Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Змістовно від МОЗ: Чи допоможе обтирання спиртом "збити" підвищену температуру тіла?

Дата: 10.01.2022 16:28
Кількість переглядів: 159

Чи допоможе обтирання спиртом "збити" підвищену температуру тіла?

Майже кожен із нас хоч раз нездужав та мав високу температуру тіла, а іноді й лихоманку. І практично кожен намагався її “збити”. Народних засобів зниження температури тіла дуже багато. Наприклад, з давніх часів практикують протирання шкіри спиртом – ніби так можна зняти лихоманку. Враховуючи, що лихоманку лікувати немає сенсу (якщо температура не є дуже високою), такий метод є не лише неефективним, а і небезпечним.

Чому ж обтирання спиртом не працює?

Після нанесення на шкіру спирт починає швидко випаровуватись. Це відразу викликає відчуття охолодження, яке може стати довгоочікуваним полегшенням, якщо у вас жар. Однак таке охолодження тіла є суто відчуттям. Воно тимчасово знижує температуру шкірних покривів, але внутрішня температура тіла при цьому не зменшується. 

До того ж обтирання шкіри спиртом може спричинити озноб і тремтіння: так організм сигналізує, що вам занадто холодно. І тому він буде змушений підвищувати загальну температуру тіла, щоб подолати ці симптоми. 

Обтирання спиртом може бути особливо небезпечним для дітей. Спирт є дуже токсичною речовиною і здатний всмоктуватись через шкіру. Шкіра у дітей досить ніжна, тому контакт зі спиртом може спричинити опіки, а також викликати дерматити або алергічні реакції.

Не кожну лихоманку варто лікувати спеціалізовано. При основному захворюванні температура тіла підвищується, тому що імунна система намагається боротись з інфекцією (у цей час формуються антитіла). Підвищена температура тіла – спроба вбити збудника хвороби. 

Якщо температура не спричиняє вам чи вашій дитині дискомфорту і вона нижча за певний поріг (нижче 38,5 ?С), то спеціально знижувати її непотрібно. Краще пити достатньо чистої води кімнатної температури. Так організм не відчуватиме зневоднення і вироблятиме достатньо поту для природного охолодження усього тіла.

Якщо температура вище цього порогового значення або ви відчуваєте себе погано, то краще звернутися до сімейного лікаря за порадою. Лікар підкаже, який саме лікарський засіб та у якому дозуванні доцільніше використовувати саме вам для зниження температури.

Джерело: пресслужба Міністерства охорони здоров'я


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь