Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ЩОБ ЗАПОБІГТИ «МАСКНЕ» – ПЕРЕД ТИМ, ЯК НАДІТИ МАСКУ, І ПІСЛЯ ЇЇ ЗНЯТТЯ, УМИЙТЕСЯ Й ОЧИСТІТЬ ШКІРУ

Дата: 08.09.2021 14:50
Кількість переглядів: 150

Фото без опису

Про це повідомив завідувач кафедри дерматовенерології, алергології, клінічної та лабораторної імунології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика, заслужений лікар України Олександр ЛІТУС під час інтерв'ю підготовленому за сприяння Міністерства охорони здоров'я України

Вже майже два роки, як планета живе з пандемією COVID-19, викликаною розповсюдженням коронавірусу SARS-CoV-2. Станом на 1 вересня 2021 року в світі зареєстровано понад 219 млн випадків захворювання, більше як 4,5 млн людей померло.

Щодня Міністерство охорони здоров’я фіксує поступове зростання випадків захворювання. За даними Центру громадського здоров’я, 2 вересня 2021 року в Україні зафіксовано 2693 нових підтверджених випадки коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 171, медпрацівників – 40).

І поки точаться суперечки вчених, як довго ще триватиме пандемія коронавірусу, людство вчиться жити в нових реаліях – дотримуватися соціальної дистанції, носити маски, постійно користуватися антисептиками, дотримуватися гігієнічного етикету кашлю та чхання тощо.

Всім необхідно чітко усвідомити, що без проведення щеплень та дотримання протиепідемічних заходів нам ніколи не вдасться подолати цю страшну недугу. Щоб уберегтися від коронавірусної хвороби, кожен з нас має пам’ятати, що елементарні протиепідемічні заходи допомагають запобігти розповсюдженню коронавірусу та рятують життя.

Найбільше суперечок точиться навколо того, чи так уже необхідно носити маску. На думку фахівців, відмовитися від них під час пандемії неможливо. Маски носити необхідно! Адже це ефективний спосіб захистити себе й оточуючих від COVID-19. Однак постійне їх носіння все частіше призводить до появи подразнень.

Олександр Літус відповів на низку питань. Зокрема, які саме проблеми виникають зі шкірою обличчя у людей, які тривалий час перебувають у масках; що означає новий термін «маскне»; яким має бути «карантинний» догляд за шкірою обличчя при носінні медичної маски; з якого матеріалу краще обирати захисну маску; чи можна користуватися косметикою під маску тощо.

Так, наприклад, на запитання чому шкіра реагує на носіння маски? Які проблеми зі шкірою обличчя можуть виникнути внаслідок носіння маски та протягом якого часу? Олександр Літус повідомив, що під час носіння маска щільно прилягає до обличчя, виникають тертя і здавлювання на ділянках особливо щільного контакту – зазвичай це перенісся і шкіра під очима. Якщо довго носити маску, на цих ділянках шкіри можуть з'являтися червоні смуги, потертості, подразнення і навіть невеликі ранки й садна. Якщо маску доводиться носити кожен день, то шкіра не встигає відновлюватися від пошкоджень і подразнення прогресують, займають все більшу поверхню й спричиняють дискомфорт.

Інша проблема – запалення. Тертя призводить до мікротравм, а через ці невеликі ушкодження легко проникають у шкіру мікроорганізми, утворюються гнійники (акне від механічного подразнення, або маскне). Зазвичай такі запальні елементи локалізовані в області підборіддя, носа і щік. Піт і волога, які особливо активно утворюються під маскою в теплу погоду, осідають на шкірі, закупорюючи пори, з кожним видихом вологість під маскою збільшується, створюючи ефект парника. Підвищена вологість впливає на pH шкіри, а це може призвести до більш активного розмноження бактерій і, знову ж, появи запалення.

Повну інформацію читайте за посиланням: https://bit.ly/3jQway6


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь