Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

СТОМАТОЛОГІЧНА ДОПОМОГА: ПЕРЕЛІК БЕЗОПЛАТНИХ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ

Дата: 17.02.2021 13:05
Кількість переглядів: 348

Фото без опису

У Програмі медичних гарантій цього року стоматологічну допомогу дорослим та дітям виділено в окремий амбулаторний пакет

Амбулаторний пакет покриватиме: ургентну стоматологічну допомогу дорослим та дітям; проведення інструментальних досліджень в рамках ургентної стоматологічної допомоги; планову стоматологічну допомогу дітям, крім ортодонтичних процедур та протезування. Протезування, брекети та інші дорогі стоматологічні послуги не входять у гарантований пакет. 

Стоматологічна допомога є дороговартісною послугою у всьому світі. У багатьох країнах, навіть економічно успішних, стоматологія виключена з Програм державних гарантій. Обмеженість ресурсів на охорону здоров’я в Україні зумовлює необхідність пріоритезувати кошти Програми медичних гарантій і направляти їх, насамперед, на ті послуги, які допоможуть знизити рівень смертності.

В умовах вкрай обмеженого фінансування системи охорони здоров’я, найефективнішим у стоматологічній галузі є витрачання ресурсів лише на найнеобхідніше. Сьогодні пацієнти платять за стоматологічні послуги переважно зі своєї кишені. Більшість  комунальних стоматологічних клінік у нашій країні працюють на платній основі. Зміна фінансування цієї медичної галузі виводить ринок стоматології з тіні. Медичні заклади мають можливість офіційно запроваджувати платні послуги. Прозоро формувати ціну і конкурувати за клієнтів, як повноцінні комерційні структури.

За інформацією Асоціації стоматологів України, сьогодні стоматологічну допомогу надають понад 24 600 лікарів стоматологічного профілю у 6 280 закладах різних форм власності. У 2020 році на надання послуг за пакетом «Амбулаторна медична допомога дорослим та дітям», включно зі стоматологічною допомогою, Національна служба здоров’я України уклала договори з понад 1,4 тисячі медичних закладів. Ці заклади отримали за контрактом з НСЗУ понад 7,3 млрд грн.

Для дорослих Програма медичних гарантій покриває ургентну стоматологію – зняття гострого болю та лікування станів, які загрожують життю. Зокрема, будуть безоплатними медичні послуги, якщо у пацієнта діагностовано пульпіт, перелом зуба,  невралгія трійчастого нерва, хімічний опік слизової рота, слинокам’яна хвороба, карбункул і фурункул, травми м'яких тканин щелепно-лицевої ділянки.

До безоплатного пакету входить планова дитяча стоматологія, бо вона дійсно може запобігти погіршенню загального здоров'я дитини.

НСЗУ закуповує безпечні та якісні медичні послуги, відповідно до можливостей державного бюджету. Водночас українці мають отримувати доступні та якісні медичні послуги за будь-яким напрямом без катастрофічних фінансових витрат. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь