Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

СКАСОВАНО ПІЛЬГОВІ ТАРИФИ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ, АЛЕ "НІЧНИЙ ТАРИФ" ЗАЛИШАЄТЬСЯ

Дата: 14.01.2021 15:06
Кількість переглядів: 745

Фото без опису

Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг України постановою від 06 січня 2021 року скасувала низку постанов НКРЕ та НКРЕКП, які передбачали пільгові тарифи на електроенергію, зокрема:

постанову від 11 березня 2010 року № 218, яка передбачала пільги для релігійних організацій;

постанову від 26 лютого 2015 року № 220, яка передбачала пільгові тарифи при споживанні електроенергії до 100 кВт·год – в тому числі для будинків, які обладнані електроопаленням;

постанову від 06 червня 2017 року № 746, яка передбачала пільговий тариф для власників (балансоутримувачів) майна, що використовується для компактного поселення внутрішньо переміщених осіб;

постанову від 23 квітня 2012 року № 498, якою затверджено порядок застосування тарифів на електроенергію та передбачалися пільги для населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні АЕС.

Водночас, постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2020 р. № 1325 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05 червня 2019 р. № 483», якою, зокрема, було подовжено строк дії Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії (ПСО). встановлено фіксовані ціни на електричну енергію для всіх побутових споживачів у розмірі 1 грн 68 коп за 1 кВт·год (до 31 березня 2021 року). Цією ж постановою визначено порядок розрахунку тарифу за наявності обліку споживання електроенергії за періодами часу:

1) за двозонними тарифами, диференційованими за періодами часу:

0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години);

повний тариф у інші години доби;

2) за тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу:

1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з 8-ї години до 11-ї години і з 20-ї години до 22-ї години);

повний тариф у напівпіковий період (з 7-ї години до 8-ї години, з 11-ї години до 20-ї години, з 22-ї години до 23-ї години);

0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години).

Дану постанову прийнято з метою уникнення стрімкого зростання тарифу для населення вже з січня 2021 року. Так, термін дії чинного механізму ПСО спливав 01.01.2021, і у разі неприйняття запропонованих змін ціна на електроенергію для побутових споживачів мала б формуватися на ринкових умовах, що призвело б до різкого, більш ніж у 2,5 рази, зростання тарифу на електричну енергію для населення (до близько 3.30 грн/кВт год).

Зміни в ПСО також дозволять забезпечити фінансову стабілізацію ринку електричної енергії протягом січня – березня 2021 року та сталу роботу енергетичних підприємств, на яких покладені спеціальні обов’язки із забезпечення загальносуспільних інтересів (НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго», НЕК «Укренерго»).

Таким чином, в Україні продовжує діяти пільговий «нічний» тариф на електроенергію. Також Міністерство енергетики України спільно з Національною комісією з регулювання енергетики та комунальних послуг України та іншими учасниками ринку електроенергії протягом січня планують розробити вдосконалений сценарій збалансування ринку електричної енергії у 2021 році.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь