Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Дата: 09.06.2023 13:31
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

«МИ СТОЇМО НА ЗАХИСТІ  ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ РІВНИМИ У ПРАВАХ З РОБОТОДАВЦЯМИ, ТОМУ ЗАРПЛАТІ У КОНВЕРТІ» - НІ!

Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс»

Державної податкової служби України: 0800-501-007 

Застерігаємо найманих працівників від фіктивних трудових відносин

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, що у випадку отримання пропозиції від працедавця щодо реєстрації найманого працівника підприємцем, є порушенням трудових прав самого працівника. Працедавець у такий спосіб, знімає з себе відповідальність за безпеку праці працівника та питання сплати податків, оскільки згідно з чинним законодавством ФОП самостійно провадить підприємницьку діяльність й сам несе відповідальність за усі дії та ризики.

В податковій службі наголошують, що відповідно до положень Податкового кодексу України підприємець повинен звітувати про свою діяльність до контролюючих органів та сплачувати відповідні податки та єдиний соціальний внесок.

За несвоєчасне подання звітності чи своєчасно несплачені податки передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій та пені, а за несплату податкових боргів підприємець відповідає особисто, у тому числі - власним майном. У випадку розірвання так званих “трудових відносин”, процедура ліквідації ФОПа також cтане обов’язком працівника, який погодився на хитрі умови роботодавця.

Податківці попереджають та застерігають найманих працівників від фіктивних трудових відносин та нагадують, що офіційні трудові відносини для працівника є гарантією соціальних виплат у випадку втрати ним працездатності,  щорічної оплачуваної відпустки, та підставою для нарахування трудового стажу для отримання пенсійних виплат за віком.

Громадяни можуть самостійно розрахувати суми податку на

Головне управління ДПС у Сумській області повідомляє, що Державною податковою службою України розроблено та успішно працює новий сервіс – «Калькулятор податку на майно».

Зазначений сервіс надає можливість громадянам самостійно здійснювати на вебпорталі ДПС розрахунок сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та плати за землю з фізичних осіб.

Податківці впевнені, що новостворений сервіс і надалі сприятиме підвищенню обізнаності громадян та якості сплати податку на нерухоме майно.

Нагадуємо, що «Калькулятор податку на майно» розміщено на вебпорталі Державної податкової служби України (https://tax.gov.ua) у блоці «Е-СЕРВІСИ».

Надходження до місцевих бюджетів Сумщини склали суму понад 4,0 млрд гривень

Наповнення місцевих бюджетів, особливо у час війни, є необхідним й суттєвим внеском для пришвидшення нашої Перемоги. Податківці констатують, що суб’єкти господарювання Сумської області розуміють наскільки важливою є кожна сплачена до бюджету гривня й відповідально виконують свій обов’язок перед державою, сумлінно сплачуючи податки.

За інформацією в.о. начальника Головного управління ДПС у Сумській області Артема СНЄЖКА, платниками області за п’ять місяців 2023 року сплачено до місцевих бюджетів 4063,8 млн грн податкових платежів. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 918,4 млн гривень (або на 29,2 відсотка).

У розрізі податків та зборів забезпечено надходження: податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) - головного наповнювача місцевих бюджетів – 2951,1 млн гривень. Зазначена сума більше тогорічного показника на 681,3 млн грн (або на 30,0 відсотків);  єдиного податку – 434,9 млн гривень. У розрізі платників «левову» частину, а це 262,7 млн грн сплатили фізичні особи. Юридичні особи IV групи разом із сільгоспвиробниками сплатили 126,2 млн грн, а різницю – 46,0  млн грн  – додали юридичні особи III групи; податку на майно в частині плати за землю – сплачено 377,2 млн грн, що на 134,6 млн грн (або на 55,5 відс.) більше суми надходжень за відповідний період минулого року;  рентної плати за користування надрами – 132,1 млн грн, що більше на 21,8 млн грн, або на 19,8 відсотка; акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів -  51,2 млн грн, що перевищує минулорічний показник на 7,6 млн грн (на 17,5 відсотків); податку на прибуток – 38,1 млн грн,  що більше тогорічного показника на 11,5 млн грн (або на 43,0 відсотка).

Посадовець проінформував, що тільки у травні 2023 року до місцевих бюджетів області було направлено 840,3 млн грн податків та зборів, забезпечено приріст надходжень у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 86,7 млн грн, або 11,5 відсотка.

У розрізі податків та зборів забезпечено надходження: податку на доходи фізичних осіб – 629,6 млн грн, що більше минулорічного показника на 60,6 млн грн або на 10,6 відс.; акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 12,4 млн грн, що на 2,3 млн грн, або на 22,3 відс. більше торішнього показника; податку на майно в частині плати за землю – 80,2 млн грн, що на 27,7 млн грн, або 52,9 відс. більше надходжень за відповідний період минулого року; єдиного податку – 69,0 млн грн, з них сплачено: юридичними особами (III група) – 10,2 млн грн; фізичними особами – 53,0 млн грн;  юридичними особами (ІV група – с/г виробниками) – 5,9 млн грн; податку на прибуток – 11,4 млн грн, що на 1,2 млн грн, або на 11,6 відс. більше торішнього показника; рентної плати за користування надрами – 18,1 млн гривень.

«Щиро вдячні платникам Сумщини за усвідомлену життєву позицію щодо сплати податків. Надалі разом продовжуємо працювати на Перемогу, спільними зусиллями наближаємо її!», - підсумував посадовець.

Щодо ведення обліку товарних запасів платниками єдиного податку

ДПС звертає увагу платників податків – користувачів реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО/ПРРО), що Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 (далі – Порядок № 496), не поширює свою дію на платників єдиного податку І групи.

Із загального числа платників єдиного податку ІІ – ІV груп Порядок № 496 поширює свою дію виключно на платників, які здійснюють: реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Разом з цим, Порядок № 496 поширює свою дію на ФОП ІІІ групи єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ.

Таким чином, платники єдиного податку ІІ-ІІІ груп, які не здійснюють реалізацію перелічених вище груп товарів та/або не зареєстровані платниками ПДВ, звільнені від обов’язку ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації, незважаючи на те, що зобов’язані проводити розрахунки за товари, роботи та послуги із застосуванням РРО/ПРРО.

Нагадуємо, що наказ Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02 листопада 2021 року за № 1411/37033, набрав чинності 26.11.2021.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь