Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Спільні консультації Уряду України та Європейської комісії: соціальний вимір

Дата: 03.02.2023 11:37
Кількість переглядів: 101

Фото без опису

2 лютого 2023 року Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович взяла участь у спільному консультаційному засіданні представників Єврокомісії, на чолі з її Президенткою Урсулою фон дер Ляєн, з Президентом Володимиром Зеленським, Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та членами Уряду України. 

Під час виступу Міністерка висловила вдячність представникам Євросоюзу за швидке поширення та продовження на два роки Директиви про мінімальні стандарти для надання тимчасового притулку. Це дозволило забезпечити захист та повний комплекс соціальної підтримки багатьом українським жінкам та дітям, які були змушені рятуватися від війни за кордоном.  

Завдяки цьому, вони отримали доступ до житла, навчання, роботи та медичного обслуговування на території ЄС. Особливу роль в цьому процесі відіграла робота Платформи Солідарності “ЄС-Україна”, яка дозволяє швидко у онлайн-форматі вирішувати проблемні питання. 

Одним з таких важливих питань очільниця міністерства назвала захист прав українських дітей, які опинилися за кордоном без супроводу батьків. Вона зазначила, що потрібно налагодити обмін даними про таких дітей, щоб забезпечувати відновлення сімейних зв’язків з рідними в Україні. 

Разом із тим, заради майбутнього повернення громадян України додому та їхньої реінтеграції, запроваджуються активні зміни у сфері соціальної підтримки. 

“Щоб спросити громадянам України вихід із бідності в умовах економії фінансових ресурсів, вже почалася робота над новим соціальним кодексом. Також хочемо, щоб соціальна підтримка була більш адресною і націленою на вихід в економічну самостійність людей, котрі перебувають у складних життєвих обставинах. Активно працюємо над розвитком сімейних форм виховання, що також є важливим для майбутнього повернення українських дітей позбавлених батьківського піклування з-за кордону”, – пояснила Міністерка соцполітики Оксана Жолнович. 

Зміни торкнуться також і системи реабілітації, що особливо актуально через війну. Зважаючи на збільшення числа молодих людей з інвалідізацією, потрібні нові підходи, наближені до європейських. На базі лікарень вже запрацювали перші мультидисциплінарні команди, які складаються з медичних та соціальних працівників, а також спеціалістів з протезування та ортезування. 

Також, у парламенті розглядається законопроект 5344, що розширює програму підтримки для працевлаштування осіб з інвалідністю та пропонує бізнесу європейські підходи до соціальної відповідальності.

Всі ці кроки разом, за словами очільниці Мінсоцполітики, дозволять наблизити наші соціальні стандарти до світових і забезпечать адресну та дієву соціальну підтримку українським громадянам. 

 

Прес-служба Міністерства соціальної політики,

289-35-60,

press@mlsp.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь