Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Дата: 08.10.2021 13:16
Кількість переглядів: 174

З першого вересня поточного року розпочалася кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.  Що для пересічних громадян передбачає державна програма «спеціального декларування»: які активи потрібно декларувати, як подати декларацію та інші питання роз’яснила начальник Головного управління ДПС у Сумській області Наталія Кіяшко.

 Питання 1.  Для початку поясніть, що містить в собі поняття «одноразове (спеціальне) добровільне декларування»? 

 Відповідь.  Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених як на території України, так за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані шляхом доходів, що підлягали оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки та збори.

 Питання 2. Хто може скористатися одноразовим добровільним декларуванням? 

 Відповідь. Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання неоподаткованих доходів, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

А не можуть бути декларантами особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів у сфері запобігання корупції. Також декларантами не можуть бути особи, які є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними, або є особами, дієздатність яких обмежена і над ними встановлено опіку. 

 Питання 3. В який період проводиться кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування? 

 Відповідь.  Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться протягом року. Тобто, кампанія розпочалася 1 вересня 2021 року та триватиме до 1 вересня 2022 року.

 Питання 4.  Яким чином проводиться процедура декларування? 

Відповідь.  Декларації подаються безпосередньо декларантами в електронній формі, через приватну частину Електронного кабінету платника податків. Платник податків заповнює декларацію в електронному вигляді, підписує її власним електронним цифровим підписом та надсилає до ДПС. Декларація підлягає камеральній перевірці ДПС виключно на логічні та арифметичні помилки протягом 60 днів.

 Питання 5. Які об’єкти підпадають під перелік добровільного декларування? 

 Відповідь. Об'єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності, нерухоме майно, навіть об’єкти незавершеного будівництва, які не прийняті в експлуатацію, але майнові права на які належать декларанту, рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби, пам’ятні банкноти та монети), частки чи паї у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

 Питання 6. Чи є активи, які не можуть бути об'єктами одноразового декларування? 

 Відповідь. Законом передбачено, що не можуть бути задекларовані активи, одержані внаслідок вчинення діяння з ознакою будь-якого кримінального правопорушення. Крім того, не підлягають декларуванню і кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової добровільної декларації перебувають у готівковій формі.

Питання 7.  Чи існують активи, які можна не декларувати? 

Відповідь. Законом передбачені активи, які навіть при неподанні фізичною особою одноразової добровільної декларації будуть вважатися такими, з яких повністю сплачені податки та збори, а податкова перевірка щодо джерел їх набуття не проводиться. Серед них: квартира чи квартири, загальна площа якої чи яких не перевищує сукупно 120 кв. м, або майнові права на таку квартиру у багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва; житловий будинок чи будинки (в тому числі – незавершеного будівництва), загальна площа яких сукупно не перевищує 240 кв. м, за умови наявності у такої фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення; об'єкти нежитлової нерухомості – нежитлові будівлі некомерційного призначення загальною площею, що не перевищує 60 кв. м;  земельні ділянки, сукупний розмір яких по кожній окремій ділянці не перевищує норми безоплатної передачі, визначені статтею 121 Земельного кодексу України;  один транспортний засіб особистого некомерційного використання, право власності на який було зареєстровано відповідно до законодавства України станом на дату завершення періоду одноразового добровільного декларування. Але це не стосується транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, легкового автомобіля з робочим об'ємом циліндрів двигуна не менше як 3000 куб. см та/або середньоринковою вартістю понад 400 тис. грн, мотоцикла із робочим об'ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти, катера. Також можна не декларувати й інші активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн станом на дату завершення періоду одноразового декларування.

 Питання 8.  В які терміни, встановлені Законом, потрібно сплатити податки з задекларованих об’єктів оподаткування? 

Відповідь. Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання такої декларації, а при обранні альтернативних ставок, про які я скажу далі, – також до 1 листопада 2023 року та до 1 листопада 2024 року.

Питання 9.  Які дії податкового органу у випадку виявлення помилки в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації? 

 Відповідь. У ході перевірки ДПС з’ясовує, чи дійсно існують задекларовані активи. Це стосується, зокрема, грошей у банках. Перевіряє, чи гроші знаходяться на рахунку, який був відкритий у рамках кампанії одноразового декларування, та правильність застосування ставок.  Якщо буде встановлено невідповідність даних, платника буде поінформовано про це та запропоновано виправити помилку.

 Питання 10.  Проінформуйте, будь ласка, про ставки оподаткування доходів, задекларованих в рамках одноразового добровільного декларування. 

 Відповідь.  Відповідно до Закону України встановлено три ставки, а саме:   5 відсотків – загальна ставка одноразового збору;  2,5 відсотка - для  активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики;  7 і 9 відсотків – для закордонних активів;

 Питання 11.   За якою формою мають звітувати громадяни? 

 Відповідь. Наказом Міністерства фінансів України від 02.08.2021 № 439 «Про затвердження форми одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядку її подання» (зареєстровано Міністерством юстиції України 19.08.2021 за № 1090/36712) затверджена форма декларації, яка набула чинності з 1 вересня 2021 року.

 Питання 12. Якщо фізична особа самостійно виявила помилку у поданій декларації, чи можливо її виправити? 

 Відповідь. Так. Декларант має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій (спеціальній) добровільній Декларації, подавши нову Декларацію.

 Питання 13. Чи може уповноважена особа подати декларацію з одноразового (спеціального) добровільного декларування за іншу особу? 

Відповідь:   Декларацію декларант має подати особисто і виключно в електронній формі.

Питання 14. Наостанок, щоб ви хотіли додати? 

 Відповідь. Сучасне українське суспільство повинно зрозуміти, щоб побудувати сильну економічно розвинуту країну, країну економікою якої ми всі будемо пишатися, нарешті всі разом маємо підвести риску під питанням ухилення від оподаткування, яке у нас існує протягом 30 років. Тому податкова запрошує всіх, хто має значні статки, взяти участь у цьому декларуванні.

В кожному конкретному випадку, на кожне питання ми готові надати платникам податків роз'яснення та консультації. На вебпорталі ДПС України у спеціально створеному банері «Одноразове (добровільне) декларування» та на субсайті Головного управління ДПС у Сумській області ви можете отримати необхідну інформацію. Крім того, слідкуйте за новинами та роз'ясненнями на офіційних сторінках податкової в соціальній мережі Фейсбук.

Джерело: ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь