Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ШАХРАЙГУДБАЙ: ЗАХИСТІТЬ СВІЙ ФІНАНСОВИЙ НОМЕР ТЕЛЕФОНУ

Дата: 10.08.2023 11:21
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

Для цього рекомендується завести окрему сім-карту для спілкування з банком!

Фінансовий номер телефону – це номер, прив’язаний до банківських рахунків. На цей номер надходять: коди підтвердження операцій; паролі від банків; інформація про баланс коштів на рахунках.

Фінансовий номер потрібен для: використання послуги інтернет-банкінгу та для віддаленої ідентифікації клієнта під час звернення до банку.

Як шахраї можуть скористатися фінансовим номером телефону? Викрасти гроші з рахунків, придбати товари у звичайному магазині, на інтернет-сайтах або ж взяти онлайн-кредити!

Як шахраю це вдається? Шахрай телефонує та представляється працівником мобільного оператора. Під різними приводами випитує в абонента смс-код від мобільного оператора, що дає шахраю змогу перевипустити віддалено сім-картку. 

Щоб випитати смс-код, шахрай може: запропонувати перейти на нові поліпшені стандарти зв’язку; повідомляти, що сім-картка абонента не приймає дзвінки, тому необхідно перейти на е-сім (електронну сім-картку) тощо.

Що робити? Завести для спілкування з банком окрему сім-картку та не розголошувати свій фінансовий номер телефону.

Не «прив’язуйте» фінансовий номер телефону до соціальних мереж, месенджерів та не використовуйте для авторизації в інших системах. Не залишайте фінансовий номер в якості контактного номеру в анкетних даних та не використовуйте для щоденного спілкування. 

«Прив’язати» фінансовий номер телефону до своїх паспортних даних або перейти на контракт з мобільним оператором.

Відключити послугу віддаленої заміни сім-карти у свого мобільного оператора. Зареєструватися в онлайн-кабінеті мобільного оператора. Установити пін-код на сім-карту зі складним восьмизначним паролем та пароль блокування телефона.

Тримати в секреті слід: логін на пароль до онлайн-кабінету мобільного оператора; смс-коди операторів; PUK-код та серійний номер сім-картки.

PUK 1 та серійний номер є на пластику від вашої старої сім-картки. Також PUK-код можна дізнатися в особистому кабінеті на сайті мобільного оператора або зателефонувавши на «гарячу лінію» мобільного оператора.

За матеріалами: https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/#section-17.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь