Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ТИ ЯК: ЯК СПІЛКУВАТИСЯ З ТИМИ, ХТО ВТРАТИВ БЛИЗЬКУ ЛЮДИНУ

Дата: 14.06.2023 15:22
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

Людина, яка втратила близьких, відчуває величезний біль, і щоб не зробити гірше, ми маємо навчитися бути поряд, слухати, добирати слова та обіймати серцем

Що сказати, коли бракує слів? Коли «співчуваю» здається таким банальним, що врешті ми мовчимо або сподіваємося зарадити чимось на кшталт «не плач».

На комунікативній платформі Всеукраїнської програми ментального здоров’я зібрано ряд дієвих порад, як спілкуватися з тими, хто втратив близьку людину.

Що варто пам’ятати: важливо бути тактовним і терплячим; поважати людину та її бажання прожити горе по-своєму; не тиснути, не применшувати горя, не давати порад.

Якщо хочете підтримати людину, уникайте таких фраз, як «добре, що вже не страждає», «на небі йому буде краще», «Бог забирає найкращих», «час лікує», «треба жити далі», отже так мало бути». Краще щиро скажіть «мені шкода», я з тобою», «якщо хочеш просто помовчати, я побуду з тобою», «можу тебе обійняти».

Якщо прагнете допомогти, не варто залишати наодинці, уникати розмови про втрату, кликати до розмови сусіда, бо він закінчив духовну семінарію, бути гіпертурботливим. Натомість вислухайте, згадайте разом, будьте поруч або ж дайте час і простір для жалоби, якщо людина цього потребує, скажіть «ти можеш на мене покластися», «скажи, якщо я можу бути чимось корисним».

Пам’ятайте: людину, яка переживає біль і горе втрати, ранить не лише смерть близької людини, але й реакція тих, хто поряд.

За матеріалами: http://surl.li/iaazb


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь