Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Дата: 17.09.2021 12:59
Кількість переглядів: 232

Фото без опису

Про основні аспекти, права та гарантії одноразового декларування

Днями в Головному управлінні ДПС у Сумській області відбувся брифінг заступника начальника Головного управління ДПС у Сумській області Олексія Мазуренка на тему: «Податкова амністія - цивілізована легалізація активів на компромісних умовах».

 «Процедура декларування – абсолютно добровільна. Подача одноразової декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Наголошую, що це право, це можливість. При цьому, у такій декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів», - наголосив заступник начальника Головного управління ДПС у Сумській області.

Він зазначив, для зручності платників податків декларації подаватимуться декларантом виключно в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету платника податків з 1 вересня поточного року до 1 вересня 2022 року. Платник податків, який бажає здійснити добровільне декларування, заповнює декларацію в електронному вигляді, підписує її власним електронним цифровим підписом та надсилає до ДПС. Після цього декларація підлягає камеральній перевірці з боку ДПС виключно на логічні та арифметичні помилки.

«Громадяни, які скористуються цим правом, мова йде в першу чергу про громадян, які мають значні активи, вони мають задекларувати ці статки та сплатити до бюджету, на нашу думку, незначну суму компенсації і потім спокійно розпоряджатися цими активами», – підкреслив Олексій Мазуренко.

За словами посадовця, якщо у платників виникатимуть додаткові питання, фахівці Головного управління ДПС у Сумській області та її територіальних відділень готові приймати їх у центрах обслуговування платників та надавати необхідну інформаційну підтримку в кожному конкретному випадку.

 

Щодо підміни трудових договорів з найманими працівниками

Для мінімізації витрат на оподаткування оплати праці платники податків часто підмінюють трудові договори з найманими працівниками цивільними договорами про надання послуг. За наявною у ДПС інформацією, лише за червень 2021 року платниками податків прозвітовано про 210 тис. осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за договорами цивільно-правового характеру.

Звертаємо увагу, що чинним законодавством чітко розмежовано випадки, в яких можливе оформлення відносин цивільними договорами про надання послуг, а коли виключно трудовими. При проведенні перевірок органами ДПС відносини будуть визнаватися трудовими за наявності однієї з таких ознак: робота виконується відповідно до вказівок і під контролем роботодавця, а працівник інтегрований в його організаційну структуру; робота виконується відповідно до визначеного роботодавцем графіку; робота передбачає надання інструментів, матеріалів і механізмів стороною, яка замовила роботу; періодична виплата винагороди працівникові; надання працівнику щотижневих вихідних днів і щорічної відпустки; оплата стороною, яка замовила проведення робіт, поїздок, що вживаються працівником для виконання роботи.

Враховуючи вищевикладене, ДПС для упередження негативних наслідків для платників податків у подальшому просить уникати випадків підміни трудових договорів з найманими працівниками цивільними договорами про надання послуг. Також нагадуємо, що за використання праці неоформлених належним чином працівників законодавством передбачено фінансову та адміністративну відповідальність роботодавців.

 

У серпні 2021 року до місцевих бюджетів  надійшло понад 700 млн гривень

За інформацією начальника Головного управління ДПС у Сумській області Наталії Кіяшко, територіальні громади у серпні  2021 року отримали 704,2 млн гривень. У порівнянні з відповідним торішнім періодом  надходження зросли на 133,6 млн  гривень.

Головним джерелом наповнення доходів місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб. У серпні  поточного року надходження зазначеного податку склали 449,0 млн грн, що на 89,4 млн грн перевищило надходження аналогічного періоду минулого року.

Також, важливим джерелом доходів місцевих громад  є  податок на майно в частині плати за землю. З початку року до місцевих бюджетів надійшло 93,0 млн гривень цього податку, що на 12,1 млн грн більше ніж у відповідному періоді минулого року.

Особи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до бюджетів 92,8 млн гривень єдиного податку.  Зокрема, фізичні особи єдиного податку сплатили  70,5 млн  грн,  юридичні особи – 22,3 млн гривень.

Рентна плата за користування надрами додала місцевим бюджетам 20,6 млн грн, що на 7,6 млн грн більше показника минулого року.

Надходження з єдиного соціального внеску склали 509,1 млн грн, що більше показника надходжень серпня 2020 року на 109,5 млн гривень.

 

Використання РРО /ПРРО підприємцями – єдинниками стане обов’язковим

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО та/або ПРРО) не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (1 320 000 грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють: реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;  реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (фізичною особою - підприємцем) в календарному році обсягу доходу, в розмірі 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, застосування РРО та/або ПРРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим.

Увага! У разі незастосування РРО та/або ПРРО, тимчасово до 1 січня 2022 року, застосовуються санкції, визначені пунктом 1 статті 17 Закону України від 06.07.1995р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у таких розмірах:  10% вартості проданих товарів (робіт, послуг);  50% вартості проданих товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Для ознайомлення з роботою безплатного програмного рішення пропонуємо відвідати банер «Програмні РРО» на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/, де можна знайти найактуальнішу інформацію, нормативні акти, роз’яснення, відеоуроки щодо використання програмних РРО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь