Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

«БЕЗБАР’ЄРНА ГРАМОТНІСТЬ» – НОВИЙ КУРС НА ДІЯ.ЦИФРОВА ОСВІТА

Дата: 22.12.2021 11:10
Кількість переглядів: 182

Курс Міністерства цифрової трансформації України створено в межах ініціативи першої леді Олени ЗЕЛЕНСЬКОЇ в партнерстві з радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар'єрності, ГО «Безбар’єрність», представниками громадянського суспільства та експертами за підтримки проєкту ПРООН «Права людини для України», що фінансується Міністерством закордонних справ Данії

В українському суспільстві існує комплекс обмежень у можливостях безбар’єрного доступу до інфраструктури, транспорту, зайнятості, освіти, отримання публічної інформації, послуг від держави та бізнесу тощо. Але рівний доступ, рівні можливості, забезпечення залучення та універсальності – всі ці важливі теми вже починають впливати на порядок денний. Дедалі більше поширюється запит на впровадження інклюзії та безбар’єрності в різних життєвих сферах.

21 грудня 2021 року Міністерство цифрової трансформації презентувало новий освітній курс «Безбар’єрна грамотність». Це 8 серій тривалістю 6-10 хвилин про основні принципи безбар’єрності на прикладі повсякденних життєвих ситуацій.

Про що курс?

•  що таке безбар'єрність

•  що саме спричиняє бар'єри

•  кого стосується безбар'єрність

•  чому варто уникати стереотипів та упереджень

•  чи готові українці долати бар’єри

•  чому ми як суспільство потребуємо безбар’єрності

•  чому безбар’єрність – це спільна справа

Заступник Міністра цифрової трансформації України Олександр Шелест зазначив: «За даними нового дослідження рівня цифрових навичок українців, проведеного Мінцифрою у 2021 році, 52.4% осіб з порушеннями слуху мають бажання розвивати свою цифрову грамотність. І це демонструє суспільний запит на збільшення кількості інклюзивного контенту і впровадження принципів безбар’єрності у різних сферах життя. І новий серіал — важлива частина великої просвітницької кампанії про безбар'єрність як нову суспільну норму».

Радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна ЛОМАКІНА повідомила, що коли на рівні держави впроваджуються нові підходи, виникає необхідність в освітніх продуктах, які пояснюють нову суспільну норму. Тому, коли за ініціативою першої леді Олени Зеленської безбар’єрність стала частиною державної політики, виникла необхідність створити освітній серіал «Безбар’єрна грамотність».

«Наше завдання – ознайомити глядачів з основами безбар’єрності через повсякденні  життєві ситуації, щоб пояснити, що таке безбар’єрність, якими бувають бар’єри та чому безбар’єрність стосується усіх», – зазначила вона.

За словами керівниця групи проєктів із демократичного врядування, ПРООН в Україні Олени УРСУ, у ПРООН щиро поділяють цінності, які лежать в основі концепції безбар’єрності, і всіляко сприяємо успішній реалізації стратегії та його плану дій. Для того, щоб зробити безбар’єрність новою суспільною нормою, дуже важливо, аби якомога більше чоловіків та жінок в Україні розуміли її основні принципи. Саме з такою думкою створювали цей освітній серіал, щоб показати, як кожен та кожна з нас може допомагати долати бар’єри, аби сприяти реалізації 17 Цілей сталого розвитку в Україні, мета яких – будувати краще та стале майбутнє для всіх і всюди, аби не залишити нікого без уваги.

Консультантка ПРООН із доступності та інклюзивності Олена ІВАНОВА повідомила: «Бар’єри – це завжди щось, що створене людьми, – неправильно спроєктоване чи побудоване приміщення, дискримінуюче положення в законі, незрозуміло подана інформація, упереджене ставлення,  і тому від кожного та кожної з нас залежить, чи будуть бар’єри існувати».

Долучайтесь до перегляду серіалу за посиланням: https://osvita.diia.gov.ua/courses/barrier-free-literacy


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь