Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Інформація Головного управління ДПС у Сумській області

Дата: 19.03.2021 11:56
Кількість переглядів: 371

Скористайтесь можливістю відстрочення податкового боргу

       Станом на 1 січня поточного року на Сумщині обліковувалося 1064 боржника фізичних осіб із сумою податкового боргу до 6 800 гривень, які можуть скористатися відстроченням до кінця 2021 року, з них 714 ФОП та 350 громадян. Про це повідомила начальник Головного управління ДПС у Сумській області Наталія Кіяшко під час спілкування з провідними засобами масової інформації Сумщини.

        За її словами, відповідно до Закону України від 04 грудня 2020 року № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» відстрочення податкового боргу надається платникам податків - фізичним особам, у тому числі самозайнятим особам, які станом на 1 грудня 2020 року мали сукупний розмір податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням) у сумі, що не перевищує 6 800 гривень та який залишився несплаченим на дату подання заяви про відстрочення.

         Для того, щоб скористатися наданою можливістю, платнику податків необхідно звернутися з відповідною заявою довільної форми до контролюючого органу, де обліковується такий податковий борг.

         Наталія Кіяшко підкреслила, що у разі погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного строку (29 грудня 2021 року) штрафні санкції і пеня на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються.

 

Здаєш нерухомість в оренду – декларуй свої доходи!

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що  кожен громадянин, який не є підприємцем, але здає нерухоме майно в оренду (нежитлова нерухомість, квартири, будинки чи навіть кімнату, в довгострокову або подобову оренду) має сплатити з отриманого доходу податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Для цього фізична особа зобов'язана подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до державної податкової інспекції за місцем податкової реєстрації. За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

Звертаємо увагу, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді.

Під час нарахування доходу від надання нею в оренду об’єктів нерухомості фізичній особі необхідно враховувати розмір орендної плати, зазначений в договорі оренди, який має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди (п.п. 170.1.2 ст. 170 Податкового кодексу України). Зокрема, для розрахунку орендної плати по місту Конотоп необхідно враховувати Рішення Конотопської міської ради  від 29 серпня 2012 року «Про визначення мінімальної вартості місячної оренди 1 кв. метра загальної площі  нерухомого майна по м. Конотоп» згідно якого мінімальна вартість оренди 1 кв. метра становить: 4 грн для некомерційної діяльності, в тому числі для проживання осіб; 8 грн для виробничої діяльності; 12 грн для комерційної діяльності. В залежності від розташування нерухомості до мінімальної вартості застосовуються коефіцієнти визначені в додатку до вказаного рішення. 

Також, оподатковуються доходи від надання в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок.

 

Нова ставка ПДВ для агробізнесу – 14 відсотків

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що 25.02.2021 набрав чинності  Закон України від 17 грудня 2020 року N 1115-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» (далі - Закон N 1115). При цьому, норми Закону N 1115 застосовуються до податкових періодів, починаючи з 01 березня 2021 року.

Так, відповідно до змін, починаючи з 01 березня 2021 року, за ставкою ПДВ у розмірі 14 відс. оподатковуватимуться операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД: 0102; 0103, 0104 10, 0401 (у частині молока незбираного), 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1204 00, 1205, 1206 00, 1207, 1212 91, крім операцій із ввезення на митну територію України товарів, визначених у п. 197.18 ст. 197 Податкового кодексу України.

 

Купуючи фальсифікат, громадяни покривають незаконну діяльність

Головним управлінням ДПС у Сумській області проводиться активна робота щодо очищення ринку підакцизної продукції від контрафактного товару та припинення його незаконної реалізації через роздрібні мережі області. Про це повідомила начальник Головного управління ДПС у Сумській області Наталія Кіяшко під час спілкування з представниками ЗМІ Сумщини .

Як зазначила посадовець, днями службовими особами відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Сумській області припинено незаконну торгівлю тютюновими виробами на одному з продуктових ринків міста Суми.

Перевіркою встановлено, що фізична особа-підприємець перебуваючи на спрощеній системі оподаткування за відсутності документів, що підтверджують походження тютюну, здійснював його реалізацію споживачам без відповідної ліцензії на право роздрібної торгівлі  та без застосування при його продажу реєстратора розрахункових операцій.

За матеріалами перевірки тютюнові вироби були передані до вилучення органам Національної поліції в Сумській області, а до підприємця застосовані штрафні (фінансові) санкції та адміністративні стягнення, розмір яких склав понад 35 тис. гривень.

При цьому Головним управлінням ДПС у Сумській області було прийнято рішення про анулювання підприємцю свідоцтва про сплату єдиного податку, а керівництвом ринку прийнято розпорядження щодо заборони несанкціонованої торгівлі цим підприємцем на його території.

«Купуючи фальсифікат, громадяни покривають незаконну діяльність, ухиляються від сплати податків і заохочують скоєння злочину. Прохання небайдужих громадян інформувати про відомі їм факти незаконного виготовлення чи реалізації підакцизних товарів сумнівної якості за телефоном Головного управління ДПС у Сумській області (0542) 68-50-69», - зазначає очільниця податкових органів Сумщини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь