Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ЯК ФЕРМЕРУ РЕАЛІЗУВАТИ СВОЄ ПЕРЕВАЖНЕ ПРАВО НА ВИКУП ЗЕМЛІ ПІСЛЯ 1 ЛИПНЯ?

Дата: 05.07.2021 11:37
Кількість переглядів: 208

Фото без опису

Україна – на фінішній прямій перед відкриттям ринку землі сільськогосподарського призначення. Більша частина земельного банку знаходиться в оренді підприємств, які зможуть придбати її з 2024 року, тому актуальним є питання реалізації переважного права на викуп землі

Це право регулює закон № 1423-IX (законопроєкт №2194). Увага до документу прикута не стільки через те, що Президент Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ публічно його підписав, скільки через те, що він вносить суттєві зміни та доповнення в частині реалізації переважного права.

Якщо в попередній редакції  переважне право було виключно за належним орендарем, то на сьогодні перша черга за особою, яка має спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення, якщо така земельна ділянка знаходиться в межах ділянки надр, наданої такій особі у користування.

Орендар перемістився у другу чергу. Важливо зауважити, що реалізація переважного права можлива, якщо немає суб’єкта першої черги, або якщо такий відмовився від свого переважного права.

Також новим є норма, що передача переважного права реєструється в Реєстрі речових прав як обтяження. Про ці дії слід повідомити власника земельної ділянки протягом 3 робочих днів з дня державної реєстрації такого права. Окрім цього, варто пам’ятати, що суб’єкт переважного права може передати переважне право іншій особі за письмовим договором лише 1 раз, і факт передачі підлягає державній реєстрації.

За матеріалами: http://agroportal.ua/ua/publishing/sobytiya/kak-fermeru-realizovat-svoe-preimushchestvennoe-pravo-na-vykup-zemli-posle-1-iyulya/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь