Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Штучні квіти на кладовищах: яку смертельну небезпеку вони несуть?

Дата: 12.04.2021 14:36
Кількість переглядів: 1283

Фото без опису

Наближаються Великодні свята, за якими підуть проводи, і кожен з вас прийде провідати своїх померлих родичів. Напередодні Великодня проблема штучних квітів стає дуже актуальною, адже всі прибирають на кладовищах та прикрашають могили своїх рідних. При цьому біля кладовищ виростають цілі гори з старих квітів та вінків.

          Депутатський корпус та виконавчий комітет Бочечківської сільської ради звертається до жителів громади з проханням бути свідомими, не завдавати шкоди довкіллю та здоров’ю населення: не використовувати штучні квіти на кладовищах. Такі «прикраси» є шкідливими як для природи, так і для людей.

Штучні “прикраси”, потрапляючи на сміттєзвалище, розкладаються протягом тривалого періоду часу, так як виготовляються з синтетичних пластмас (поліетилен, полівінілхлорид, поліпропілен, полістирол та ін.), ниток, паперу, оброблених парафіном, інших синтетичних матеріалів, період розкладу яких в природньому середовищі може сягати до ста років і більше. Спалення таких квітів забруднює повітря токсинами. Це пряма загроза здоров’ю, особливо такі викиди сприяють виникненню онкологічних захворювань. Дим також містить пари та тверді часточки, які залишаються в повітрі на довгий час у завислому стані. Ці часточки та токсичні гази негативно впливають на здоров’я людей: викликають подразнення очей, слизової оболонки носоглотки, часто посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

Відбувається забруднення повітря в жахливих масштабах. Ми вдихаємо забруднене повітря і псуємо наше здоров’я, псуємо здоров’я своїх близьких. Чи потрібна така жертва родичам, які спочивають на цвинтарі? Чим же замінити традиційні дешеві пластикові квіти?

Альтернативою штучним квітам є сухоцвіти. Найкращі ж квіти на кладовищі – живі. Спеціалісти з розплідників рослин розповідають про варіанти озеленення невеликих ділянок землі на могилах та кладовищах з виснаженим ґрунтом:

- вибирати карликові, повільнозростаючі види і сорти рослин (бажано, щоб їх висота не перевищувала 50 см);

- квіти повинні бути стійкі до погодних умов та непримхливі.

Рослини-фаворити для прикраси місцевих поховань: ялівець (який має форму, що стелиться), землепокриваючі рослини (очиток, молодило, флокс шиловидний, чистець, живуча повзуча, барвінок малий, портулак), хоста, тим’ян, герань, та карликові хризантеми, садова сортова полинь. Із цибулькових – тюльпани, нарциси, лілеї, безсмертники і т. д.

Продаж та купівля штучних квітів та вінків – це вибір кожного з нас. Зрозуміти і свідомо підійти до цього питання – це теж залежить від кожного з нас.

Тож будьмо свідомими та відповідальними!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь