Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Переохолодження- це небезпечно!

Дата: 12.01.2022 13:23
Кількість переглядів: 164

Щоб уникнути переохолодження, кожному рекомендовано більше про це дізнатися та дотримуватись основних правил поведінки в умовах низьких температур.

Переохолодження (гіпотермія) характеризується сильним падінням температури тіла, яке спричиняє негативні зміни стану організму. Воно призводить до порушення нормальних процесів обміну речовин і зниження здатності організму поповнювати втрати тепла. Організм може переохолодитися, якщо він втратить набагато більше тепла, ніж виробляє, що відбувається зазвичай при тривалому перебуванні людини на холоді. Особливо часто це відбувається при міцних морозах у поєднанні з підвищеною вологістю повітря та сильним вітром.

Ми всі повинні знати, як зберегти своє здоров'я в сезон застуд і при перших ознаках хвороби дати їй гідну відсіч?

Переохолодження організму

Організм людини здатний підтримувати температуру тіла на відносно сталому рівні. Її відхилення від середнього рівня (37 градусів) на 2-2,5 градуса призводить до виражених порушень фізіологічних функцій.
Переохолодження знижує „боєздатність” імунної системи. Наслідки втрати внутрішнього тепла (гіпотермії) ведуть до різних захворювань: тонзилітів, фарингітів, бронхітів, артритів, радикулітів. Якщо людина постійно переохолоджується, то втрапити з простудою, з ускладненнями – велика вірогідність.

Можливе переохолодження місцеве і загальне

Місцевим переохолодженням частіше пошкоджуються відкриті частини тіла. Холод згубно впливає у першу чергу на дрібні кровоносні судини людини. Циркуляція крові в кінцівках уповільнюється. Першими замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс — вони найменше захищені через те, що в них тонкий жировий прошарок. Спочатку замерзає шкіра, а вже потім підшкірний шар, судини, м'язи, нерви та навіть кістки. При переохолодженні температура тіла знижується до 35 градусів і нижче. Любителі ходити взимку без шапки ризикують набути невралгію лицьового нерву. Шкіра на обморожених ділянках тіла спочатку біліє, втрачає чутливість.

При переохолодженні всього організму наступає загальне замерзання. Більш за все мерзнуть у холодну погоду немовлята, люди похилого віку, особи з хворобами серця та щитовидної залози, люди, які додержуються дієт по зниженню ваги, знесилені, виснажені хворобами, які тривалий час перебувають на морозі. Часто замерзання відбувається у стані алкогольного сп’яніння. Спочатку з’являється почуття втоми, скованості, сонливості, байдужості. При зниженні температури тіла на декілька градусів виникає непритомність, швидко настає зупинка дихання і кровообігу та людина потребує негайної медичної допомоги.

Температура переохолодження організму різного ступеня тяжкості
Легкий ступінь переохолодження. Виникає, коли температура переохолодженого тіла знижується до 32-34 ° C. При цьому з'являється озноб, «гусяча шкіра», шкіра стає блідою, спостерігається утруднення мови. Артеріальний тиск зазвичай нормальний, іноді може незначно підвищуватися. На цій стадії переохолодження можливі обмороження деяких ділянок тіла I-II ступеня.

Середній ступінь переохолодження тіла. Виникає, коли температура тіла знижується до 29-32° C. Відбувається значне уповільнення пульсу (до 50 ударів на хвилину), зниження артеріального тиску. Дихання стає уповільненим і поверхневим. Шкіра холодна на дотик, синюшна. Часто при такому ступені переохолодження нападає сонливість. Спати в такому стані категорично не можна. Під час сну вироблення енергії значно зменшується і людина може загинути. При цьому ступені переохолодження можливі обмороження I-IV ступеня.

Важкий ступінь переохолодження. Виникає, коли температура перестудженого тіла падає нижче 31°C. У цьому стані пульс людини сповільнюється до 36 ударів на хвилину. Людина втрачає свідомість. Дихання дуже сповільнюється - до 3-4 вдихів за хвилину. Починається гостре кисневе голодування головного мозку. У людини виникають судоми і блювота. При такому ступені переохолодження бувають дуже важкі обмороження. Відсутність негайної допомоги спричинить задубіння і смерть.

Перша допомога

Обмороження не мине саме по собі. Як тільки з'являться його симптоми - воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення.

Ні в якому разі не можна зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою або біля гарячих батарей, це може призвести до значного поглиблення ураження.

Постраждалого необхідно доставити в тепле приміщення, укутати теплою ковдрою, напоїти гарячим чаєм і розтерти обморожені частини тіла теплою рукою (але не снігом і не рукавичкою – сніг може пошкодити шкіру, а рукавичка – занести інфекцію). Обморожені пальці рук і ніг розтерти у напрямку до тулубу, потім занурити їх у ледь теплу воду. Поступово доливати теплішу воду і довести її температуру до 37-38 градусів. Після теплої ванночки - знову масаж обморожених місць м’яким рушником чи рукою з якимось жиром чи кремом від опіків, а зверху накласти пов’язку. Зверніться до лікаря.

Перша допомога при переохолодженні – необхідно зігрітися у теплому приміщенні, поїжте.

Обов'язково пийте більше рідини - будь-які теплі напої. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові.

Якщо стан здоров’я не покращиться - негайно зверніться за кваліфікованою допомогою!

Як запобігти переохолодженню
Запобігти переохолодження допоможуть прості правила збереження втрати внутрішнього тепла людини:

• Перед тим, як вийти на холод, ситно поїжте. На голодний шлунок гіпотермія може виникнути і при нульовій температурі, бо організму нізвідки буде взяти енергію, щоб підтримувати температуру тіла. Бажано випити також гарячий чай або каву.

• Одягайтеся багатошарово. Тобто одягніть на себе кілька легких кофт замість однієї теплої. Це попередить спітніння, яке на морозі небезпечне. Одяг має бути вільним.

• Захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром.

• Заходьте, щоб зігрітися, у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.• Деякі ліки, наприклад, для регулювання кров’яного тиску, антидепресанти, серцеві препарати підвищують чутливість організму до температурних коливань, холоду. Необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Особливу увагу надайте запобіганню переохолодження та обмороження дітей.

 Щоб не сталося біди, радимо не виводити на вулицю дітей до 3–х років, якщо температура повітря понад 10 градусів морозу, дітей дошкільного та шкільного віку при температурі нижче 20 градусів. Подбайте про калорійне харчування дітей зі збільшенням споживання вітамінів.Діти повинні мати адекватний одяг за віком (багатошаровий, з натуральних тканин) з обов’язковим використанням зимової білизни, шарфа, шапки, теплих рукавичок, взуття, теплих шкарпеток та устілок. Особливу увагу приділіть захисту

носа, вух та щік дитини.

Категорично не рекомендується:

- торкатися металу. Метал дуже добре проводить тепло, а отже миттєво забирає його у вас, і у місці зіткнення може виникнути обмороження. Те саме стосується бензину. Він може дуже швидко обморозити шкіру при зіткненні, а отже, під час роботи з подібними матеріалами на морозі неодмінно використовуйте водонепроникні рукавички;

 - вживати спиртне, тому що алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла. Крім того, алкоголь послаблює ваш власний контроль за ситуацією, що заважатиме вам вберегтися від ушкоджень у складних умовах. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

Переохолодження – проблема, з якою взимку може зіткнутися кожен. Будьте готові вирішити її своєчасно, без наслідків для здоров'я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь