Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

СЕРЦЕВО-СУДИННІ ХВОРОБИ: ЯКІ МЕДИЧНІ ПОСЛУГИ МОЖЕ ОТРИМАТИ БЕЗОПЛАТНО ПАЦІЄНТ

Дата: 18.02.2021 15:45
Кількість переглядів: 309

Фото без опису

Національна служба здоров’я України пропонує в Програмі медгарантій у цьому році розширити обсяг послуг, які можуть отримати пацієнти, що перенесли інфаркт та інсульт

Зокрема, до Державної програми реімбурсації включено ліки для таких пацієнтів. Найближчим часом новий Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, буде затверджено. 

Згідно з дослідженнями Глобальної програми, що оцінює втрату працездатності та смертність від захворювань, у 2019 році серцево-судинні хвороби визнали основними причинами смертності та інвалідності в усьому світі. Тягар серцево-судинних захворювань продовжує зростати протягом десятиліть майже у всіх країнах із середнім і низьким рівнем доходу. До яких належить і наша країна.

Серцево-судинні захворювання є найпоширенішими серед українців. І є основною причиною смертності населення. У понад 68% випадків смерті причиною є саме ці хвороби. Саме тому профілактика, діагностика та лікування серцево-судинних хвороб – в особливому фокусі Програми медичних гарантій у 2021 році.

За найменшої підозри на серцево-судинне захворювання слід звернутися до свого сімейного лікаря чи терапевта. Він зробить необхідні лабораторні та інструментальні дослідження. Зокрема, електрокардіограму та аналіз крові на холестерин. Це входить у гарантований пакет первинної ланки, тому і є безоплатним для пацієнта.

Також сімейний лікар, діагностувавши відповідне серцеве-судинне захворювання, може виписати рецепт на «Доступні ліки». На сьогодні у програмі 219 ліків від цих захворювань. Ці препарати пацієнт отримує в аптеці безоплатно або з незначною доплатою. Регулярне та безперервне вживання ліків дозволяє тримати серцево-судинні захворювання під контролем та уникнути різкого погіршення стану здоров’я пацієнта.  

Зважаючи на стан пацієнта, сімейний лікар за потреби випише електронне направлення на консультацію до вузького спеціаліста. Наприклад, до кардіолога. Та на проведення додаткових досліджень та аналізів, зокрема, на ультразвукове дослідження серця. За електронним направленням лікаря отримання цих послуг для пацієнта є безоплатним. 

При появі симптомів гострого інфаркту міокарда (інтенсивного болю за грудниною або відчуття тяжкості, тиску, печіння, понад 15 хвилин, що можуть іррадіювати у ліву руку або нижню щелепу) або гострого мозкового інсульту (раптове порушення мови, поява асиметрії обличчя, раптові слабкість або оніміння в кінцівках, інтенсивний головний біль), необхідно негайно викликати швидку допомогу за номером 103. Бригада «швидкої» має доставити пацієнта в той медзаклад, що уклав договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інфаркту чи інсульту. Про розробку відповідних маршрутів пацієнта в кожній області має подбати місцева влада.

У медзакладі пацієнту з інфарктом чи інсультом надаються безоплатно наступні послуги: діагностика (КТ, МРТ, ангіографія, екстрені лабораторні дослідження); проведення тромболітичної терапії (при інсульті), стентування (при інфаркті); цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації;
медична реабілітація в гострому періоді; лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали;
ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (наприклад, стенти); харчування в стаціонарних умовах.

До тарифів за медичні послуги не включено вартість лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів, які забезпечуються у централізованому порядку за рахунок інших програм державного бюджету. Це, зокрема, стенти для проведення стентування. 

За матеріалами: https://nszu.gov.ua/novini/sercevo-sudinni-hvorobi-yaki-medichni-poslugi-mozhe-otrimati-473


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь