Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ДО УВАГИ ЖИТЕЛІВ СУМЩИНИ: ЯК ОБРАТИ НАЙНИЖЧУ ЦІНУ НА ГАЗ З 1 ТРАВНЯ 2021 РОКУ ПО 30 КВІТНЯ 2022 РОКУ

Дата: 27.04.2021 15:15
Кількість переглядів: 279

Газопостачальні компанії оголосили свої тарифи на газ, які почнуть діяти з 1 травня. Вони вищі за попередні періоди, але, за прогнозами, ситуація на світових газових хабах буде змінюватись і надалі, спричиняючи подальше зростання ціни на газ. Що робити споживачам та державі в цій ситуації?

Ціни на газ та нафту стрімко ростуть у всьому світі. На жаль, це об'єктивна реальність і ситуація в Україні — частина цієї реальності. Захистити українських споживачів від сезонних стрибків ціни покликаний річний тариф, який запровадили всі постачальники на виконання рішення регулятора – НКРЕКП.

Серед усіх постачальників одна з вигідних цін – в державного Нафтогазу. Річний тарифний план від Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» має назву «Фіксований». Ціна за ним дорівнює 7,96 грн/куб.м з ПДВ, без вартості розподілу (доставки).

Але після оприлюднення ціни Нафтогазу, станом на 26.04.2021 ще три кампанії знизили свої ціни. Перелік постачальників з цінами на травень можна переглянути тут: https://gazpravda.com.ua/cini-gaz

Ціна на газ в Україні залежить від ринку, а не встановлюється адміністративно. Основними чинниками підвищення цін на газ в Україні є зростання ціни на природний газ у Європі – на травень вартість природного газу на європейських хабах сягнула майже 9 грн/куб.м в еквіваленті. Роз’яснення про те, чому ціна на газ зростає: https://bit.ly/3tQLwoJ

Річний тариф на газ є ринковим методом захисту споживачів від майбутніх стрибків ціни взимку. Адже зараз споживання мінімальне, бо опалювальний сезон позаду, але питання стане актуальним, коли попит та реальне споживання підніметься. Нафтогаз вперше в Україні запровадив минулого року «Річний» тарифний план, який довів свою ефективність під час зимового зростання ціни. Цей досвід національний регулятор використав, щоб захистити кожного споживача. 1 травня за замовчуванням всі споживачі переходять на «річний» тариф, який не змінюватиметься до кінця квітня 2022 року.

Річний тарифний план «Фіксований» від державного Нафтогазу зручний і не передбачає жодних передоплат. Як і раніше, клієнти сплачують лише за спожитий об’єм газу за фіксованою ціною до 25 числа кожного місяця. Також цей тарифний план доступний для отримувачів пільг та субсидій, державним органам буде навіть легше здійснювати обрахунки.

Більше інформації про нові ціни від державної ГК «Нафтогаз України» на сайті компанії: https://bit.ly/3tX7G9e

Те, що держава обрала ринковий спосіб захисту споживачів від стрибків ціни, дозволяє зберегти всі переваги відкритого ринку газу. Люди можуть обирати постачальника за критеріями ціни та якості послуг.

Нафтогаз залишається головним джерелом наповнення бюджету України. Навіть в кризовий 2020 рік група сплатила 142,7 мільярди гривень дивідендів та податкових платежів в державну скарбницю. Цих грошей вистачило не тільки на субсидії для тих, хто не може сплачувати комунальні послуги та опалення, але і на інші витрати держави – від боротьби з COVID-19 до розвитку армії.

За матеріалами: https://www.facebook.com/822906361122484/posts/4030740570339031/?d=n


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь