Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

РЕЗЕРВИ ПЕРЕХОДЯТЬ В АКТИВИ

Дата: 28.10.2021 16:10
Кількість переглядів: 228

Фото без опису

Під таким заголовком в «Урядовому кур’єрі» вийшов матеріал сумського журналіста Олександра ВЕРТІЛЯз нагоди 100 днів земельної реформи, яка відкрила нові можливості й перспективи суб’єктам господарювання і громадянам, що не ведуть сільськогосподарської діяльності

«Сумщина належить до аграрних регіонів, тож земельна реформа стала для області першочерговим пріоритетом. До того ж економічно виваженим, обґрунтованим, передбачуваним, – йдеться в публікації. – Не справдилися прогнозні залякування: мовляв, землі масово скуповуватимуть і власники паїв залишаться при своїх інтересах».

Журналіст наводить думку першого заступника голови Сумської облдержадміністрації Тараса САВЧЕНКА про те, що перші 100 днів реформи ствердили кращі прогнози: неухильно змінюється ставлення до землі, дедалі більше уваги надають її раціональному використанню, а права на  власність закріплені на законодавчому рівні. Тож нині є всі підстави розраховувати, що земля стає повноцінним інвестиційним інструментом, що завжди в реальній ринковій ціні.

За прогнозами аналітиків, щорічне зростання ВВП становитиме не менш як 3%, а власники орієнтуватимуться не на короткострокову, а перспективну вигоду. Адже одна з істотних передумов — ціна землі. Нині середня вартість гектара для продажу в Сумській області перевищує 25 тисяч гривень. Однак досвід інших країн переконує, що ціна неухильно зростатиме. Як у сусідній Польщі, де в рік відкриття ринку ціна починалася з півтори тисячі доларів, а тепер становить щонайменше 11 тисяч євро за гектар.

Важливо, що одним з істотних результатів земельної реформи став перехід земель сільськогосподарського призначення державної форми власності поза населеними пунктами у власність місцевих громад. Таких земель — понад 2 мільйони гектарів. Тепер тільки громади мають право контролювати й ефективно використовувати кожну сотку, бо це вагомі додаткові кошти. На Сумщині вже є приклади, як такі землі дають віддачу, а виручені гроші спрямовують на розвиток місцевих територій. 

А тим часом кілька супутніх штрихів: найбільшу кількість земельних операцій проведено в Сумському, найменшу — в Роменському районах. Найменший розмір відчуженої земельної ділянки зареєстровано у Шосткинському (колишній Середино-Будський) — 0,0015 га, найбільший — у Конотопському районі — 17,2 га.

Регулюватиме тільки законодавче поле

22 вересня цього року уряд ухвалив постанову № 1013 «Деякі питання підготовки до проведення та проведення земельних торгів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису)», яку розробили фахівці Держгеокадастру. За словами начальника відділу ринку та оцінки земель Головного управління Держгеокадастру у Сумській області Алли Парфило, цей документ забезпечує публічність та прозорість земельних торгів у формі електронних аукціонів з продажу та передачі в користування земельних ділянок усіх форм власності. Тож надалі торги проходитимуть у формі електронного аукціону в режимі реального часу в інтернеті через електронну торгову систему державної власності. 

Загалом подальше законодавче врегулювання обігу земель сільськогосподарського призначення позитивно впливатиме на загальну ситуацію у земельній галузі, а в кінцевому підсумку — на підвищення рівня добробуту громад і кожного їх представника.

Довідково. На Сумщині майже 1,7 мільйона га земель сільськогосподарського призначення, 280,3 тисячі землевласників, 1062 фермерських господарства.

За перші 100 днів ринку землі в Україні зареєстровано 28 288 правочинів, відчужено 70 569 га, зокрема на Сумщині  2003 правочини, або 7% загальної кількості, відчужено 3,2 тис. га.

Закон України від 31 березня 2020 р. №552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який набрав чинності 1 липня 2021 року, скасував заборону на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення приватної власності. Відповідно до цього закону, з 1 липня 2021 року до 1 січня 2024-го тільки громадяни України можуть купувати до 100 га землі. З 1 січня 2024 року громадяни України та юридичні особи матимуть змогу придбати у власність до 10 тисяч га землі.

Повний текст публікації за посиланням: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/rezervi-perehodyat-v-aktivi/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь