Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

COVID-19 – СТИМУЛ КИНУТИ ПАЛИТИ

Дата: 18.11.2021 13:20
Кількість переглядів: 136

Фото без опису

У період пандемії COVID-19 час подбати про своє здоров’я та позбутися шкідливих звичок, адже у курців на 50% вищий ризик померти від коронавірусної хвороби

В умовах COVID-19 мільйони курців по всьому світу виявили бажання побороти тютюнову залежність. Так, 18 листопада світова спільнота відзначає Міжнародний день відмови від куріння.

Як відомо, COVID-19, насамперед, вражає дихальну систему. Це погана новина для курців, чиї легені й так постійно зазнають небезпечного впливу тютюнового диму. За даними ВООЗ у курців, в тому числі електронних пристроїв для куріння, на 40-50% вищий ризик  важкого перебігу та смерті від COVID-19. Це пов’язано з тим, що куріння ослаблює легені та зменшує здатність організму протистояти вірусу. Крім того, паління, у тому числі і пасивне, – один із основних факторів ризику хвороб серцево-судинної системи, органів дихання, онкологічних захворювань та діабету. Смертність від COVID-19 серед людей, які мають одне або декілька із цих захворювань, суттєво вища, у порівнянні з людьми без цих хвороб.

ВООЗ стверджує: ті, хто кидають палити, ті виграють. Які ж переваги від припинення куріння?

Найголовніше – це переваги для здоров’я. Протягом 2-12 тижнів поліпшується кровообіг та збільшується на 30% об’єм роботи легень. Протягом 1 року ризик розвитку ішемічної хвороби серця знижується вдвічі, порівняно з курцями. Через 5-15 років ризик інсульту скорочується до рівня тих, хто ніколи не курив. Через 10 років наполовину зменшується ризик розвитку раку легень, порівняно з курцями.

По-друге, переваги відмови від тютюнопаління відчує і родина. Коли ви кинете курити, ви зробите величезну послугу вашій сім’ї та друзям. Адже від тютюнового диму страждає не лише курець, але й усі оточуючі, як пасивні курці. Окрім того, є усі шанси прожити довше і більше часу провести зі своєю родиною.

По-третє, відмова від паління надає фінансові переваги, адже сімейний бюджет не буде щодня втрачати кошти на придбання цигарок.

Фахівці наголошують, що вживання тютюну – це хвороба, яка потребує лікування. Відмовитися від куріння цілком реально, хоча зробити це самотужки може бути досить складною. А от професійна допомога суттєво підвищує шанси на успіх. Наприклад, в Україні є сервіс допомоги «Я кидаю курити». За потреби важливо також звернутися по професійну допомогу до сімейного лікаря, нарколога чи психотерапевта – це суттєво підвищить шанси на успіх. 

Довідково: За даними Державної служби статистики України, у Сумській області понад 78 тисяч членів домогосподарств у віці 12 років і старшому повідомили, що курять.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь