Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

«МИ СТОЇМО НА ЗАХИСТІ ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ РІВНИМИ У ПРАВАХ З РОБОТОДАВЦЯМИ, ТОМУ ЗАРПЛАТІ У КОНВЕРТІ» - НІ! Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс» Державної податкової служби України: 0800-501-007

Дата: 04.09.2023 11:49
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

Державна реєстрація обов’язкова

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує платникам податків Сумщини, якщо займаєтеся продажами товарів чи наданням послуг, майте на увазі, що державна реєстрація обов’язкова. Адже це – передумова початку здійснення господарської діяльності. 

Відсутність держреєстрації призводить до притягнення до адміністративної (ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та, в певних випадках, до кримінальної (ст. 201 Кримінального кодексу України) відповідальності. 

Є громадяни, які нехтують обов’язком реєстрації підприємницької діяльності, що є порушенням встановлених законодавством вимоги. Як результат, це призводить до:  здійснення господарської діяльності без державної реєстрації; використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та відсутності мінімальних соціальних гарантій; - виплати заробітної плати «в конвертах»; продажу товару, який придбаний без документів, або імпортований без офіційного митного оформлення; непроведення розрахунків через РРО/ПРРО; проведення розрахунків через банківські картки фізичних осіб; ухилення від сплати податків тощо. 

На сьогодні соціальні мережі Facebook та Instagram стали бізнес-платформами з потужними маркетинговими інструментами, якими користуються громадяни для дистанційного продажу товарів або надання послуг. При цьому, значна кількість таких продавців нехтують обов’язком реєстрації підприємницької діяльності, ухиляються від сплати податків, а розрахунки проводять через банківські картки фізичних осіб, що заборонено законодавством. 

Необхідно зазначити, що ДПС постійно отримує інформацію про факти здійснення систематичної господарської діяльності без державної реєстрації, зокрема, через соціальні мережі Instagram, Facebook. Кожен такий випадок досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження – вживаються заходи відповідного реагування. 

Закон України № 3219: РРО/ПРРО новації 2023 року

Головне управління ДПС у Сумській області нагадує платникам податків Сумщини, що у рамках дії Закону України №3219 від 30.06.2023 року уже з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення використання РРО та ПРРО. 

Податківці акцентують,  що відповідно до Закону України №1017-ІХ від 01.12.2020 застосування РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках з покупцями стало обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім спрощенців першої групи ще з 1 січня 2022 року.   Однак, за період з 1 січня 2022 до 1 жовтня 2023 року, у зв’язку з війною, уряд прийняв рішення не застосовувати фінансової відповідальності за відсутність касових апаратів до усіх торгівців, окрім тих, що здійснюють продаж підакцизних товарів, валютних цінностей або ж працюють у сфері азартних ігор. 

Проте, саме законом №3219 уряд відновив відповідальність бізнесу за не проведення фіскалізації, щоправда, ставки штрафних санкцій для платників дещо знижені, однак не для всіх.  Отже, усі СГД на загальній системі, платники єдиного податку, які є платниками ПДВ, а також ті платники єдиного податку, які здійснюють діяльність підакцизною групою товарів, реалізують технічно складні побутові товари, лікарські засоби, вироби медичного призначення і реалізують ювелірні вироби, за порушення у сфері РРО сплачуватимуть штрафи у повному обсязі: 100% вартості товару, реалізованої послуги при першому порушенні та 150% - при кожному наступному порушенні, роз’яснюють фахівці. 

Водночас для ФОП єдиного податку ІІ та ІІІ групи за ставкою 5%, а також IV групи, які не торгують товарами з переліченої ризикової групи (підакцизна група товарів, технічно складні побутові товари, лікарські засоби, вироби медичного призначення, ювелірні вироби), встановлені знижені розміри штрафних санкцій – 25% вартості реалізованих із порушенням товарів – за перше порушення та 50% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг)за кожне наступне.   

Змінилися відомості про об'єкт оподаткування, обов’язково повідомте податкову

Головне управління ДПС у Сумській області інформує, платники податків без виключення підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку). 

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

У разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об'єкта оподаткування.   

Реєстрація РРО/ПРРО в контролюючих органах – одна з умов дотримання законодавства

Головне управління ДПС у Сумській області акцентує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон), зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону.

Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі. Процедури реєстрації РРО/ПРРО встановлені порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 918/29048  Форми для реєстрації ПРРО та інструкції щодо їх заповнення знаходяться за посиланням (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/).

ДПС пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. ПРРО від ДПС, як і всі інші ПРРО, підлягає реєстрації в контролюючому органі. Завантажити ПРРО від ДПС можна знайти за посиланням  (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro).

 Список осіб Головного управління ДПС у Сумській області та ДПІ, відповідальних за надання допомоги бізнесу з питань застосування ПРРО знаходиться посиланням (https://sumy.tax.gov.ua/kontakti/) Також зазначаємо, що за консультаціями з питань реєстрації РРО/ПРРО, функціональних можливостей удосконаленого ПРРО тощо пропонуємо звертатися до посадових осіб Центрів обслуговування платників Головного управління ДПС у Сумській області:. ЦОП Конотопської ДПІ ГУ ДПС у Сумській області, м. Конотоп, просп. Миру, буд. 2/1, тел. 05447 6 61 97;  ЦОП Кролевецької ДПІ ГУ ДПС у Сумській області м. Кролевець, вул. Європейська, буд. 11, тел. 05453 9 57 84; 3; ЦОП Путивльської  ДПІ ГУ ДПС у Сумській області, м. Путивль,  просп. Іоанна Путивльського, буд. 46  тел. 05442 5 26 50, 05442 5 48 52.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь