Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Держпродспоживслужба інформує про першочергові застережливі заходи із забезпечення стабільного епізоотичного стану, недопущення виникнення та розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, спалахів гострих кишкових інфекцій тощо

Дата: 28.06.2023 08:42
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

У зв’язку з надзвичайною ситуацією, що склалася на дамбі Каховської ГЕС на р. Дніпро Держпродспоживслужбою вжито низку першочергових застережливих заходів із забезпечення стабільного епізоотичного стану, недопущення виникнення та розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, спалахів гострих кишкових інфекцій та протидії обігу небезпечних, непридатних до споживання харчових продуктів.

Ботулізм, дизентерія, холера - неповний перелік захворювань, які можуть виникнути внаслідок вживання води та неякісних продуктів тваринного походження (особливо рибопродуктів) в постраждалих регіонах.

Ботулізм — гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями — збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут.

Одним з головних джерел зараження ботулізмом може стати риба, масовий мор якої спостерігається після знищення Каховської ГЕС. Мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини.

Умовою для спалаху холери є тривале життя без належних санітарних умов. В поточній ситуації спричинити холеру може змішування каналізаційних вод із питною водою та підземними водами, відтак - і забруднення колодязів.

Дизентерія - бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової. Начастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства.

Щоб уникнути перелічених захворювань слід, дотримуйтесь простих правил:

не купувати і не вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

перед вживанням молочних продуктів, які ви придбали на фермерських ринках, обов’язково проведіть термічну обробку;

не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

використовуйте чисту воду;

не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;

мийте овочі і фрукти перед вживанням;

ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.

при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;

рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;

гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.

Існує значна ймовірність потрапляння в обіг риби з постраждалих регіонів , адже недобросовісні виробники можуть здійснювати її переробку (солити чи в’ялити) та реалізувати.

Територіальні органи Держпродспоживслужби вживають заходи щодо недопущення в обіг риби свіжої та рибопродуктів дикого вилову, походження яких не підтверджено належним чином оформленими документами.

Наголошуємо, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з товаро-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.

Зокрема, частиною 7 ст. 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР , визначно вимоги до обігу об’єктів санітарних заходів, а саме: якщо інше не передбачено законом, єдиним документом, яким супроводжуються об’єкти санітарних заходів, що перебувають в обігу, є товарно-транспортна накладна.

Правилами перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, що затверджені Міністерством транспорту України від 14.10.1997 № 363 (далі - Правила) затверджено форму товарно-транспортної накладної (Додаток 7 до Правил) та розділом 11 Правил визначено Правила оформлення документів на перевезення.

А також п. 25.8. визначено правила перевезень риби та рибопродуктів, з детальніше з Правилами можна ознаймитись за посиланням: http://surl.xn--l-fvb/аldfv

У випадках сумнівів щодо безпечності води питної, води поверхневих водойм слід звертатись до лабораторій акредитованих на дані види лабораторних досліджень.

Міграційних процесів ніхто не скасовував: до підтоплених регіонів приїжджають волонтери, які потім повертаються в рідні міста. Також із зони лиха переселяють людей до інших регіонів. Тому насторожі варто бути всім!

Фото без опису    Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь