Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

КОМУ ПІДВИЩУВАТИМУТЬ ПЕНСІЇ У 2022 РОЦІ?

Дата: 17.01.2022 15:54
Кількість переглядів: 135

Про перерахунки пенсій у 2022 році жителям Сумщини під час апаратної наради голові Сумської облдержадміністрації Дмитру ЖИВИЦЬКОМУ повідомила начальник головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області Тетяна ЗЛЕНКО

Як зазначила Тетяна Зленко, у січні відбулись перерахунки пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, та пенсій у разі втрати годувальника за осіб з їх числа.

«Пенсія збільшилася у 557 осіб в середньому на 2600,06 грн, додаткові видатки – 1 млн 448 тис. грн. Також підвищення отримали, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та які до січня отримували пенсію за загальним законодавством або як військовослужбовці і їх пенсія була меншою за новим порядком. Середній розмір підвищення склав 4070,13 грн, додаткові видатки – 333,8 тис. грн», – повідомила начальник головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області.

Також, за її словами, із січня до пенсії за віком жінкам, які народилися у 1962 році та до цього не отримували будь-яку пенсію, встановлюється щомісячне підвищення в розмірі 9% від основного розміру пенсії, що обчислюється з урахуванням стажу та заробітної плати (прогнозовано протягом року торкнеться 2,7 тисячі жінок Сумщини).

У березні відбудеться щорічна планова індексація одержувачам пенсій за загальним законодавством, військовослужбовцям строкової служби та чорнобильцям шляхом осучаснення заробітної плати (прогнозовано, пенсія зросте у 230 тисяч пенсіонерів).

У квітні буде здійснено перерахунок пенсій пенсіонерам, які продовжували працювати після призначення/попереднього перерахунку пенсії протягом двох років або в часі минуло не менш ніж два роки. Перерахунок проводиться шляхом дорахування страхового стажу та, у разі доцільності, заробітку (прогнозовано, пенсія збільшиться у 5 тисяч пенсіонерів).

У липні буде підвищення у зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму. Мінімальні пенсії зростуть з 1934 до 2027 гривень. Також зростуть і пенсійні надбавки, прив'язані до показника прожиткового мінімуму (прогнозовано, пенсія зросте у понад 150 тисяч пенсіонерів).

У жовтні на підвищення чекає кілька категорій пенсіонерів. Насамперед, це запровадження доплат до 300 гривень для пенсіонерів віком 70−75 років. Крім того, пенсіонерам, яким виповнилося 70 років і більше, встановлять мінімальну пенсійну виплату 3 тисячі гривень за наявності страхового стажу 30 років у жінок та 35 років у чоловіків. Для людей віком 80 років і старше з меншим стажем (від 20 до 30 років у жінок та від 25 до 35 років у чоловіків) пенсійні виплати становитимуть від 2,6 тисячі гривень до 3 тисяч гривень, для людей віком 70−79 років − від 2,5 тисячі гривень до 3 тисяч гривень. У цілому програма охопить близько 100 тисяч пенсіонерів віком від 70 років.

У жовтні мінімальна зарплата зросте до 6,7 тисячі гривень, у зв'язку з чим мінімальну пенсію за віком для пенсіонерів від 65 років за наявності у них достатнього стажу (30 років для жінок та 35 років для чоловіків) підвищать з 2,6 тисячі до 2680 гривень. Прогнозовано пенсія зросте у понад 80 тисяч пенсіонерів.

У грудні мінімальні пенсії та пенсійні надбавки зростуть через підвищення прожиткового мінімуму з 2027 до 2093 гривень. Крім того, для непрацюючих пенсіонерів, яким не виповнилося 70 років, за наявності страхового стажу 30 років у жінок та 35 років у чоловіків, мінімальна пенсія становитиме 2500 гривень. Для пенсіонерів з меншим стажем пенсійна виплата становитиме від 2093 до 2500 гривень, тобто визначатиметься пропорційно від наявного страхового стажу. У цілому підвищення отримають понад 200 тисяч пенсіонерів.

«До того ж, за повідомленням Міністерства соціальної політики України, планується індексація пенсій для категорій пенсіонерів з числа державних службовців, науковців, журналістів. Також наразі проводиться індексація пенсій для одержувачів загальних пенсій, військових з числа тих, які проходили строкову службу, та чорнобильців. Наразі на обліку в області перебуває 830 – держслужбовців; 7 – науковців; 9 – журналістів», – додала Тетяна Зленко.

Довідково. Телефон гарячої лінії Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області : +380 (542) 67-92 61

Гарячі телефонні лінії в районах дивіться за посиланням: https://www.pfu.gov.ua/sm/golovne-upravlinnya-pensijnogo-fondu-ukrayiny-v-sumskij-oblasti/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь