Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

УКРАЇНА МАЄ ПРАВО МОБІЛІЗУВАТИ ДІАЛОГ З ЄС І НАТО У НАПРЯМКУ ЧЛЕНСТВА

Дата: 21.12.2020 12:57
Кількість переглядів: 453

Фото без опису

Україна має право мобілізувати діалог з ЄС і НАТО у напрямку членства. На цьому наголосила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга СТЕФАНІШИНА під час онлайн-конференції керівників закордонних дипломатичних установ України

«Ми вийшли на формат євроінтеграції 2.0. Рух України до членства в ЄС і НАТО перестав бути романтичною ідею, просто слоганом, закріпленим в Конституції України. За 5 років дії Угоди про асоціацію, Україна перетнула серйозну межу у наближенні законодавства до практик і стандартів ЄС, змінивши фактично всі сфери регулювання», – сказала Ольга Стефанішина.

Звертаючись до керівників закордонних дипломатичних установ України, Віце-прем’єр-міністр зазначила, що Україна стає потужною і конкурентоспроможною країною, а тому важливо, щоб усі столиці держав-членів бачили Україну в ЄС і НАТО.

За її словами, створюючи систему публічних закупівель, Україна має отримати доступ на європейські ринки публічних закупівель, а ухвалення законодавства щодо внутрішніх водних шляхів має зняти бар’єри у пересуванні і розвитку водних шляхів.

«З ЄС і НАТО нас об’єднує не лише спільний континент, а й історична приналежність до європейської родини, спільні річки, ліси, моря та логістика. І якраз це є матеріалізацією того, що Україна перестає бути об'єктом геополітичних змін та регіональної політики, Україна стає суб'єктом, що проявляється у проактивній позиції щодо розвитку спільної логістики, інтеграції до енергетичного простору ЄС, долучення України до міжрегіональних ініціатив. Це об'єднання через трансформацію, інтеграцію у ринки ЄС та ланцюжки постачання, залучення інвестицій є елементом об'єднання нашої країни із заходом», – сказала Ольга Стефанішина.

Віце-прем’єр-міністр також зазначила, що цьогоріч було ухвалено низку історичних рішень у напрямку євроатлантичної інтеграції. Зокрема, фактично всі пропозиції України були враховані при формуванні майбутньої Стратегії НАТО до 2030 року, ухвалено закон про розвідку та зміни щодо оборонних закупівель.

«Ми всі знаємо, що Президент України підтримує активний діалог з Генеральним секретарем НАТО. У результаті такого діалогу і взаємодії державних інституцій Україна отримала статус Партнера НАТО з розширених можливостей і ці можливості вже використовуються Україною. Пропозиції України щодо взаємодії з НАТО в рамках розширених можливостей Президент незабаром направить Генеральному секретарю і всі країни Альянсу будуть їх вивчати», – сказала Ольга Стефанішина.

Вона також зазначила, що сьогодні фінансування сектору безпеки і оборони є безпрецедентними, а Україна залучена майже до всіх військових операцій країн Альянсу.

«Ми почали тектонічні зміни у системі обміну інформацією і даними. Сьогодні ми говоримо про створення системи стійкості у державі. Тобто ці трансформації вже не оскаржувані. Ми маємо повне право мобілізувати політичний діалог (про членство України в НАТО), а також рухатися у напрямку реалізації амбіцій і обіцянок, які були закріплені в Декларації Бухарестського саміту», – сказала Віце-прем’єр-міністр.

За матеріалами Урядового порталу: https://www.kmu.gov.ua/news/olga-stefanishina-ukrayina-maye-pravo-mobilizuvati-dialog-z-yes-i-nato-u-napryamku-chlenstva


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь