Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Соціальна робота з прийомними сім’ями

Дата: 30.09.2020 10:18
Кількість переглядів: 2921

Фото без опису

Родина – це природнє середовище дитини. Вплив батьків на її виховання і життя є домінуючим. В сім’ї беруть початок світогляд, моральні ідеали і смаки, норми поведінки, ціннісні орієнтири, тобто усі ті якості, які згодом становитимуть її сутність, як людини. Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім’я – прийомна сім’я або ж дитячий будинок сімейного типу.

   Провідною формою соціальної роботи з даними сім’ями є соціальний супровід, тобто цілеспрямована систематична діяльність соціальних працівників, що спрямована на надання допомоги батькам-вихователям і прийомним батькам у вирішенні проблем прийомних дітей, створення необхідних умов для оптимального функціонування прийомної сім’ї і розвитку дитини.

Процес соціального супроводу складається з зустрічей соціального працівника з батьками з певною послідовністю, під час яких він вивчає умови виховання дитини, надає допомогу у вирішенні проблем, які з’являються при вихованні, а у разі потреби залучає до роботи з сім’єю інших спеціалістів соціальної сфери.

Соціальний супровід вирішує ряд важливих завдань: надає допомогу прийомним сім’ям для того, щоб у майбутньому вона могла вирішувати проблеми, які постають, в основному шляхом мобілізації власних ресурсів; забезпечує партнерські відносини між прийомною сім’єю, соціальною службою, іншими державними і громадськими установами для комплексного забезпечення прав прийомної дитини.

Прийомна сім’я на період адаптації прийомної дитини часто є носієм потенційної кризи, а тому має бути предметом особливої уваги соціальних працівників, хоча з часом їх роль буде зменшуватись, а в ідеалі – зведеться до щорічного оцінювання ефективності функціонування благополучної прийомної сім’ї і допомоги їй на етапі становлення.

На території Бочечківської сільської об’єднаної територіальної громади на обліку перебувають 1 прийомна та 11 опікунських сімей в селах Козацьке,  Новомутин, Бочечки, Бондарі, в яких проживають 13 дітей.

          Фахівці із соціальної роботи Бочечківської сільської ради Калуцька О.М. (територія обслуговування: села Козацьке, Новомутин, Хижки, Вовчик, Прилужжя) та Колошина А.О. (територія обслуговування: села Бочечки, Сахни, Бондарі, Савойське) систематично відвідують дані родини та надають інформативні послуги, а також здійснюють просвітницьку роботу.

Відповідно до планів роботи фахівців проводяться бесіди на теми: «Вихованість та відповідальність батьків – запорука виховання дітей», «Техніка безпеки вдома, в школі, в громадських місцях», «Уникнення конфліктних ситуацій в сім’ї», «Виховання дружніх відносин в родині», «Моя сім’я за здоровий спосіб життя». Опікунам вручено буклети «Поради батькам», «Дитинство без насильства».

          В зв’язку з епідемією COVID-19 керівництвом Бочечківської сільської об’єднаної територіальної громади дані родини забезпечені захисними засобами захисту, проведені відповідні бесіди щодо заходів безпеки та вручено інформаційний лист «Коронавірус: профілактика та техніка безпечної поведінки під час поширення інфекції».

Співпрацюючи з педагогічними працівниками Бочечківського та Козацького НВК фахівці із соціальної роботи часто звертаються до соціально-психологічної служби (практичний психолог О.М.Горбач та О.А.Шаповалова та соціальний педагог Ю.М.Міхєєва).

Працівники виконавчого комітету Бочечківської сільської ради тісно співпрацюють з службою у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації (начальник – Точиленко Т.М.), які здійснюють вагомий внесок у справу влаштування дітей до сімейних форм виховання (усиновлення, опіку чи піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу тощо), профілактики дитячого соціального сирітства, соціального захисту прав і законних інтересів дітей, які опинились в складних життєвих обставинах.

30 вересня Україна відзначає свято – День усиновлення. Адже діти – це наша надія і наше майбутнє. Щоб ця надія здійснилася, ми, дорослі, повинні пам’ятати про свою відповідальність, піклуватися про кожну дитину. Особливо про дітей, які залишилися без батьківської опіки. Турбота про них – наша спільна мета, обов’язок суспільства, держави.           

До дня усиновлення фахівці із соціальної роботи спільно з педагогічними працівниками провели конкурс малюнків серед опікунських сімей «Моя сім’я – мій скарб», де діти виразили своє бачення сім’ї.

          З нагоди свята, для опікунських родин організована екскурсія на оленячу ферму, що поблизу села Козацьке, де і дорослі, і діти отримали безліч позитивних емоцій від «спілкування» з тваринами.

Взяти дитину в родину ніколи не пізно. Дбаймо про наших маленьких і юних, пригортаймо до серця рідних і даруймо любов тим, котрі позбавлені сімейного тепла, адже чужих дітей не буває. І хочеться побажати батькам та їх діткам міцного здоров’я, віри в добро, надії, терпіння і любові. 

Фото без опису   Фото без опису

Фото без опису    Фото без опису

Фото без опису    Фото без опису

Фото без опису   Фото без опису

Фото без опису    Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь