Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

НА СУМЩИНІ СТВОРЯТЬ АГРАРНУ СЕРВІСНУ СЛУЖБУ З ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ ЗА ПІДТРИМКИ U-LEAD

Дата: 28.03.2023 08:13
Кількість переглядів: 104

Фото без опису

Аграрну сервісну службу планують створити на території Зноб-Новгородської громади. Головна її функція – допомога мешканцям у питанні обробки землі, а також покращення стану самозабезпечення продуктами харчування місцевих жителів, для мінімізації наслідків війни. Про це повідомив начальник відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Зноб-Новгородської селищної ради Леонід СОТНІКОВ

Реалізовуватимуть ідею ГС «Органічна Україна. Північ» та КП громади –  «Зноба-Благоустрій», в рамках проєкту за підтримки Програми U-LEAD. Проєктом передбачено закупівлю необхідної техніки – міні-трактора з реверсною системою руху, навісним обладнанням. Також планується надання консультаційних агрономічних послуг мешканцям та створення бази даних домогосподарств, яким будуть надані послуги з обробки землі.

Як повідомила керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Сумській області Марина ЛОБОВА, створення Аграрної служби є продовженням роботи громади з U-LEAD у напрямку розробки «Програми продовольчої безпеки на 2022-2023 роки на території Зноб-Новгородської селищної ради». Розробка цього документу була першим етапом. Наразі він вже розроблений та офіційно затверджений, створення служби – є другим етапом.

Сума проєкту – понад 1,4 млн гривень. Вже восени 2023 року мешканці Зноб-Новгородської громади мають побачити перші кроки роботи служби, повідомляє координатор проєкту, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Луганській області Ігор АГІБАЛОВ.

За його словами, головна цільова аудиторія проєкту – малозабезпечені та літні сім’ї, які, за належної підтримки, могли би збільшити обсяги вирощування плодово-овочевої продукції на власних земельних ділянках. Головне завдання проєкту – максимальне охоплення таких домогосподарств, і створення значно більшого прошарку населення громади, що в змозі забезпечити себе власними продуктами харчування і покращити свій майновий стан. Разом з цим, у перспективі Аграрна сервісна служба має можливість розширення сфери охоплення клієнтів  і на підприємців – початківців в аграрній сфері.

 У такому випадку може бути застосований механізм компенсації вартості утримання служби, як з боку як інших, сусідніх територіальних громад, так і з боку мешканців.

«Важливо, що одним з партнерів проєкту став Зноб-Новгородський професійний аграрний ліцей, який має достатню експертизу, щоб по завершенні проєкту бути задіяним для консультування домогосподарств з аграрних питань та для забезпечення діяльності Аграрної сервісної служби. Придбана в рамках проєкту техніка може бути використана в якості інструмента проходження практики студентами. Це, окрім прямого впливу на реалізацію програми продовольчої безпеки, наочно продемонструє можливості розвитку території, незважаючи на її розташування в потенційно небезпечній зоні близькості до держави-агресора», – прокоментував Агібалов.

Він підкреслив, що заходи проєкту також містять навчальну складову – сприяючи таким чином ініціативі створення кооперативу навколо комунального підприємства на території громади, залучивши до цього процесу дорадчі сервіси, населення, яке одноосібно почало займатися підприємницькою діяльністю в агросфері та розробляючи місцеві програми підтримки кооперативів.

Нагадаємо, Кабмін ще на початку повномасштабного вторгнення видав розпорядження від 29 квітня 2022 р. № 327-р щодо продовольчої безпеки в державі, яке передбачає для органів місцевого самоврядування створення таких програм продовольчої безпеки. Для допомоги громадам у цьому питанні, Програма «U-LEAD з Європою» запровадила нову навчальну ініціативу та обрала чотири пілотні громади, Зноб-Новгородська – стала однією з них та єдиною на Сумщині. В рамках ініціативи, експерти допомагали фахівцям з громад знайти дієві інструменти реагування на виклики у продовольчій сфері, спричинені війною».

За матеріалами Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь