Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ТЕХНІКИ САМОДОПОМОГИ – СТАРТУВАЛА ДРУГА ХВИЛЯ КОМУНІКАЦІЙНОЇ КАМПАНІЇ «ТИ ЯК?» ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ПРОГРАМИ МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я

Дата: 03.07.2023 15:24
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

Одним із основних завдань Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської є інформування громадян та поширення знань про техніки самодопомоги

Майже кожний другий українець потребуватиме найближчими роками психологічної допомоги. При цьому 80 % людей, за оцінками фахівців, можуть впоратися самостійно, якщо опанують відповідні навички. 

Наразі стартувала друга хвиля комунікаційної кампанії «Ти як?», мета якої – дати людині інструменти, підказати, як можна піклуватися про своє ментальне здоровʼя та (якщо на це є ресурс) допомогти у цьому близьким, рідним, знайомим. 

Як свідчать численні соціологічні дослідження, ні до повномасштабної війни, ні зараз в українців немає таких звичок як: бути у себе на часі, прислухатися до себе (Що я відчуваю? Як це на мене впливає?), звертатися до фахівця, коли розумієш, що ти не ОК. Тому на першому етапі комунікаційної кампанії «Ти як?», яка стартувала у березні 2023 року, було важливо закликати людей звертати увагу на свій внутрішній стан. 

Але що далі, коли відповів для себе на питання «Ти як?». Якщо не ок – як ти можеш це змінити? Якщо ок – що ти можеш зробити, аби допомогти близьким людям теж знайти своє джерело сили? 

З психологічними ранами ми стикаємося не рідше, ніж з фізичними. І тут працює той самий принцип: якщо людина отримає допомогу відразу після «поранення» – це не тільки прискорить загоєння, але і допоможе уникнути ускладнень або ж принаймні зменшити ступінь їх тяжкості.

Тому наступний етап комунікаційної кампанії – популяризувати на якомога більшу аудиторію практичні поради, техніки самодопомоги та підтримки інших, а також верифіковані сервіси та контакти, де люди можуть знайти підтримку, щоб кожен – незалежно від віку, статі та соціального статусу – знав, як допомогти собі та зміг отримати якісну психологічну допомогу в разі потреби.

Також прямо зараз дізнатися більше можна на спеціальній сторінці за посиланням – https://www.howareu.com/#techniques. Тут є «аптечка» самодопомоги із техніками й вправами та інша важлива інформація, що постійно оновлюється.

Довідка:

Комунікаційна кампанія «Ти як?» є однією із ключових складових Всеукраїнської програми ментального здоровʼя. Фактично це велика просвітницька робота, мета якої – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я. Кампанія реалізується за підтримки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація «Пакт». Сприяння у виготовленні та поширенні інформаційно-просвітницьких матеріалів надали Міжнародна організація з міграції (IOM Ukraine), рекламний холдинг Megapolis, благодійний фонд BGV.

За матеріалами: https://moz.gov.ua/article/news/tehniki-samodopomogi-%e2%80%93-startuvala-druga-hvilja-komunikacijnoi-kampanii-ti-jak-vseukrainskoi-programi-mentalnogo-zdorov%e2%80%99ja


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь