Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ПЕРВИННА МЕДИЧНА ДОПОМОГА: СУПРОВІД ТА ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

Дата: 23.06.2021 14:31
Кількість переглядів: 204

Фото без опису

Національна служба здоров’я України уклала договори на надання цієї групи послуг з 434 закладами первинки. На загальну суму понад 85 мільйонів 811 тисяч гривень

Один із ключових акцентів в Програмі медичних гарантій 2021 року – наближення медичної  допомоги до пацієнта. Прикладом того, як це відбувається, є новий пакет – «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги». Він поліпшує доступність та якість медичних послуг для пацієнтів з туберкульозом. 

Надавачі первинної медичної допомоги за бажанням укладають договір на такий пакет медичних послуг і отримують за це додаткову оплату. Тариф на супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги становить 775 гривень за 1 пацієнта в місяць. До тарифу встановлюються коригувальні коефіцієнти, які стимулюють ефективне лікування.  Коефіцієнт 2 – за місяць, в якому пацієнт досяг результату «вилікуваний» і «лікування завершено» за даними електронної системи охорони здоров’я та 0,75 – за кожен місяць, в якому пацієнт продовжує лікування.

Національна служба здоров’я України уклала договори на надання цієї групи послуг з 434 закладами первинки. На загальну суму понад 85 мільйонів 811 тисяч гривень.

Таке надання протитуберкульозної допомоги наближає послугу до пацієнтів і забезпечує безперервність лікування. Тобто як тільки пацієнт перестає виділяти мікобактерію туберкульозу, що має лабораторне підтвердження, він може лікуватися амбулаторно та жити соціально повноцінним життям. Перебуваючи не в лікарні, а в комфортних умовах удома. А сімейний лікар контролює вживання пацієнтом ліків та результативність лікування.

Щоб отримати таку допомогу безоплатно, пацієнт повинен мати електронне направлення з відповідним діагнозом, видане лікарем-фтизіатром. Пацієнт звертається у найближчий заклад первинної допомоги, який має контракт з НСЗУ за пакетом «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги».

До нового пакету входить контрольоване лікування, моніторинг, нагляд, психосоціальна підтримка пацієнтів. А також: 
- динамічне спостереження за станом пацієнта,
- організація забору біологічного матеріалу для подальшого дослідження в регіональному фтизіопульмонологічному центрі, 
- визначення спільно з пацієнтом моделі лікування на підставі рекомендації лікаря-фтизіатра та лікарів інших спеціальностей у разі супутніх патологій,
- організація та забезпечення пацієнтів протитуберкульозними препаратами. Ці ліки сімейні лікарі отримуватимуть від фтизіопульмонологічних центрів.

Ми розвиватимемо сімейну медицину й надалі. Сімейна медицина є однією з найефективніших стратегій системи охорони здоров'я. Зокрема, щодо збереження і зміцнення здоров'я громадян. А також раціонального використання бюджетних коштів. Цей підхід підтримала Всесвітня організація охорони здоров’я, яка в своєму стратегічному документі «Здоров’я для всіх у ХХІ столітті» визначила розвиток первинної медико-санітарної допомоги на принципах сімейної медицини одним із ключових завдань для країн Європи. 

За матеріалами: https://nszu.gov.ua/novini/pervinna-medichna-dopomoga-suprovid-ta-likuvannya-paciyentiv-571


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь