Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Дата: 16.07.2021 12:00
Кількість переглядів: 211

До відома платників податків, що використовують найману працю

Державною податковою службою України спільно з Держпраці проводиться низка спільних заходів, як інформаційних, так і контрольних для детінізації трудових відносин.

На сьогодні є позитивна динаміка зі збільшення кількості працевлаштованих належним чином працівників.

Адже тільки з 30 червня по 6 липня цього року платниками податків подано повідомлення до органів ДПС про працевлаштування 158,5 тис. працівників, що в середньому становить 22,6 тис. за день.

Для порівняння: за попередній місяць середньоденна чисельність  працевлаштованих працівників становила 11,6 тисяч. Тож маємо збільшення кількості оформлень належним чином працівників майже у два рази.

ДПС дякує свідомим платникам податків, які оформили трудові відносини з працівниками, а роботодавцям, які ігнорують виконання свого обов’язку, нагадує про встановлену законодавством відповідальність за використання праці неоформлених працівників (60 тис. гривень за виявлене порушення вперше, та 180 тис. гривень, якщо порушення виявлено повторно протягом двох років).

Координація дій щодо виявлення незадекларованої праці

14 липня 2021 року відбулась чергова зустріч керівного складу податкової служби Сумщини з керівництвом управління Держпраці у Сумській області.

Посадовці обговорили практичні аспекти здійснення заходів щодо легалізації трудових відносин, забезпечення проведення із суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщення та організації харчування, інформаційну та роз’яснювальну роботу про неприпустимість допуску працівників без оформлення трудових відносин, у тому числі шляхом безпосередніх візитів за місцем здійснення господарської діяльності.

Також сторони домовилися про обмін інформацією щодо суб’єктів господарювання, які використовують працю без офіційного оформлення, а в подальшому спільні заходи в цьому напрямі.

- На жаль, не дивлячись на попередні превентивні заходи, факти неофіційного працевлаштування на Сумщині таки мають місце. Тому спільні зусилля двох служби мають бути результативними та привести до зниження рівня неофіційного працевлаштування на Сумщині, підсумувала зустріч начальник Головного управління ДПС у Сумській області   Наталія Кіяшко.

ДОВІДКОВО:

Відповідно до ст. КЗпП розмір санкції за порушення законодавства про працю у 2021 році становить 60 000 грн. Йдеться про такі порушення як незадекларований працівник, факт підміни трудового договору цивільно-правовим/договором про стажування, виплати заробітної плати в конверті, виплати винагороди працівнику без нарахування/сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків, фактичного використання праці працівника повний день, при оформленні його на неповний робочий день. Вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві вже у 180 000 гривень.

З метою зниження рівня використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин з 1 липня 2021 року в області розпочалася спільна масштабна інспекційна кампанія з виявлення незадекларованої праці.

Про продаж алкогольних напоїв за цінами нижче встановлених мінімальних

Державна податкова служба України, у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) та запровадженням карантину на всій території України, зосередила увагу при проведенні фактичних перевірок на суб’єктах господарювання, які здійснюють продаж підакцизних товарів.

Організація фактичних перевірок проводиться виключно за наявності інформації про можливі порушення у сфері торгівлі та громадського харчування, у тому числі за зверненнями громадян.

Під час проведення фактичних перевірок працівниками територіальних підрозділів податкового аудиту особлива увага приділяється дотриманню суб’єктами господарювання порядку проведення розрахунків та норм, встановлених  Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

Один із чинників, що може свідчити про приховування суб’єктами господарювання реальних доходів, є продаж алкогольних напоїв за низькими цінами.

Так, завдяки якісному доперевірочному аналізу в першому півріччі 2021 року встановлено 1333 випадки продажу алкогольних напоїв за цінами нижче встановлених мінімальних, що вдвічі більше ніж за аналогічний період 2020 року та на 131 випадок більше ніж за весь 2020 рік.

Звертаємо увагу покупців! Продаж алкогольних напоїв за цінами нижчими встановлених мінімальних цін на такі напої може свідчити про мінімізацію сплати податків до бюджетів усіх рівнів.

Платники податків Сумщини перерахували до державного бюджету 4,4 млрд гривень

Протягом січня-червня 2021 року до Державного бюджету України надійшло 4358,1 млн гривень, що на 1314,1 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомила начальник Головного управління ДПС у Сумській області Наталія Кіяшко під час апаратної наради з керівниками структурних підрозділів.

У порівнянні з надходженнями  за січень-червень 2020 року забезпечено приріст, зокрема, з податку на доходи фізичних осіб,  податку на прибуток та податку на додану вартість.

Так, у розрізі  основних податків з початку року  до державного бюджету надійшло: податку на додану вартість -  1511,3 млн грн, або додаткові надходження 543,3 млн грн до січня-червня  2020 року; податку на доходи фізичних - 817,5 млн грн, що на 135,6 млн грн більше, ніж за  аналогічний період минулого року; податку на прибуток – 221,2 млн грн, збільшення на 88,6 млн гривень.

Зокрема, впродовж  червня цього року до державного бюджету забезпечено збір у сумі  720,1 млн гривень. Порівнюючи  з минулорічним відповідним періодом надходження до державного бюджету  зросли на  289,2 млн гривень.

За словами Наталії Кіяшко, найважливішим завданням Державної податкової служби України було і залишається стабільне та ритмічне наповнення бюджетів усіх рівнів. Виконати завдання  можливо  лише спільними зусиллями податківців та платників податків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь