Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

КОЛИ ВАКЦИНУВАТИСЯ ВІД COVID-19 ВАГІТНИМ ТА ТИМ КАТЕГОРІЯМ ОСІБ, ЯКІ ВЖЕ МАЮТЬ АНТИТІЛА, - РЕКОМЕНДАЦІЇ МОЗ

Дата: 15.02.2021 10:02
Кількість переглядів: 296

Фото без опису

Міністерство охорони здоров'я схвалило рекомендації експертів щодо особливостей вакцинації проти коронавірусу деяких категорій громадян – повідомляють на сайті МОЗ

Зокрема, Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) визначила, що людям, які мають гострий перебіг COVID-19 та не отримували жодної дози вакцини, краще відтермінувати введення першої дози вакцини на 6 місяців.

Якщо ж інфекція розвинулась після отримання першої дози вакцини, то другу варто отримувати лише через пів року.

Тим, хто вже перехворів на COVID-19 (після введення першої дози вакцини чи просто через інфікування), за бажанням можуть ввести вакцину раніше ніж за шість місяців, але за умови, що вакцин буде достатньо для пріоритетних груп.

Для людей, які раніше отримували терапію антитілами від COVID-19 чи плазму реконвалесцентівексперти також рекомендують відкласти щеплення хоча б на пів року. Як зазначають у НТГЕІ, вакцинація проти COVID-19 жодним чином не має впливати на терапевтичну тактику пацієнта.

Вакцинація проти COVID-19 вагітних та жінок, які вигодовують дітей грудним молоком:

У МОЗ рекомендують вагітним жінкам відтермінувати щеплення до завершення вагітності, навіть якщо вагітність настала після введення першої дози вакцини.

Водночас медпрацівникам дозволять робити щеплення попри вагітність, оскільки користь від вакцини переважає над ризиком інфікуватися під час роботи.

Жінки, які вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані без застережень. Однак у МОЗ зазначають, що ці рекомендації вважати як тимчасові і такі, що можуть бути змінені у випадку надходження оновлених даних та, якщо вони не суперечать чинній інструкції до вакцини..

Використання вакцин на платформі мРНК у осіб з алергією:

У МОЗ зазначають, що в разі важкої алергічної реакції на поліетиленгліколь або подібну молекулу робити щеплення вакцинами, до складу яких входить ця речовина, не можна. Під час визначення протипоказань до щеплення медики мають звертати на це увагу.

Введення вакцин проти COVID-19 одночасно з іншими вакцинами:

Краще зробити перерву та робити щеплення вже за 28 днів після отримання другої вакцини проти COVID-19, вважають у НТГЕІ. У разі необхідності цей термін може бути скорочений до 14 днів.

Ці рекомендації не стосуються вакцинації за екстреними показаннями. Якщо вакцини вводять з меншим інтервалом часу у порівнянні з введенням вакцини проти COVID-19, то дози вакцин все одно діятимуть.

Серологічне тестування щодо COVID-19 до та після вакцинації:

рутинне серологічне тестування не рекомендоване як перед, так і після щеплення вакциною проти COVID-19;


серологічне тестування як перед, так і після щеплення вакциною проти COVID-19 може бути використане, якщо його результати представляють науковий інтерес.

У МОЗ зазначають, що ці рекомендації вважати як тимчасові і такі, що можуть бути змінені у випадку надходження оновлених даних та, якщо вони не суперечать чинній інструкції до вакцини.

 

За інформацією https://moz.gov.ua/article/news/%e2%80%8b-ministerstvo-ohoroni-zdorov%e2%80%99ja-ukraini-shvalilo-rekomendacii-ntgei-z-okremih-pitan-vakcinacii-proti-covid-19-v-ukraini


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь