Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

СУМЩИНА ЗАЙМАЄ ПЕРШЕ МІСЦЕ В РЕЙТИНГУ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ОБЛАСТЕЙ ЗА ЕКОЛОГІЧНОЮ ТА ЕНЕРГЕТИЧНОЮ ПОЛІТИКОЮ

Дата: 21.10.2021 16:00
Кількість переглядів: 223

Такими є результати третього щорічного дослідження «Євромапа України-3. Рейтинг європейської інтеграції областей», підготовленого аналітиками Центру «Нова Європа» у співпраці з Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції

Згідно з даними дослідження, Сумська область займає перше місце в рейтингу європейської інтеграції областей України у сфері «Екологічна та енергетична політика», друге місце в сфері «Охорона здоров’я» та п’яте місце у сфері «Освіта, наука та культурна інтеграція». А також область входить у 10-ку областей-лідерів за локальною демократією та підзвітністю.

Крім того в дослідженні йдеться, що Сумщина займає високі позиції за іншими важливими індикаторними показниками. Зокрема, область знаходиться на другому місці за відсотком виконання обсягів планових щеплень у 2020 році (АКДП-3 до року, Гепатит B3 до року, АДП-м, КПК-1), кількістю програм професійних обмінів та кількістю учасників (викладачів та студентів) за 2020 рік. Також друге місце у Сумської області за часткою переробки твердих побутових відходів (2019-2020 роки) та часткою жінок серед голів селищ міського типу (%, станом на 31 грудня 2020 року).

У трійці лідерів наш регіон за показником «Частка електроенергії з відновлюваних джерел від загального обсягу виробленої електроенергії (%, 2019-2020 роки)», на четвертому місці за кількістю чинних договорів про міжмуніципальне співробітництво (станом на 31 грудня 2020 року).

П’яте місце Сумщина посідає за кількістю екологічних та енергоефективних проєктів/ініціатив за підтримки ЄС у 2020 році та за кількістю виданих «теплих кредитів»(2019-2020 роки), шосте – за динамікою ремонту доріг у 2020(в порівнянніз 2019 роком)та часткою жінок від загальної кількості мерів міст (%, станом нa 31 грудня 2020 року), сьоме – за кількістю заходів та ініціатив з містами-побратимами з країн-членів ЄС (на рівні обласного центру; 2019 – 2020 роки) таза кількістю зареєстрованих електромобілів (2019 – 2020 роки).

За показниками: частка підписаних декларацій про надання первинної медичної допомоги від загальної кількості населення (станом на 1 січня 2021 року), кількість діючих євроклубів (станом на 31 грудня 2020 року) та середня очікувана тривалість життя при народженні (обидві статі, 2019 рік) Сумщина займає восьме місце.

На десятому місці наша область за рівнем прозорості в інвестиційній сфері (за даними Transparency International Ukraine 2020 року), кількістю реконструйованих, відремонтованих,створених зон відпочинку та кілометражем облаштованих велодоріжок у містах обласного значення (2020 рік) та середньою очікуваною тривалістю життя у віці 65 років (обидві статі, 2019 рік).

Презентуючи це дослідження, Віце-прем’єр-міністерка Ольга СТЕФАНІШИНА підкреслила важливість регіонального виміру євроінтеграції та наголосила на виконанні Україною значної кількості зобов'язань, представлених під час Саміту Україна-ЄС, вплив яких вже відчутний у регіонах.

«Показники цього дослідження важливі, адже дозволяють Уряду ідентифікувати успішні напрями та регіони-лідери, а також піднімати до обговорення питання в регіонах, які потребують більшої уваги», – коментує дослідження Ольга Стефанішина.

Віцепрем’єрка також зазначила, що сподівається на ухвалення законопроєкту про внесення змін до Закону України «Про засади державної регіональної політики», де визначені конкретні завдання агенціям регіонально розвитку щодо просування євроінтеграційних проєктів в освітній та культурній сферах, щодо залучення інвестицій, просування продукції на закордонних ринках тощо.

«Євромапа-3» є третім всеохопним дослідженням поступу України на шляху до євроінтеграції. Це рейтинг областей України, складений на основі відповідності до 49 індикаторів у 9 сферах, які найбільш виразно відображають динаміку зближення окремих регіонів країни з ЄС. Зокрема, економічна інтеграція; інфраструктура; локальна демократія та підзвітність; освітня, наукова, культурна інтеграція; охорона здоров’я; енергетична та екологічна політика; ґендерна рівність; комунікація євроінтеграціі?; ширше партнерство. Вибір таких секторів був обумовлении? тим, що європеи?ська інтеграція — це не лише про торгівлю та інвестиціі?, але и? відкритість влади, ґендерну рівність, освітні можливості, належну комунікацію процесу євроінтеграціі? тощо.Визначении? період, за якии? проводилось оцінювання: 2019-2020 роки.

Рейтинг є об’єктивним інструментом оцінки регіонів та важливим джерелом інформації як для дослідників аналітичних центрів, так і для уряду.

PDF-версія дослідження – за посиланням

За матеріалами:https://www.facebook.com/goeei.ua/posts/4291733594288461,https://eu-ua.kmu.gov.ua/node/4250?fbclid=IwAR1r1dgRZ0icf1MeqeA2TpjNWHuDbABIkPGX3gei774bKYUrsivN-dtNtF4


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь