Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Дата: 28.05.2021 12:06
Кількість переглядів: 231

Фото без опису

Не накопичуйте борги, зробіть звірку зі сплати податків!

Державна податкова служба України запрошує платників податків пройти звірку зі сплати податків. Така процедура дасть можливість платникам переконатися у відсутності заборгованості перед бюджетом, а у разі її наявності  ­– запобігти подальшому накопиченню, вчасно сплативши борг.

Перевірити стан розрахунків з бюджетом громадяни можуть у Центрах обслуговування платників за місцем реєстрації, або скориставшись електронними сервісами податкової служби: у меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету.

Також звертаємо увагу, що у разі якщо фізична особа – платник податків змінив особисті реєстраційні дані, а саме: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання тощо, то такий платник зобов’язаний повідомити контролюючі органи про зміну даних протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання до контролюючих органів Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (Форма № 5 ДР).

На сьогодні існує два шляхи внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків шляхом подання Заяви за формою № 5 ДР: особисто або через законного представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою, а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання;  засобами електронного сервісу «Електронний кабінет платника» на офіційному вебпорталі ДПС, з використанням кваліфікованого електронного підпису  https://cabinet.tax.gov.ua

Зауважимо, що без оновлення своїх особистих даних фізична особа – платник податків позбавляє себе можливості вчасно отримувати нагадування від податкових органів щодо обов’язкових податків, зборів або наявності податкового боргу, що призведе до подальшого нарахування штрафних санкцій.

ДПС розробляє цивільний підхід до розслідування податкових правопорушень

Про новий механізм боротьби з податковими правопорушеннями розповів заступник Голови ДПС Євген Олейніков. Він відзначив що, питання, пов’язані з протидією та боротьбою зі складноструктурованими схемами з ухилення від оподаткування, зберігають свою актуальність і на сьогодні. З огляду на це в ДПС було створено Департамент податкових розслідувань, діяльність якого пов’язана саме з дослідженням комплексних схем з ухилення від сплати податків та зборів. 

«Такий департамент стане тією інституційною одиницею, на яку покладено повноваження з комплексно-аналітичної діяльності по дослідженню найбільш актуальних та небезпечних моделей (схем) з ухилення від сплати податків та зборів. При цьому, зауважу, він не буде органом, який провадитиме кримінальне розслідування податкових правопорушень», – наголосив Євген Олейніков.

Метою роботи новоствореного підрозділу та кінцевим результатом – є збільшення податкової ефективності платників та підвищення рівня добровільної сплати податків за рахунок відмови від схем мінімізації платежів до бюджету.

Для цього вживатиметься комплекс дій податкового розслідування. Це – аналіз діяльності суб’єктів господарювання, виявлення ризиків ухилення від оподаткування, організація та контроль відпрацювання ризиків та супроводження результатів податкового розслідування.

Сплатіть основну суму боргу до 10 червня

В Головному управлінні ДПС у Сумській області нагадують про можливість прощення платнику податків штрафних санкцій та пені, що мають застосовуватися при виникненні податкового боргу, передбачена змінами до Податкового Кодексу України, (підрозділ 10 розділу ХХ доповнено пунктом 2-3). Зміни внесено Законом України від 04 грудня 2020 року № 1072 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Щоб скористатися такою можливістю, платнику податків необхідно: написати до податкової служби заяву у довільній формі;  сплатити до 10 червня 2021 року основну суму податкового боргу;  не допускати нових податкових боргів з поточних зобов’язань.

За умови виконання платником перелічених умов, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими, будуть анульовані у порядку визначеному для списання безнадійного податкового боргу.

Податківці нагадують, що написати та надіслати заяву, платник податків може навіть не виходячи з дому, а скористатися послугами Електронного кабінету платника за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua. В Е-кабінеті платник має можливість перевірити стан розрахунків з бюджетом та дізнатися про наявність чи відсутність заборгованості з податків і зборів.

Програмний РРО – революція у сфері розрахунків

Цифровізація органів ДПС, розвиток електронних сервісів, надання електронних довірчих послуг – це, перш за все, легкість сплати податків і одночасне якісне виконання своїх обов’язків органами ДПС. У здійсненні дієвого контролю за розрахунковими операціями, захисті прав споживачів програмний РРО – це цифровізація у дії.

Реєструється програмний РРО швидко та просто. Для початку роботи з програмним РРО необхідно отримати кваліфікований електронний підпис у будь-якого надавача електронних довірчих послуг (ДПС видає безкоштовно). Потім потрібно встановити програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій, який є в наявності – це може бути комп’ютер, смартфон або планшет. Після цього завантажуємо програмне забезпечення.

Від ДПС програмне забезпечення безкоштовне, розміщено на офіційному вебпорталі ДПС, його можливо завантажити за напрямом: Головна/БАНЕР/Програмні РРО/Програмний реєстратор розрахункових операцій.

Необхідно звернути увагу, що повідомлення про відмову в реєстрації програмного РРО формується якщо: автоматизованою перевіркою виявлено недотримання загальних вимог щодо електронного документообігу; програмний РРО з таким найменуванням вже зареєстрований; суб’єкт господарювання не повідомив про об’єкт оподаткування контролюючий орган або такий об’єкт є закритим чи не експлуатується; суб’єкта господарювання не включено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань; виявлено розбіжності даних, вказаних у заяві про реєстрацію ПРРО, з даними щодо обліку та реєстрації суб’єкта господарювання в контролюючих органах як платника податків.

Програмні РРО – це досить важлива задача, яка стоїть перед податковими органами. За цим проєктом – майбутнє, адже саме за допомогою програмних РРО можна реалізувати цікаві кейси і для бізнесу, і для громадян.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь