Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Збережемо ранньоквітучі рослини разом!

Дата: 03.03.2021 16:20
Кількість переглядів: 1228

З кожним теплим днем все бiльше набирає сил весна. По землi, мовби змагаючись з деревами, поспiшають розстелити один поперед одного барвистi килими підсніжники, пролiски, бiлоцвiти, цикламени, шафрани. Це весняні первоцвіти, які першими з рослин пробивають собі дорогу в життя, даруючи всім усмішку і красу весни. Та біда в тому, що з кожним роком їх стає все менше і менше.

Щороку у весняний період триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, в тому числі занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

Причинами зникнення цих рослин є масове зривання на букети, викопування цибулин, рекреаційне навантаження, але ж кожен з нас може вплинути на невтішну ситуацію, яка відбувається. Просто потрібно навчитись любити, оберігати природу та радіти тій неповторній красі, яку вона нам дарує.

Зникнення будь-якого виду рослин – це непоправна втрата унікального генетичного ресурсу, який створений еволюцією впродовж мільйонів років. Роль держави у збереженні первоцвітів полягає, перш за все, у жорсткому контролі щодо недопущення їх знищення та притягнення до відповідальності осіб, які порушують закон.

Відповідно до діючого законодавства, з метою організації заходів щодо охорони першоквітучих рослин за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або за порушення вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.

Тому, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх громадян бути свідомими і не губити декоративні дикоростучі рослини лише задля насолоди їх запахом і красою.

Не купуйте первоцвіти, адже цим ви лише стимулюєте їх знищення в майбутньому! Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті лісу чи луки як природного комплексу, являючись їх невід’ємною частиною.

Виконавчий комітет Бочечківської сільської ради звертається до всіх мешканців Бочечківської громади та гостей  із закликом бережливого ставлення до ранньоквітучих весняних рослин та формування почуття відповідальності за все, що діється в Природі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь