Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ГРОМАДИ СУМЩИНИ ЗАПРОШУЮТЬ ДОЛУЧАТИСЯ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТІВ У РАМКАХ КЛАСТЕРУ «СЛОБОЖАНСЬКЕ КОНОПЛЯРСТВО»

Дата: 24.01.2022 13:22
Кількість переглядів: 263

На цьому під час апаратної наради наголосив голова Сумської облдержадміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ

«Сьогодні найбільш розвинені країни світу, серед яких США, Канада, Китай, провідні європейські держави, визначають коноплярство досить перспективним напрямком. Адже у цій галузі задіяно дуже багато бізнесів, починаючи з туристичного, ресторанного, з виготовлення продуктів здорового харчування і закінчуючи використанням технічних конопель у будівництві, в тому числі дорожньому, легкій промисловості, енергетиці тощо, – зазначив Дмитро Живицький. – Сумщина, маючи потужний науковий потенціал, хороші умови для вирощування конопель, має всі можливості бути конкурентоспроможною на світовому рівні».

Голова облдержадміністрації наголосив, що сьогодні є всі можливості для розвитку громад в цьому напрямку. Адже кластер «Слобожанське коноплярство» обраний в 2021 році від Сумщини як кращий проект з кластерним потенціалом до підвищення конкурентоспроможності в рамках впровадження проекту GIZ Україна «Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі / EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП».

«Тож ми чекаємо від вас ініціатив щодо розвитку туристичних продуктів, аграрного підприємництва, переробки та інших цікавих ідей», – підкреслив Дмитро Живицький.

Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр МАСЛАК повідомив, що в області триває реалізація проекту «Створення агротуристичного кластеру «Слобожанське коноплярство – візитівки та одного із магнітів Сумщини та України», який фінансується з державного, обласного бюджетів та інших джерел. Проектом передбачено створення всеукраїнського навчально-практичного центру з розвитку коноплярства за активної участі СНАУ, Інституту луб’яних культур НААН України, Інституту сільськогосподарського господарства Північного Сходу НААН України, створення Центру українського коноплярства в Сумах, створення мобільної експозиції про сферу коноплярства тощо. Закінчення реалізації проекту планується вже в цьому році.

Наразі вже створені сайт кластеру Українського коноплярства https://hemp.sumy.ua та бізнес-сторінка в мережі Facebook «Створюємо агро-туристичний кластер «Слобожанське коноплярство» https://fb.me/ClusterSlobozhanskeKonopliarstvo, де й відображено все, що вже зроблено в цьому напрямку.

Зокрема, крім двох наукових інститутів Національної академії аграрних наук України до реалізації проектів в рамках кластеру «Слобожанське коноплярство» залучений Сумський національний аграрний університет, де діє Центр колективного користування. Як розповів проректор з наукової роботи СНАУ Юрій ДАНЬКО, на сьогодні центр модернізований науковим обладнанням й адаптований під дослідження конопель. Уже переобладнані три наукові лабораторії, четверта очікує проведення тендеру і буде спеціалізована повністю під коноплярство.

Олександр Маслак додав, що в Інституті луб’яних культур НААН України планується теж посилення діючого наукового потенціалу через придбання спеціального обладнання, створення наукових лабораторій. Крім того, будуть облаштовані відповідні навчальні класи та передбачене на цій базі проведення семінарів, круглих столів тощо.

«Дві третини фінансування цього проекту пов’язане зі створенням Центру українського коноплярства. Територіально він буде розташований в Сумах, – продовжив директор обласного Департаменту агропромислового розвитку. – Це буде просторий хаб розширеного функціонального призначення з виставковим простором про коноплярство, інтерактивним супроводом і дегустаційною залою, з облаштованим поруч громадським простором».

Також про перспективи розвитку кластеру розповів на апаратній нараді й радник голови облдержадміністрації Юрій ГЛАДЕНКО.

Зокрема, він повідомив, що кластер «Слобожанське коноплярство» – це перспектива розвитку туристичного бізнесу. І сьогодні проводяться зустрічі в громадах щодо впровадження продукції з конопель до використання в сільських зелених садибах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь