Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Чому важливо остерігатися обмороження?

Дата: 12.01.2022 13:08
Кількість переглядів: 149

Фото без опису

Сучасна людина часто вважає себе на стільки захищеною, що іноді зовсім недооцінює неприємних сюрпризів і навіть непередбачуваних небезпек від мінливої холодної погоди. Мороз, снігопад, заметіль здаються нам тільки неприємностями, через які можна запізнитися на роботу або відмовитися від прогулянки.

Думаємо, що жертвами морозу можуть стати лише необережні, неуважні або люди напідпитку. Проте у холодну пору року, перебуваючи на відкритому повітрі, за певних умов можна отримати відмороження частини тіла, а то й взагалі замерзнути

Відмороження виникає через вплив на організм відповідних природних умов: холодного сильного вітру та підвищеної вологості повітря. Також відмороження можуть спровокувати носіння тісного і мокрого взуття, тривале нерухоме положення, погіршення загального стану організму, хвороба, виснаження. Залежно від комбінації цих умов відмороження може настати навіть при температурі +3°C.

Найчастіше — 70–90% випадків — відмороженню підлягають ноги (пальці), потім — руки, ніс, вуха, щоки, чоло. Відмирання тканин при відмороженні в основному настає внаслідок спазму кровоносних судин, що виник через холод.

Ознакою відмороження у більшості випадків є поява спочатку відчуття сильного переохолодження, потім — незначного болю і поколювання. Поступово з’являється побіління шкіри, потім на всій площі відмороженої ділянки вона стає зовсім білою і нечутливою. Під час відмороження можуть виникнути ускладнення через швидке розмноження хвороботворних мікробів у змертвілих тканинах.

Ступені відмороження

I ступінь — почервоніння, набряк тканин;

II ступінь — утворення пухирів, їх заповнення каламутною рідиною;

III ступінь — змертвіння шкіри та утворення струпів;

IV ступінь — змертвіння частини тіла.

 

 

 

 

Домедична допомога у разі відмороження

Домедичну допомогу у разі перших ознак відмороження потрібно почати із загального і місцевого зігрівання. Постраждалому дають теплий чай, каву, вино або горілку (до 50 мл). Будь-яку частину тіла, що побіліла (руки, ніс, вуха, ноги), найліпше розтерти спиртом чи горілкою або чисто вимитими руками. Розтирають доти, поки відморожене місце не почервоніє і не стане теплим.

У жодному разі не можна розтирати відморожену ділянку тіла снігом, тому що при цьому посилюється охолодження і травмуються тканини

Не варто змащувати відморожену ділянку йодом або будь-яким жиром, тому що це ускладнить подальше лікування. Якщо з’явилась припухлість відмороженого місця або пухирі, то розтирати уражені місця не дозволяється. У таких випадках потрібно накласти стерильну пов’язку з товстим шаром вати, підняти кінцівку якнайвище і негайно направити постраждалого у найближчий лікувальний заклад.

Якщо є така можливість, на початкових стадіях ефективна тепла ванна (+17 — +18°C) з поступовим підвищенням температури протягом години до +39—+40°C, в яку повністю занурюють відморожену кінцівку, і одночасно роблять легкий масаж. Потім накладають чисту пов’язку з товстим шаром вати. Відмороженим кінцівкам треба надати якомога вищого положення.

Як запобігти відмороженню

Загартовуйте організм і поступово привчайте його до холоду. Робіть ранкову фізичну зарядку, приймайте повітряні ванни, займайтеся спортом — це ефективні методи профілактики відморожень.

Утримуйте взуття завжди у справному стані та сухим: воно не повинно стискати ноги.

Будьте уважні до одягу: він має бути щільним, легким, не обмежувати рухів.

Змажте лице і руки (відкриті частини тіла) жирним кремом у морозну, а особливо у вітряну погоду.

Рухайтеся. Рухи на холоді посилюють кровообіг сприяють зігріванню тіла.

Не торкайтеся оголеною шкірою до металевих предметів у морозну погоду, це може викликати швидке відмороження.

Замерзання — загальне системне ураження організму холодом, найчастіше розвивається у людей виснажених, а також у стані алкогольного сп’яніння.

Симптоми замерзання: спочатку виникає сонливість, млявість, порушення координації рухів, стан пригнічення, температура тіла знижується до +23 — +25°C.

ам’ятайте! Серце зупиняється при температурі тіла +26 градусів за Цельсієм

Фото без опису

Домедична допомога під час замерзання

Швидко відновлюйте нормальну температуру тіла.

Помістіть постраждалого у теплу ванну (+25 — +30°C), а через 20–30 хвилин температуру води доведіть до +35°C (але не вище).

Якщо ванни немає, обкладіть тіло грілками, пляшками з теплою водою тієї ж самої температури.

Якщо є ознаки порушення дихання і серцевої діяльності, робіть штучне дихання і закритий масаж серця.

Після відновлення нормальної температури тіла і свідомості, дайте постраждалому теплий чай або каву, укрийте теплою ковдрою і доправте у лікувальний заклад.

Бережіть своє життя і в разі нещасного випадку негайно телефонуйте за номером «101».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь