Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Дата: 24.03.2023 12:38
Кількість переглядів: 78

Фото без опису

«МИ СТОЇМО НА ЗАХИСТІ  ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ РІВНИМИ У ПРАВАХ З РОБОТОДАВЦЯМИ, ТОМУ ЗАРПЛАТІ У КОНВЕРТІ» - НІ!

Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс»

Державної податкової служби України: 0800-501-007

 

Триває кампанія декларування 2023

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році. Окремі категорії фізичних осіб зобов'язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та визначити податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору. Подавати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік та сплачувати відповідні податки і збори – конституційний обов’язок громадян та їх особиста підтримка держави, її фінансової безпеки та обороноздатності.

До випадків, за яких платники податку – фізичні особи зобов’язані самостійно обчислити суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору відносяться: отримання окремих видів доходів від податкових агентів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо тощо);  отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб), спадщина, подарунки, від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу рухомого та нерухомого майна, у випадках, передбачених Кодексом тощо;  отримання іноземних доходів; при отриманні доходів від підприємницької діяльності; при отриманні доходів від проведення незалежної професійної діяльності особами, які провадять незалежну професійну діяльність; набуття статусу резидента України іноземцем. Такі особи мають відобразити в податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи.

Нагадуємо, що з 01.01.2023 введено в дію нову форму податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 № 143 «Про внесення змін до форми податкової  декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи». Подати податкову декларацію необхідно до 01 травня 2023 року (включно).

 

Новий сервіс ДПС для громадян

З 1 січня 2023 року триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2022 року. Для спрощення процедури декларування доходів для громадян Державною податковою службою України запроваджено новий сервіс предзаповнення декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), який доступний в Електронному кабінеті.

Сервіс є оптимально простим та надає можливість: - визначивши лише період звітного року – отримати з Державного реєстру фізичних осіб – платників податку інформацію про нараховані доходи та нараховані податок на доходи фізичних осіб та військовий збір; надавши відповіді на запитання в анкеті – отримати попередньо заповнену декларацію на підставі даних Державного реєстру та відповідні додатки до декларації; додати до декларації копії первинних документів як додатки до декларації; перевірити декларацію та у разі необхідності доповнити інформацію з автоматичним перерахунком податкових зобов’язань.

Сервіс функціонує для: громадян, які зобов’язані декларувати свої доходи; фізичних осіб – підприємців, які перебували на загальній системі оподаткування; осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.  За п’ять днів сервісом вже скористались понад 10 тисяч фізичних осіб.

 

Мінімальне податкове зобов’язання нараховується за попередній рік

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує, що відповідно до Закону України від 30 листопада 2021 року №1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», мінімальне податкове зобов’язання нараховується за попередній рік. Так, у 2023-му треба буде платити за 2022-й.

Обчислюється МПЗ за формулою: нормативна грошова оцінка (НГО) 1 га земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації множиться на площу земельної ділянки, потім — на коефіцієнт «К», який становить 0,05 і на кількість календарних місяців, протягом яких ділянка перебувала у власності, оренді, користуванні на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) платника податків. Отриманий добуток – сума до оподаткування, яку потрібно буде сплатити. Якщо нормативну грошову оцінку конкретної ділянки не проведено, використовується НГО 1 гектара ріллі по області з урахуванням коефіцієнта індексації.

Якщо пай складається із кількох різних ділянок, обраховуємо податок для кожної з них і додаємо. Для ФОП — платників єдиного податку четвертої групи, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України «Про фермерське господарство», коефіцієнт «К» застосовується у половинному розмірі.

Для фізосіб МПЗ і відповідна різниця розраховуються згідно з нормами п. 170.14 ПКУ – податковими органами за місцем податкової адреси фізосіб, за умови, що земельні ділянки не передані в користування іншим особам. У разі передачі таких земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі відповідних договорів, МПЗ і відповідна різниця розраховується не для фізосіб, а для тих осіб, які використовують ділянки. У випадку позитивного значення різниці між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків податкова служба має надіслати фізособі у строк до 1 липня року, наступного за звітним, ППР, в якому наводиться детальний розрахунок. 

Якщо за результатами звірки виявлено розбіжності між даними контролюючого органу та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, контролюючий орган протягом 10 днів, наступних за днем завершення звірки, зобов’язаний скасувати (відкликати) таке податкове повідомлення-рішення та у разі потреби надіслати (вручити) платнику податку нове податкове повідомлення-рішення разом з детальним розрахунком суми податку, складене з урахуванням результатів проведеної звірки.

 

ДПС про оформлення роботодавцями трудових відносин з працівниками

В умовах війни держава всі свої можливості спрямовує на забезпечення обороноздатності країни, боєздатності Збройних сил України та соціальний захист наших громадян. Для цього необхідна підтримка кожного громадянина у вигляді сплачених податків та єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) за кожного працівника.

Державна податкова служба України та Державна служба України з питань праці об’єднали свої зусилля задля забезпечення оформлення трудових відносин роботодавців з працівниками, сплати податків та єдиного внеску. З цією метою постійно здійснюється моніторинг кількості найманих працівників та відповідність їх кількості обсягам господарської діяльності. У ході моніторингу ідентифікуються роботодавці, які мають високий ризик використання незадекларованої праці.

Звертаємо увагу, що відповідальність за використання праці одного неоформленого працівника може складати до 201  тис. гривень.  А це більше суми заробітної плати працівника на рівні мінімальної (6700 грн) зі сплатою всіх податків та зборів за 2 роки роботи.

На початок 2022 року близько 3 млн працівників працювали без оформлення трудових відносин. За умови виплати заробітної плати хоча б на рівні мінімальної – це майже 100 млрд гривень податків та зборів на рік, які можуть бути спрямовані на захист нашої держави.

Пам’ятайте! Україна бореться з окупантами не лише зброєю, а й своєю працею, яка має бути задекларованою! Той, хто не платить податки – не підтримує наших захисників!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь