набуття громадянства України), така особа пред’являє тимчасове посвідчення громадянина України.

Подати заяву про зміну виборчої адреси, форму якої можна знайти як на сайті Державного реєстру виборців чи Центральної виборчої комісії, так і в приміщенні відділу ведення Державного реєстру.

З 24 липня 2020 року жодних документів, що підтверджують фактичне місце проживання виборця, додавати до заяви не потрібно.

Як подавати документи?

Заява про зміну виборчої адреси може бути подана до відділу ведення Державного реєстру в паперовій або електронній формі 

Заява в паперовій формі може бути подана виборцем особисто або через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства.

Заява в електронній формі може бути надіслана виборцем за підписом, прирівняним до власноручного підпису згідно із Законом України «Про електронні довірчі послуги» (кваліфікований електронний підпис), з використанням мережі Інтернет. Така заява повинна містити адресу електронної пошти. (Для подання заяви онлайн, необхідно заповнити електронну форму, розміщену, зокрема, на сайті ЦВК. Про подання заяви в електронній формі на вказану виборцем адресу електронної пошти надсилається повідомлення про результати розгляду заяви.

На розгляд заяви передбачено 15 днів з моменту її отримання. Строк розгляду може збільшуватись, якщо у заяві будуть виявлені помилки, неточності чи недостатні дані. В такому випадку виборцю буде надана можливість виправити відповідні недоліки. 

Коли можна змінювати виборчу адресу?

Нові правила зміни виборчої адреси вступили в дію 1 липня 2020 року. Виборчу адресу можна змінювати лише до п'ятого дня виборчого процесу. (виборчий процес місцевих виборів розпочинається за 50 днів до дня голосування).

Тож, з 1 липня 2020 року до 9 вересня 2020 року (5-й день виборчого процесу місцевих виборів 2020) кожен виборець зможе змінити виборчу адресу та проголосувати вже за новою виборчою адресою на місцевих виборах 25 жовтня цього року.

Повторно змінити виборчу адресу виборці зможуть не раніше ніж через 180 днів після дати внесення до Державного реєстру виборців останньої зміни виборчої адреси.

5 простих кроків

Я хочу особисто прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців (ДРВ) та подати паперову заяву про зміну виборчої адреси.

Що мені робити?

Прийти до відділу ведення ДРВ.

З 1 липня до 9 вересня 2020 року необхідно прийти  до відділу ведення Державного реєстру виборців за фактичним місцем проживання. Знайти свій відділ ДРВ, який відноситься до адреси, що стане новою виборчою адресою можна на сайті Державного реєстру виборців в розділі «Органи реєстру» у вкладці «Відділи ведення реєстру».

Подати заяву.

Бланк заяви  можна  завантажити із додатку до Постанови ЦВК №145 від 24.07.2020, роздрукувати та заповнити вдома або взяти безпосередньо у відділі ДРВ.

Із собою також треба мати паспорт громадянина України (або тимчасове посвідчення, якщо громадянство набуте лише нещодавно).

Також можна подати електронну заяву. Вона доступна лише на офіційному сайті ДРВ https://www.drv.gov.ua. Здійснити її можна лише за наявності ЕЦП (електронного цифрового підпису)

Отримати повідомлення про зміну виборчої адреси.

У відповідь на заяву відділ ведення ДРВ має повідомити, що виборча адреса була змінена. На це Держреєстр має 15 днів, крім того для такого інформування передбачено кілька способів. Повідомлення може бути:

- видано безпосередньо у відділі ведення ДРВ;

- надіслано поштою на нову виборчу адресу;

- надіслано електронною поштою, але для цього необхідно заповнити відповідне поле під час подачі паперової заяви.

Варто зазначити, що це лише повідомлення виборця про зміну в реєстрі виборців, тож його не потрібно брати з собою на виборчу дільницю.

Перевірити себе в списку виборців

Після отримання повідомлення про зміну виборчої адреси можна побачити оновлену інформацію в Реєстрі, зайшовши в «Особистий кабінет виборця» на сайті ДРВ. У розділі «Перевірка включення» потрібно уважно, без жодних описок, ввести свої персональні дані, ввести підтверджуючий код, який прийде на електронну пошту, та упевнитись, що відображається вже нова виборча адреса. Після цього варто також відстежити номер та адресу нової виборчої дільниці, яка відноситься до нової виборчої адреси.

 25 жовтня прийти на нову дільницю.

У день голосування, 25 жовтня 2020 року, треба буде прийти на нову виборчу дільницю, яка відноситься до нової виборчої адреси, та проголосувати. Це можна буде зробити з 8:00 до 20:00, маючи з собою лише паспорт громадянина України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь