Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

СТАЦІОНАРНЕ ЛІКУВАННЯ ГОСТРОГО МОЗКОВОГО ІНСУЛЬТУ: ЩО ЗМІНИТЬСЯ У ПРОГРАМІ МЕДИЧНИХ ГАРАНТІЙ-2021, ІНФОРМУЄ НСЗУ

Дата: 21.01.2021 09:26
Кількість переглядів: 346

Фото без опису

У 2020 році за Програмою медичних гарантій безоплатно проліковано понад 58 тисяч пацієнтів з інсультом

Національна служба здоров’я визначила надання допомоги при гострому мозковому інсульті пріоритетним напрямом у Програмі медичних гарантій.  При контрактуванні медичних закладів на лікування цих захворювань НСЗУ висувала до них підвищені вимоги. Щодо наявності сучасного обладнання, медичного персоналу потрібної кваліфікації, здатності забезпечити роботу закладу в цілодобовому режимі. Водночас заклади, що законтрактовані на надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті у стаціонарних умовах, отримують фінансування за підвищеним тарифом.  А з 1 липня минулого року його додатково збільшили – з 19 332 грн до 26 947 грн.

Також пропонується включити до нових вимог наявність обладнання приймального відділення місцем для тромболізису, де проводитиметься безперервна пульсоксиметрія, контроль артеріального тиску в автоматичному режимі, ЕКГ, своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування, обов’язкове анестезіологічне забезпечення під час усіх інвазивних діагностичних процедур тощо.

Для пацієнта лікування інсульту за Програмою медичних гарантій є безоплатним. А саме - діагностика (КТ, екстрені лабораторні дослідження), медикаментозне лікування та знеболення за потреби, проведення тромболітичної терапії, цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації, медична реабілітація в гострому періоді, лікарські засоби з Національного переліку та витратні матеріали, ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету та харчування в стаціонарних умовах.
Щоб отримати медичну допомогу, потрібно лише викликати «швидку» допомогу за номером 103 для людини, яка має симптоми інсульту. Бригада «швидкої» повинна  доставити пацієнта в медзаклад, який уклав договір з НСЗУ за цим пакетом медичних послуг, відповідно до маршруту, затвердженого в регіоні.

Для надання допомоги при інсульті дуже важливо узгодити допомогу на кожному етапі. Тому для екстреної медичної допомоги планується ввести підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами правильних маршрутів пацієнтів. 

Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта з підозрою на інсульт до закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цих захворювань. Таким чином можна буде запобігти втраті часу, який є критично важливим для пацієнтів з інсультом.
Також НСЗУ пропонує розширити програму «Доступні ліки», включивши до неї ліки як для профілактики інсульту, так і для пацієнтів, що перенесли інсульт. Розширення програми «Доступні ліки» дасть можливість таким пацієнтам отримувати потрібні ліки в аптеці за рецептом лікаря безоплатно або з незначною доплатою, та зробить лікування наслідків захворювання більш доступним.

Довідково. Щороку в Україні трапляється понад 120 тисяч випадків інсульту. Інсульт посідає друге місце серед основних причин смертності та є провідною причиною інвалідності у нашій країні. Через інсульт українці втрачають роки здорового життя та страждають від наслідків цієї недуги. Родина, де є такий хворий зазнає значних фінансових витрат на діагностику, лікування та подальшу реабілітацію хворого, яка може тривати роками.

В Україні – 191 медичний заклад має договори з НСЗУ на стаціонарне лікування інсульту. Ці заклади уклали з НСЗУ договорів на загальну суму понад 1, 54 млрд грн.

За матеріалами: https://nszu.gov.ua/novini/stacionarne-likuvannya-gostrogo-mozkovogo-insultu-shcho-zmin-449


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь