Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Дата: 17.03.2023 14:26
Кількість переглядів: 101

Фото без опису

«МИ СТОЇМО НА ЗАХИСТІ  ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ РІВНИМИ У ПРАВАХ З РОБОТОДАВЦЯМИ, ТОМУ ЗАРПЛАТІ У КОНВЕРТІ» - НІ!

Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс»

Державної податкової служби України: 0800-501-007

У січні-лютому 2023 року платники податків Конотопщини сплатили 312,0 млн гривень

Забезпечення належного та своєчасного виконання місцевих  бюджетів - один із головних завдань, з якими довелося стикнутися громадам в умовах воєнного стану. Адже місцеві бюджети за своїм економним змістом являються важелем у системі фінансового забезпечення окремих територіальних громад, адже за їхньою допомогою вирішуються надзвичайно важливі питання економічного розвитку органів місцевого самоврядування району.

За інформацією управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Сумській області платники Конотопського району у січні-лютому 2023 року сплатили до місцевих бюджетів 312,0 млн гривень податкових платежів.  Зазначена сума на 109,3 млн гривень перевищила показник аналогічного періоду минулого року.

У розрізі бюджетоформуючих податків надійшло: податку на доходи фізичних осіб – 241,8 млн гривень, єдиного податку – 31,8 млн гривень, земельного податку - 29,9 млн гривень.

Податківці впевнені, що платники податків Конотопського району своїм внеском забезпечують своєчасне й повне виконання місцевих бюджетів та фінансову підтримку територіальних громад району  у період дії воєнного стану.

Щодо документальних позапланових перевірок операцій з експорту та імпорту товарів

Відповідно до підпункту 69.2 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України органам ДПС надано право проведення документальних позапланових перевірок платників податків, по яких отримано податкову інформацію, яка свідчить про порушення валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями.

Під час проведення контрольно-перевірочних заходів при відпрацюванні інформації Національного банку України щодо виявлених уповноваженими банківськими установами фактів порушення резидентами граничних строків розрахунків за здійсненими операціями з експорту та імпорту товарів встановлена значна кількість фактів: неподання резидентом до банківської установи повного пакету документів, потрібних для здійснення валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків; надходження до банківської установи реєстру митних декларацій за операцією резидента, який не є клієнтом цього банку; надходження коштів від нерезидента за експортною операцією на рахунки резидента в банківській установі, яка не зазначена в митній декларації; неповідомлення банківської установи про внесення змін до митної декларації на підставі аркуша коригування. Ненадання резидентами до банківської установи повного пакету документів та актуальних даних є обов’язковою підставою для проведення органами ДПС документальних позапланових перевірок.

Наголошуємо, що суб’єкти господарської діяльності, які здійснюють операції з експорту та імпорту товарів, повинні надавати до обслуговуючого банку документи в повному обсязі, які необхідні для здійснення валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків.

Своєчасне надання резидентами до банківської установи необхідних документів про зовнішньоекономічні операції зменшить кількість повідомлень Національного банку України про факти порушень та зменшить кількість перевірок суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Декларацію про доходи можна подати в електронному вигляді

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує платникам податків Сумщини, що платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи, а саме: надати особисто або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

При надсиланні декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні декларації в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Якщо декларація направляється засобами електронного зв’язку, то громадяни можуть скористатися можливостями Електронного кабінету, де передбачається часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Для подання декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік не потрібно відвідувати місцеву податкову інспекцію. За наявності електронного підпису це легко і швидко можна зробити в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДПС Електронний кабінет.

З електронною формою податкової декларації платники податків можуть ознайомитися на вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/ Реєстр форм електронних документів.

З прикладами заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи можна ознайомитись за посиланням https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/prikladi-zapovnennya-podatkovoi-deklaratsii/

Стан надходжень до бюджетів Сумщини у розрізі видів економічної діяльності

За інформацією управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Сумській області протягом січня – лютого 2023 року мобілізовано до бюджетів усіх рівнів 3077,3 млн гривень податків, зборів та інших платежів, у тому числі до Державного бюджету надійшло 1486,8 млн гривень, місцеві бюджети області отримали 1590,5 млн гривень.

Найбільшу суму надходжень до бюджетів усіх рівнів забезпечено підприємствами промисловості – 1001,1 млн гривень  або 32,5 відс. від загальної суми надходжень.

Щодо сплати до державного бюджету, то підприємства даної галузі також посідають позиції лідера: сплачено 766,2 млн гривень, що складає  51,5 відс. загальної суми. До місцевих бюджетів забезпечено 234,9 млн гривень  та 14,8 відс. відповідно.

Підприємства сільського господарства мають не менш вагомий вплив на стан надходжень до бюджетів. Так, сільськогосподарськими виробниками в січні - лютому 2023 року забезпечено надходження податків та зборів до зведеного бюджету в сумі 426,2 млн гривень або 13,8 відс. загальної суми; до державного бюджету мобілізовано 188,1 млн гривень, що становить 12,7 відсотка. До місцевих бюджетів підприємствами галузі сплачено 238,0 млн грн, або 15,0 відс. від суми загальних надходжень.

Також до ТОП-3 з податкових надходжень входить бюджетна сфера (Державне управлiння й оборона; обов'язкове соцiальне страхування; освіта; охорона здоров'я та надання соцiальної допомоги), якою сплачено до зведеного бюджету 878,1 млн гривень, що склало 28,5 відс. від загальної суми надходжень. У тому числі до державного бюджету направлено 236,7 млн грн (15,9 відс. від загальної суми). Внесок до місцевих бюджетів від платників бюджетної сфери є більш вагомим – сплачено 641,4 млн гривень, або 40,3 відс. від загальної суми сплачених податків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь