Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Дата: 19.12.2022 14:38
Кількість переглядів: 83

«МИ СТОЇМО НА ЗАХИСТІ  ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ РІВНИМИ У ПРАВАХ З РОБОТОДАВЦЯМИ , ТОМУ ЗАРПЛАТІ У КОНВЕРТІ» - НІ!

Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс»

Державної податкової служби України: 0800-501-007

Про надходження до бюджетів у розрізі видів економічної діяльності Сумщини

Управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Сумській області інформує, що протягом січня - листопада поточного року мобілізовано до бюджетів усіх рівнів 18 048,7 млн гривень, у тому числі до державного бюджету надійшло 9 763,3 млн гривень, місцеві бюджети області отримали  8 285,4 млн гривень.

Найбільшу суму надходжень забезпечено підприємствами промисловості – 7 684,5 млн гривень, або 42,6 відсотка від загальної суми надходжень.

Щодо сплати до державного бюджету, то підприємства зазначеної галузі посідають позиції лідера, а саме сплачено 6 315,7 млн гривень, що складає   64,7 відсотка від загальної суми. До місцевих бюджетів забезпечено  1 368,8 млн гривень  та 16,5 відсотків відповідно.

Підприємства сільського господарства мають не менш вагомий вплив на стан надходжень до бюджетів. Так, за січень - листопад 2022 року до зведеного бюджету сільгоспвиробниками забезпечено сплату податків та зборів у сумі 1 798,1 млн гривень, або 10,0 відсотків загальної суми; до державного бюджету мобілізовано 622,8 млн гривень, що становить 6,4 відсотка. До місцевих бюджетів підприємствами галузі сплачено 1 175,3 млн гривень, або   14,2 відсотка від загальних надходжень.

Крім того, до ТОП-3 з податкових надходжень входить бюджетна сфера, якою сплачено до зведеного бюджету 4 759,0 млн гривень, що склало 26,4 відсотка від загальної суми надходжень. У тому числі до державного бюджету надійшло 1 315,7 млн гривень (13,5 відсотків загальної суми). Внесок до місцевих бюджетів від платників бюджетної сфери є більш вагомим – мобілізовано 3 443,3 млн гривень, або 41,6 відсотка загальної суми.

Платники Сумщини перерахували до державного бюджету майже 10,0 млрд гривень

     За інформацією управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Сумській області, протягом 11 місяців 2022 року до загального фонду Державного бюджету України надійшло 9741,9 млн гривень, що на 1549,1 млн грн більше показника аналогічного періоду минулого року, або на 18,9 відсотка.

     Зокрема, в розрізі бюджетоформувальних податків та зборів забезпечено надходження: рентної плати за користування надрами – на 5115,6 млн грн; ПДФО (з урахуванням військового збору) – 2211,5 млн грн; податку на додану вартість –  1845,7 млн грн; податку на прибуток – 409,6 млн грн; частини чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств, що вилучається до бюджету – 51,0 млн грн; акцизного податку – 28,4 млн гривень.

     Слід зазначити, що тільки у листопаді 2022 року надходження до загального фонду державного бюджету склали 976,2 млн гривень.

Щодо забезпечення торговцями можливості здійснення безготівкових розрахунків

Відповідно до пункту першого постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)»торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку першої групи, торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції) з 1 січня 2023 року повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги).

Додатково звертаємо увагу, що такі вимоги не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій.

Строк проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб подовжено до 01 березня 2023 року

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що Законом України від 15 серпня 2022 №2516-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпечення національної безпеки України» внесено зміни до Податкового кодексу України щодо продовження кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування до 1 березня 2023 року.

Декларуванню підлягають активи, розміщені на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Сплативши одноразовий збір у рамках податкової амністії можна скористатись можливістю легалізувати власні активи за пониженими ставками.

Про нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи

Головне управління ДПС у Сумській області інформує платників податків Сумщини, що Міністерство фінансів України наказом від 17.05.2022 № 143, який набирає чинності з 01 січня 2023 року, викладено у новій редакції:

- форму податкової декларації про майновий стан і доходи (Декларація);

- Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Зокрема, форма Декларації отримала нові додатки:

Додаток Ф4 – розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна;

Додаток МПЗ – розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь