Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

НА СУМЩИНІ СТВОРЮЮТЬ КЛАСТЕРИ З ВИРОБНИЦТВА М’ЯСА І МОЛОКА ЗАДЛЯ УСПІШНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ НА ПРОДОВОЛЬЧИХ РИНКАХ ЄВРОПИ

Дата: 14.09.2021 09:22
Кількість переглядів: 181

Фото без опису

Про це у виданні «Урядовий кур’єр» написав журналіст Олександр ВЕРТІЛЬ

Молочне і м’ясне скотарство – традиційні галузі в агропромисловому комплексі Сумщини. Останніми роками досягнення і невдачі у виробництві молока і м’яса постійно коливаються. Де золота середина, яка водночас гарантуватиме потрібні обсяги виробництва і добру якість тваринницької продукції? Відповідь на це запитання ще потрібно шукати.

Ось на Сумщині і вирішили зупинити негативні тенденції, протиставивши їм насамперед нову форму організації роботи — створення відповідних тваринницьких кластерів. Про це йшла предметна і ділова розмова під час недавнього розширеного семінару, в якому взяли участь представники обласної влади, наукових закладів, фермерських та інших господарств, переробних підприємств тощо.

Як акцентував голова Сумської облдержадміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ, ще кілька років тому саме слово «кластер» залишалося доволі незрозумілим і віддаленим від сумських реалій. Суть проста і зрозуміла — об’єднати інтереси, прагнення, можливості всіх, зацікавлених у випуску конкурентоздатної продукції. При цьому вони повинні мати конкретну спеціалізацію, а не поєднувати непоєднуване.

На Сумщині нові формування не тільки мають з’явитися, а й деякі вже успішно функціонують. Так, порівняно недавно на продуктових полицях торговельних закладів Сумщини, столиці, інших регіонів України з’явилася продукція під торговельною маркою O’BEREG. Це різні види твердих сирів, антиалергенне молоко А-2, йогурти тощо. Вони не тільки смачні, а й поживні, мають чудові смакові властивості.

Їх виготовлення налагоджено в Сумах, а приватну сироварню відкрив прихильник здорового харчування Володимир ОПРИШКО. За його словами, чотири роки тому разом з однодумцями він вирішив створити кластер, з’єднавши в один ланцюг увесь виробничий процес.

На щастя, сьогодні можна констатувати: держава і обласна влада всіляко підтримують виробників тваринницької продукції, розробивши для цього відповідні механізми і напрями.

Активізується й інвестиційна діяльність. Торік на 15 тваринницьких об’єктах освоєно понад 120 мільйонів інвестиційних гривень. Зокрема реконструйовані пташники ТОВ «Індичка», приміщення ТОВ «Молоко вітчизни», молочнотоварна ферма та доїльні установки ТДВ «Маяк».

Як повідомив Директор департаменту агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації Олександр МАСЛАК, розроблена і реалізується виробничо-інвестиційна карта розвитку агропромислового комплексу області на нинішній рік, згідно з якою у тваринництво загалом буде залучено 65 мільйонів гривень.

На Сумщині сконцентрований сучасний науковий потенціал. Інститут сільського господарства Північного Сходу, наукова лабораторія Інституту розведення і генетики тварин УААН, Сумський національний аграрний університет забезпечують ефективний науковий супровід упроваджуваних технологій, готують високо­кваліфіковані кадри.

За словами ректора Сумського національного аграрного університету Володимира ЛАДИКИ, суттєвою підмогою в подальшій роботі має стати Асоціація тваринників, до якої ввійдуть усі зацікавлені господарства. А стимулом для молодих фахівців стане запровадження стипендії імені двічі Героя Соціалістичної Праці Марії САВЧЕНКО.

Довідково. На території Сумської області молочним скотарством займаються 90 підприємств, свинарством — 49, птахівництвом — 8. Працюють 5 м’ясо -  та 6 молокопереробних підприємств.

Станом на 1.08.2021 р. в усіх категоріях господарств нараховувалося 134,5 тис. голів великої рогатої худоби, що на 8,3 тис. голів (5,8%) менше порівняно з відповідним періодом 2020 року, в тому числі корів — 66,9 тис., (— 2,7 тис., або 3,9%). Поголів’я свиней зменшилося на 9 тис. голів ( 8,1%) і становило 102,3 тис. голів.

Детальну інформацію читайте за посиланням: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/obyednanimi-zusillyami-do-novoyi-yakosti-produkciy/?fbclid=IwAR0IzriI76_9jmxz7ONs_CMCICR3Bhe0sCHy1NrwD97AsEIWVDJz8Asxlo


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь