Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

БУСТЕРНА ДОЗА ВАКЦИНИ НАВЧАЄ ІМУНІТЕТ БОРОТИСЯ З КОВІДОМ

Дата: 17.01.2022 12:51
Кількість переглядів: 100

Такого висновку дійшли британські вчені, коли почали досліджувати, чому штам Омікрон призвів до зниження здатності вакцини проти COVID-19 захищати нас від зараження коронавірусом

Усі вакцини були розроблені проти першого штаму вірусу, що з'явився два роки тому. Тож чи може бустерна доза цих же вакцин змінити ситуацію, чи Омікрон вже перехитрив захист, який вони можуть дати?

На щастя для нас, у той час, як вміст шприца може бути ідентичним, для імунної системи бустер - це не просто додавання чогось такого самого. Захист, який ви отримуєте після третьої дози, є ширшим і таким, що запам'ятовується більше, ніж усе те, що ви мали досі, пояснює Джеймс ГАЛЛАХЕР, кореспондент BBC з питань здоров'я та науки.

Наша імунна система має нарешті навчитися самостійно боротися з коронавірусом.

Один із варіантів - навчитись цього безпосередньо в процесі, коли ви зіштовхуєтесь із вірусом у реальному житті. Однак є ризик того, що щось піде не так і ви серйозно захворієте. Натомість вакцини радше нагадують школу - це більш безпечне середовище, де ваша імунна система може отримати поглиблені знання про боротьбу з ковідом.

Перша доза - це як початкова школа, що закріплює основні знання. А другу і третю дозу можна порівняти з відправленням вашої імунної системи до середньої школи, а потім університету, де розуміння конкретних речей різко поглиблюється.

 «Імунна система отримує багатші знання та розуміння самого вірусу», - говорить професор Джонатан БОЛЛ, вірусолог із Ноттінгемського університету. Він каже, що попри всі розмови про підлі витівки Омікрона, добре натренована імунна система є «неймовірно складним та ворожим середовищем» для самого вірусу та його штамів.

А антитіла - це головна користь від усієї цієї освіти. Це липкі білки, що прикріплюються до зовнішньої сторони коронавірусу. Нейтралізуючі антитіла можуть склеїти вірус так, щоб він не міг проникнути у ваші клітини. Усі інші сидять там як біологічний еквівалент миготливої неонової вивіски з написом «Убий цей вірус».

Низка лабораторних досліджень та дані з реального світу показали, що нейтралізуючі антитіла, які з'явилися у вас після двох доз вакцини проти ковіду, менш ефективні проти Омікрона. Тож повертаймось назад до школи.

Кожна доза вакцини запускає черговий раунд еволюції антитіл в імунній системі. Вона розшукує кращі антитіла, що міцніше прикріплюються до вірусу. Поступово вони стають більш «зрілими». З часом ваші антитіла стають більш відповідними, вигадливішими та досконалішими.

Якщо антитіла зможуть міцніше прив'язуватись до коронавірусу, то Омікрону стане важче допомогти вірусу викрутитись. Бустерна доза вакцинації призведе до того, що імунна система буде розширювати свій арсенал антитіл, оскільки знаходитиме нові способи атакувати вірус.

Йдеться не тільки про якість антитіл - із бустером збільшується і їхня кількість.

За матеріалами https://www.bbc.com/ukrainian/news-59978857


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь