Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

З 1 ЖОВТНЯ ПАЦІЄНТИ З ДІАБЕТОМ ЗМОЖУТЬ ОТРИМАТИ ІНСУЛІНИ ЗА ПРОГРАМОЮ «ДОСТУПНІ ЛІКИ» В БУДЬ-ЯКІЙ АПТЕЦІ, ЯКА ПРАЦЮЄ ЗА ДОГОВОРОМ З НСЗУ

Дата: 01.10.2021 11:36
Кількість переглядів: 134

Фото без опису

Як повідомила заступник начальника управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Галина ХОМЕТА під час брифінгу, вартість інсулінів аптеці відшкодує держава

Відтепер інсуліни будуть отримуватися за електронним рецептом і відпускатися в будь-якій аптеці, незалежно від місця проживання пацієнта, на якій є наліпка «Доступні ліки»

«Щоб з 1 жовтня вже отримувати інсуліни за програмою «Доступні ліки» пацієнту з діабетом потрібно  відвідати ендокринолога. Це необхідно для того, щоб лікар створив індивідуальний план лікування і вніс його в електронну систему охорони здоров’я», – наголосила Галина Хомета.

Завідувач ендокринологічним відділенням Сумської обласної клінічної лікарні, голова групи експертів із ендокринології управління охорони здоров’я Жанна СПІВАК повідомила, що у Сумській області 5553 пацієнтів з діабетом — інсулінозалежні.

«Нововведення в отриманні інсуліну мають насамперед забезпечити для пацієнтів більш доступний і простий шлях отримання рецептів на життєво необхідний їм інсулін. Кожному хворому ендокринолог має скласти індивідуальний електронний план лікування. Усі 37 ендокринологів області пройшли навчання і вони доступні для пацієнтів будь-якої місцевості, – розповіла лікар – Індивідуальний план лікування пацієнта складає виключно ендокринолог, який приймає амбулаторно. Не сімейний лікар, і не ендокринолог стаціонару. Індивідуальний план лікування буде в електронній системі е-Helsi, сімейний лікар пацієнта бачитиме цей план і може виписати дозу інсуліну, яка йому потрібна буде».

Важливо, що повторний рецепт зможе також виписати і сімейний лікар. І це полегшує доступ пацієнта до необхідного лікування. Однак сімейний лікар може виписати електронний рецепт за вже встановленим ендокринологом планом лікування, але не може змінити призначення ендокринолога. Якщо інсулін закінчився раніше, ніж передбачалося планом лікування, то сімейний лікар направляє пацієнта до ендокринолога для коригування або створення нового плану. А до кого звертатись за повторним рецептом, пацієнт обирає самостійно. Це комфортніше для пацієнта та сприятиме кращому доступу до потрібних лікарських засобів.

Уже з електронним рецептом пацієнт обирає будь-яку аптеку, в будь-якому регіоні країни, яка має договір з НСЗУ за напрямком реімбурсації інсулінів. В аптеці потрібно надати електронний рецепт або назвати його номер та код підтвердження й отримати призначений препарат. 

Перелік аптек, в яких можливо отримати інсулін за електронним рецептом, можна буде дізнатись у контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77 або на сайті nszu.gov.ua. Ця інформація буде доступною після укладення договорів з аптеками. 

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь