Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Соціальна робота з прийомними сім’ями

Дата: 30.09.2020 10:18
Кількість переглядів: 2666

Родина – це природнє середовище дитини. Вплив батьків на її виховання і життя є домінуючим. В сім’ї беруть початок світогляд, моральні ідеали і смаки, норми поведінки, ціннісні орієнтири, тобто усі ті якості, які згодом становитимуть її сутність, як людини. Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім’я – прийомна сім’я або ж дитячий будинок сімейного типу.

   Провідною формою соціальної роботи з даними сім’ями є соціальний супровід, тобто цілеспрямована систематична діяльність соціальних працівників, що спрямована на надання допомоги батькам-вихователям і прийомним батькам у вирішенні проблем прийомних дітей, створення необхідних умов для оптимального функціонування прийомної сім’ї і розвитку дитини.

Процес соціального супроводу складається з зустрічей соціального працівника з батьками з певною послідовністю, під час яких він вивчає умови виховання дитини, надає допомогу у вирішенні проблем, які з’являються при вихованні, а у разі потреби залучає до роботи з сім’єю інших спеціалістів соціальної сфери.

Соціальний супровід вирішує ряд важливих завдань: надає допомогу прийомним сім’ям для того, щоб у майбутньому вона могла вирішувати проблеми, які постають, в основному шляхом мобілізації власних ресурсів; забезпечує партнерські відносини між прийомною сім’єю, соціальною службою, іншими державними і громадськими установами для комплексного забезпечення прав прийомної дитини.

Прийомна сім’я на період адаптації прийомної дитини часто є носієм потенційної кризи, а тому має бути предметом особливої уваги соціальних працівників, хоча з часом їх роль буде зменшуватись, а в ідеалі – зведеться до щорічного оцінювання ефективності функціонування благополучної прийомної сім’ї і допомоги їй на етапі становлення.

На території Бочечківської сільської об’єднаної територіальної громади на обліку перебувають 1 прийомна та 11 опікунських сімей в селах Козацьке,  Новомутин, Бочечки, Бондарі, в яких проживають 13 дітей.

          Фахівці із соціальної роботи Бочечківської сільської ради Калуцька О.М. (територія обслуговування: села Козацьке, Новомутин, Хижки, Вовчик, Прилужжя) та Колошина А.О. (територія обслуговування: села Бочечки, Сахни, Бондарі, Савойське) систематично відвідують дані родини та надають інформативні послуги, а також здійснюють просвітницьку роботу.

Відповідно до планів роботи фахівців проводяться бесіди на теми: «Вихованість та відповідальність батьків – запорука виховання дітей», «Техніка безпеки вдома, в школі, в громадських місцях», «Уникнення конфліктних ситуацій в сім’ї», «Виховання дружніх відносин в родині», «Моя сім’я за здоровий спосіб життя». Опікунам вручено буклети «Поради батькам», «Дитинство без насильства».

          В зв’язку з епідемією COVID-19 керівництвом Бочечківської сільської об’єднаної територіальної громади дані родини забезпечені захисними засобами захисту, проведені відповідні бесіди щодо заходів безпеки та вручено інформаційний лист «Коронавірус: профілактика та техніка безпечної поведінки під час поширення інфекції».

Співпрацюючи з педагогічними працівниками Бочечківського та Козацького НВК фахівці із соціальної роботи часто звертаються до соціально-психологічної служби (практичний психолог О.М.Горбач та О.А.Шаповалова та соціальний педагог Ю.М.Міхєєва).

Працівники виконавчого комітету Бочечківської сільської ради тісно співпрацюють з службою у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації (начальник – Точиленко Т.М.), які здійснюють вагомий внесок у справу влаштування дітей до сімейних форм виховання (усиновлення, опіку чи піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу тощо), профілактики дитячого соціального сирітства, соціального захисту прав і законних інтересів дітей, які опинились в складних життєвих обставинах.

30 вересня Україна відзначає свято – День усиновлення. Адже діти – це наша надія і наше майбутнє. Щоб ця надія здійснилася, ми, дорослі, повинні пам’ятати про свою відповідальність, піклуватися про кожну дитину. Особливо про дітей, які залишилися без батьківської опіки. Турбота про них – наша спільна мета, обов’язок суспільства, держави.           

До дня усиновлення фахівці із соціальної роботи спільно з педагогічними працівниками провели конкурс малюнків серед опікунських сімей «Моя сім’я – мій скарб», де діти виразили своє бачення сім’ї.

          З нагоди свята, для опікунських родин організована екскурсія на оленячу ферму, що поблизу села Козацьке, де і дорослі, і діти отримали безліч позитивних емоцій від «спілкування» з тваринами.

Взяти дитину в родину ніколи не пізно. Дбаймо про наших маленьких і юних, пригортаймо до серця рідних і даруймо любов тим, котрі позбавлені сімейного тепла, адже чужих дітей не буває. І хочеться побажати батькам та їх діткам міцного здоров’я, віри в добро, надії, терпіння і любові. 

   

    

    

   

    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь