Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА: РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗЕМЛЕВЛАСНИКАМ З ПРОТИДІЇ «РЕЄСТРАЦІЙНОМУ РЕЙДЕРСТВУ»

Дата: 15.07.2021 16:41
Кількість переглядів: 177

Фото без опису

Міністерством аграрної політики та продовольства України розроблено інструкцію із протидії «реєстраційному рейдерству»

Щоб запобігти та перевірити, чи ваші права належним чином зареєстровані та не порушені, а також у випадку, якщо ви стали жертвою рейдерської атаки, в інфраграфіці виділено наступні рекомендації:

Рекомендація 1. Необхідно оцінити свої документи та наявність юридичних ризиків з оформлення прав на земельну ділянку.

У разі, якщо ви є власником земельної ділянки, до відкриття ринку землі (1 липня 2021 року) або в найкоротші терміни після нього необхідно провести оцінку юридичних документів, які встановлюють право власності на земельну ділянку. Бажано це робити власними силами або із залученням лише тих сторонніх фахівців (юристів), яким ви довіряєте.

Також зазначається, що фермерському господарству бажано провести аналіз установчих документів (для юридичної особи – статуту, для господарства без статусу юридичної особи – договору (декларації) про створення фермерського господарства), а також усіх правовстановлюючих документів на землю. Особливу увагу тут слід приділити саме оцінці юридичних ризиків у питаннях землекористування. Зокрема, варто оцінити:

  • історію переходу прав на землю і правильність оформлення документів на кожному з етапів переходу цих прав;
  • повноту і правильність реєстрації прав на землю;
  • дотримання вимог щодо використання земельних ділянок у відповідності до їхнього цільового призначення, а також відображення фактичного використання земельних ділянок у бухгалтерських та інших документах;
  • наявність обтяжень речових прав на землю.

Фізичній особі доцільно перевірити наявні документи на предмет належного оформлення речових прав та наявності кадастрового номеру відповідної земельної ділянки або ділянок.

Як повідомляється в інструкції, за допомогою порталу «Публічна кадастрова карта України», кожен власник та користувач земельної ділянки може перевірити, чи внесено ділянку до державної кадастрової системи та чи правильними і достовірними є відомості про неї.

Для перевірки треба перейти за посиланням map.land.gov.ua Якщо кадастровий номер на карті відсутній, підготуйтесь до його присвоєння та державної реєстрації, щоб надійно захистити своє майно.

Якщо право власності на земельну ділянку посвідчене державним актом на землю, виданим з 1992 до 2013 року, у яких відсутній кадастровий номер, це є сигналом до загрози підпасти під дію схеми рейдерства, коли зміна власника земельних ділянок відбувається шляхом внесення змін до реєстру. Відсутність кадастрового номера означає, що земельна ділянка не внесена до Державного земельного кадастру. Нею, звичайно, можна користуватись, але не можна вільно розпоряджатись, оскільки право власності на неї належним чином не забезпечено і не захищено.

Завдяки присвоєнню кадастрового номера та державній реєстрації земельна ділянка буде відображатись на Публічній кадастровій карті, а треті особи будуть бачити, що ця земля оформлена і має власника.

У разі, якщо ви є орендарем земельної ділянки, необхідно пам’ятати, що за законом, в разі закінчення терміну оренди, чинний орендар має переважне право на продовження оренди на існуючих умовах або укладення нового договору на умовах, які пропонує інший потенційний орендар. Однак, якщо не продовжити строк оренди вчасно, землю може отримати інший орендар.

Щоб запобігти схемі рейдерства, коли проводиться незаконне припинення договорів оренди, емфітевзису і суперфіцію та реєстрація іншого речового права за третьою особою та захистити своє право оренди, необхідно провести:

  • перевірку кожного з договорів оренди або суборенди землі на предмет його чинності й визнання таким, що є укладеним бажано з нотаріальним посвідченням;
  • перевірку належної реєстрації прав власника земельної ділянки;
  • перевірку фактичного використання земель (відповідності площі й меж у натурі відомостям кадастру);
  • відстежувати строк дії договору оренди, суборенди та слідкувати за вчасним його подовженням;
  • бажано передбачити в договорі оренди набуття за вами як орендарем переважного права на придбання земельної ділянки після відкриття ринку землі як це передбачено законодавством.

Рекомендація 2. Здійснювати он-лайн моніторинг прав власності.

Для того, щоб бути впевненим, що протягом певного проміжку часу ваша земельна ділянка є захищеною, а права на неї належать вам, бажано періодично слідкувати за станом речових прав на ваше нерухоме майно (земельну ділянку). Такий моніторинг може бути здійснений онлайн за допомогою зручних сервісів, а саме:

  1. через Державний реєстр речових прав на нерухоме майно на сайті: bit.ly/3dNojhN
  2. Завдяки цьому ресурсу можна отримати платну інформаційну довідку про зареєстровані речові права на нерухоме майно за:
  • вказаною адресою;
  • реєстраційним номером об'єкта нерухомості;
  • кадастровим номером земельної ділянки;
  • ідентифікаційними даними фізичної або юридичної особи.
  1. через Державний аграрний реєстр – електронний майданчик для виробників сільськогосподарської продукції  на сайті: reg.ar.gov.ua

Створення кабінету користувача в Державному аграрному реєстрі дозволяє вам безоплатно отримувати відомості з державних реєстрів та кадастрів, зокрема, в режимі онлайн здійснювати моніторинг речових прав на земельні ділянки у власності та користуванні, а також перевіряти наявність в реєстрах відомостей про зареєстрованих тварин.

Державний аграрний реєстр дозволить перевірити дані про зареєстровані за особою права оренди на земельні ділянки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Рекомендація 3. Оперативно реагувати у разі здійснення рейдерських дій.

За інформацією в інфаграфіці, якщо одна із схем «спрацювала» і ваш бізнес або земельна ділянка зазнали рейдерської атаки, надзвичайно важливо обрати правильний спосіб захисту своїх прав, а саме без зволікань звернутися:

1. зі скаргою на проведені реєстраційні дії в реєстрах протягом 60 днів до Офісу протидії рейдерству Мін’юсту:

  • Поштою – за адресою: 01001 м. Київ, вул. Городецького, 13
  • Особисто – через поштові скриньки, розміщенні у будівлях Мін’юсту в Києві (вул. Городецького, 13)
  •  Офісу протидії рейдерству (вул. Євгена Сверстюка, 15).

Розгляд скарги відбувається протягом 45 днів та дозволяє швидко і в публічний спосіб (в окремих випадках — протягом доби) відреагувати на порушення у сфері державної реєстрації та прийняти рішення про скасування незаконних реєстраційних дій.

2. до суду, якщо минуло більше ніж 60 днів із моменту, коли ви дізнались про порушення своїх прав або було пропущено строк для адміністративного оскарження реєстраційних дій, чи оскаржуються нотаріальні дії/відмова в їх вчиненні, то звернення має бути подане виключно до суду.

Відповідно до вимог законодавства, Міністерство юстиції України відмовить у задоволені скарги, якщо ви звернулись до суду з тих самих підстав.

Також зазначається, щоб обрати правильний механізм реагування, можна звернутись за консультацією до Офісу протидії рейдерства за адресою: Київ, вул. Сверстюка, 15 та за телефоном: 044 237 09 96 або до офісу Безоплатної правової допомоги за безкоштовним номером: 0 800 213 103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь