Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ТУРБОТА ПРО ЛЮДЕЙ ПРАЦІ ТА ЇХ РОДИНИ

Дата: 02.11.2021 19:31
Кількість переглядів: 116

Щорічно у першу неділю листопада в нашій державі відзначається День працівника соціальної сфери. Для фахівців управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області це професійне свято -   не тільки привітання й урочистості, а й нагода для підбиття підсумків роботи, відзначення здобутків та аналізу проблемних питань.

Відповідно до статутних завдань Фонду сумські соцстрахівці спрямовують свої зусилля на реалізацію соціальної політики в області, забезпечення людей праці державними соціальними гарантіями. Сьогодні під опікою управління перебуває понад 220 тисяч застрахованих осіб, тобто працюючих, та членів їх сімей, потерпілих на виробництві внаслідок нещасних випадків та професійних захворювань. Для них у разі потреби за кошти Фонду передбачено майже 30 різних видів виплат та послуг.

Зокрема, це надання матеріального забезпечення у звязку з тимчасовою втратою працездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, вагітністю та пологами, на поховання  (крім поховання пенсіонерів і безробітних), а також лікування у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм. Ми також фінансуємо щомісячні страхові виплати і надаємо одноразову допомогу потерпілим на виробництві та членам їх сімей, забезпечуємо осіб після трудового каліцтва і професійного захворювання лікуванням у медичних та санаторно-курортних закладах, оплачуємо для них лікарські засоби та вироби медичного призначення, тощо.

 Надання матеріальних виплат та соціальних послуг здійснюють працівники 10 відділень у містах і районах області. Також з метою наближення соціальних послуг до людей праці наші фахівці здійснюють прийом громадян у центрах надання адміністративних послуг та територіальних громадах Сумщини.

Так, страхові виплати за рахунок коштів Фонду цього року в області одержує майже 5 тисяч потерпілих на виробництві та членів їх сімей. За 9 місяців на ці цілі управління спрямувало понад 150 млн грн, що значно більше, ніж за відповідний період попереднього року.

За три квартали понад 54 тисячам застрахованих осіб було надано матеріальне забезпечення на загальну суму більше 270 млн грн. На виплату допомоги по тимчасовій втраті працездатності управління профінансувало 210 млн грн. Понад 60 млн грн спрямовано на соціальну підтримку у вигляді допомоги по вагітності та пологах. На виплату допомоги на поховання надано 1 млн  грн. 

Значних зусиль було докладено до надання медичних та соціальних послуг тим, хто цього потребує. Так, за 9 місяців нинішнього року ми надали медико-соціальну допомогу понад 1100 потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на суму, більше 13 млн грн. Зокрема, за соцстрахівські кошти близько 300 осіб цієї категорії зміцнили своє здоровя в оздоровницях України, на що було спрямовано 4,5 млн грн. Завдяки старанням соцстрахівців майже 400 працюючих та членів їх сімей одержали реабілітаційне лікування в санаторно-курортних закладах.

Варто зауважити, що витрати на допомогу по тимчасовій непрацездатності порівняно з відповідним періодом 2020 року збільшились більш ніж на 80 млн грн. Поряд з цим значно зросла і загальна кількість днів тимчасової непрацездатності. Однією з основних причин зростання витрат на допомогу по тимчасовій непрацездатності є захворювання на гостру респіраторну хворобу СOVID-19, що супроводжується довготривалою тимчасовою непрацездатністю. 

Нинішнього року суттєво збільшилась сума витрат на виплату допомоги по вагітності та пологах. Близько 2 тисячам жінок області ми вже виплатили на майже 3 млн грн більше,  порівняно з відповідним періодом торік. У вересні 2021 року допомогу по вагітності та пологах одержали 284 жінки. А це  майже в півтора рази більше, порівняно з аналогічним місяцем минулого року.

Цього року ми провели велику інформаційно-розяснювальну роботу серед  роботодавців та працюючих щодо реалізації  цільової моделі формування та видачі електронних листків непрацездатності. З 1 жовтня в Україні е-лікарняні майже повністю замінили  паперові. На сьогодні заклади охорони здоров’я Сумської області сформували вже понад 60 тисяч медичних висновків про тимчасову непрацездатність. На їх основі страхувальники передали до управління на оплату більше 7 тисяч лікарняних на загальну суму понад 10 млн гривень, частину з яких вже профінансовано.

Проте не обходиться і без проблемних питань. Цьогоріч в області спостерігаються затримки з виплатою матеріального забезпечення застрахованим особам. Заяви-розрахунки роботодавців з 1 вересня не профінансовано в обсязі близько 50 млн грн. Взнаки далися зменшення фінансової активності підприємств та значне зростання  виплат по тимчасовій непрацездатності. Дефіцит відрахувань від єдиного соціального внеску в області складає майже 38 млн грн. Найбільшими боржниками з невиплати заробітної плати, а відповідно й відрахувань ЄСВ, є ПАТ « Сумське машинобудівне науково-виробниче обєднання» та казенне підприємство «Шосткинський казенний завод «Зірка». Не зважаючи на відсутність понад 2 роки відрахувань з цих підприємств, ми продовжуємо надавати соціальну допомогу їх працівникам. До речі, невтішна картина з затримкою виплати допомог спостерігається в цілому по Україні.

Та які б виклики не поставали перед соцстрахівцями, ми фахово і наполегливо робимо все можливе для того, аби люди праці й їх родини відчували надійний захист від Фонду, своєчасно і в повному обсязі були забезпечені державними соціальними гарантіями.

Напередодні Дня працівника соціальної сфери хочу щиро привітати з професійним святом колег, соціальних партнерів і всіх причетних до цієї благородної справи та побажати їм міцного здоровя, щедрої долі, нових професійних здобутків, злагоди і щастя у родинах!

Віра Лаврик,

начальник управління виконавчої             

дирекції Фонду соціального   

страхування України у Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь