Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА: ПОРЯДОК ВИКУПУ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК ФЕРМЕРАМИ

Дата: 12.07.2021 16:16
Кількість переглядів: 222

Фото без опису

З 1 липня українці отримали право розпоряджатися власною землею. Міністерство аграрної політики та продовольства України розробило інструкцію «Порядок викупу земельних ділянок фермерами»

Як повідомляється в інфографіці, фермери чи їх спадкоємці зможуть викупити без проведення аукціону земельні ділянки, які вони набули на праві:

  • постійного користування;
  • довічного успадкованого володіння;
  • оренди шляхом переоформлення права постійного користування до 2010 року.

Пільговий викуп для українських фермерів дозволяє придбати ділянку у розстрочку до 10 років, де право власності можна оформити після першого платежу, а викупна ціна буде дорівнювати нормативній грошовій оцінці ділянки.

Зокрема у Міністерстві аграрної політики та продовольства України виділяють відповідні категорії громадян, які можуть викупити землю. Це громадяни України, яким належить:

  • право постійного користування земельними ділянками державної і комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства;
  • право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної і комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства;
  • право оренди землі набуте шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2010 року.

Спадкоємцям громадян, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної і комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства (крім випадків, коли такі земельні ділянки були передані у власність чи користування фізичним або юридичним особам).

Також зазначається, як проходить процедура викупу:

Крок 1. Отримати рішення відповідного органу місцевого самоврядування про викуп земельної ділянки. До ради відповідної територіальної громади треба подати такі документи:

  1. документ, що посвідчує  право користування земельною ділянкою (у разі його наявності), та документи, що посвідчують право власності на нерухоме майно (будівлі та споруди), розташоване на цій земельній ділянці ( у разі наявності на земельній ділянці будівель, споруд);
  2. копія установчих документів для юридичної особи, а для громадянина – копія документу, що посвідчує особу;
  3. копія свідоцтва про реєстрацію постійного представництва з правом ведення  господарської діяльності на території України – для юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до законодавства іноземної держави;
  4. заява про викуп земельної ділянки.

Викупна ціна визначатиметься заданими нормативно-грошової оцінки земельної ділянки, що підтверджується витягом із технічної документації про нормативну грошову оцінку ділянки.

Крок 2. Отримати рішення про продаж ділянки. Після подачі заяви і усіх документів,рада громади приймає рішення про продаж ділянки та готує проєкт договору про викуп. У разі затвердження Типового договору викупу земельної ділянки для ведення фермерського господарства має використовуватись така форма:

  1. Договір підписується сторонами та посвідчується нотаріусом.
  2. Після цього сплачується перший платіж за земельну ділянку.
  3. Нотаріус реєструє право власності на земельну ділянку у Державному реєстрі речових прав.

Інфографіка за посиланням

За матеріалами Міністерства аграрної політики та продовольства України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь