Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

COVID-19 І ВІДВІДУВАННЯ ХВОРИХ У РЕАНІМАЦІЇ: РОЗ’ЯСНЕННЯ НСЗУ

Дата: 09.07.2021 09:09
Кількість переглядів: 212

Відділення інтенсивної терапії відкриті для відвідувачів уже майже 5 років. Вільний доступ для родичів чи знайомих пацієнтів у реанімації дозволений наказом Міністерства охорони здоров’я України

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) вважає виконання цього наказу частиною договору між НСЗУ та медичним закладом, де є відділення інтенсивної терапії.

- Яких правил слід дотримуватися, перебуваючи у відділенні інтенсивної терапії?

- Вільний доступ до реанімації передбачає дотримання певних правил. Дотримуватися їх потрібно завжди і особливо сьогодні – під час пандемії COVID-19! Інакше ви наражаєте на небезпеку своїх близьких та інших пацієнтів у реанімації. Серед основних правил:

У жодному разі не слід навідуватися до реанімаційного відділення людям із симптомами застуди. Навіть легкими. Або якщо нещодавно був контакт із носієм інфекційного захворювання.

Також перед входом до реанімації слід налаштуватися. Поводитися стримано, без бурхливих емоцій. Не користуватися мобільним телефоном.

Не можна перешкоджати лікарям надавати медичну допомогу.

Слід мати антисептичну рідину для дезінфекції рук і постійно нею користуватися. Руки – найбільше джерело поширення інфекцій.

Не можна заходити до реанімації людям у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Або ж з вираженим запахом тютюну.

- Скільки відвідувачів може перебувати біля хворого одночасного?

- Заклад охорони здоров’я має забезпечити право на допуск до пацієнта будь-якого віку – цілодобово та сім днів на тиждень. Один відвідувач може перебувати біля ліжка пацієнта без часових обмежень. Одночасно біля пацієнта може бути не більше ніж дві особи. Винятки обговорюються з лікарем.

- Якщо лікар вимагає вийти з реанімаційної палати — це правомірно?

- Медичний персонал може попросити вийти з палати у зв’язку з необхідністю провести певні маніпуляції з вашою близькою людиною або ж із іншими пацієнтами. Будь ласка, дослухайтеся цих прохань.

- Відвідувати хворого у відділенні інтенсивної терапії дозволено лише родичам?

- Відвідувачем може бути будь-яка особа, незалежно від родинних стосунків. Проте відвідувати дитину в реанімації можна лише за наявності усної згоди одного з батьків або законних представників пацієнта-дитини.

Що робити, якщо не пускають до відділення інтенсивної терапії?

- Відвідувачам рекомендовано насамперед утриматися від конфлікту. Не зривайтеся на крик або сварку – навколо вас тяжкохворі. У жодному разі не погрожуйте медикам. Команда відділень працює задля того, щоб зберегти життя та допомогти пацієнту. Вони кваліфіковані та досвідчені фахівці. Якщо ви будете діяти агресивно, лікар має право викликати поліцію.

Натомість, поясніть черговому лікарю чи завідувачу відділенням, що він порушує наказ Міністерства охорони здоров’я № 592 від 15 червня 2016 р. Якщо вам категорично відмовляють, зверніться до головного лікаря з письмовою заявою, зареєструвавши її у секретаря. Головний лікар має відреагувати на заяву протягом 24 годин із моменту її реєстрації за умови, що він перебуває на робочому місці.

Доступ до відділень реанімаційної терапії прописано у договорі, що укладає медичний заклад з НСЗУ. Наш обов’язок – стежити за виконанням цієї умови. Тож, якщо й головний лікар теж відмовив, залиште скаргу на сайті НСЗУ, детально описавши ситуацію, яка склалася, та залишивши контактний телефон для зворотного зв’язку. Проконсультуватися, як правильно подати скаргу можна за безоплатним номером 16-77.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь