Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Спалювання листя заборонено

Дата: 29.10.2020 15:24
Кількість переглядів: 353

Фото без опису

Про заборону спалювання сухих

рослинних залишків та сміття

 

Восени у нас прийнято спалювати опале листя та сміття. В пік осіннього паління повітря в населених пунктах стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів.

Чим шкідливе спалювання опалого листя,  сухої трави та сміття?

При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Окрім безпосередньої шкоди людському здоров'ю, спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу для природи: з листям згорають зимуючі корисні комахи; руйнується ґрунтовий покрив (вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми), відбувається збіднення ґрунту; знищується насіння і коріння трав'янистих рослин; пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння; в 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.

Крім того, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, зростає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків, погіршується видимість на дорогах, збільшується частота ДТП.

Нагадуємо!

Розведення вогнищ, спалювання листя, рослинності та сміття заборонено законодавством України та передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність з відповідним накладенням штрафів.

Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, а саме:

- статті 50 Конституції України;

- статей 9 та 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»;

- статті 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»;

- пунктів 3.6.14., 3.7.4. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій;

- пунктів 3.6., 6.4.2. Правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України, Закону України «Про благоустрій в населених пунктах».

Всі ці дії є порушенням державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів – відповідно до ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідаючи на питання: «А що ж треба робити з опалим листям і залишками рослинності?» можна сказати, що найкращою і єдиною альтернативою спалюванню листя є компостування. Кожний власник присадибної ділянки на своєму господарському дворі може зробити компостну яму, зберігаючи в ній рослинні залишки. В результаті не буде забруднюватись повітря, а за півроку буде змога мати власне безкоштовне добриво.

Прохання до небайдужих громадян!

Якщо ви виявили осіб, які незаконно спалюють листя і залишки рослинності на своїх присадибних ділянках і городах, викликайте працівників поліції, щоб порушника було притягнуто до відповідальності.

Виконавчий комітет Бочечківської сільської ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь