Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

ТРАВМИ ДИТИНСТВА: ЩО ЦЕ І ЯК ВОНИ МОЖУТЬ ПОЗНАЧИТИСЯ НА ДОРОСЛОМУ ЖИТТІ

Дата: 29.09.2023 12:25
Кількість переглядів: 125

Фото без опису

Можливий травматичний досвід дітей фахівці умовно ділять на дві категорії: травми з великої «Т» та травми з малої «т»

В умовах війни маємо особливо дбати про дитячу психіку. Неважливо, що саме пережила дитина: евакуацію, постріли чи звуки сирен – усе це для неї може стати травматичним досвідом. Дистанційне навчання чи новий колектив – речі, які раніше здавалися нормою, зараз мають неабиякий вплив.

За словами психотерапевтки Вікторії ГОРБУНОВОЇ, фахівці умовно ділять такий досвіт на дві категорії – на травми з великої «Т» і травми з малої «т». Одні здаються більш серйозними, інші – простішими. Але усі можуть відбиватися на майбутньому людини. Коли вже роки потому вона згадуватиме ті чи інші події дитинства, мозок може повертати відчуття тіла та настрій з конкретної ситуації

Наслідком великих «Травм» може бути стресовий розлад, зокрема, коли дитина переживає загрозу для власного життя; стає свідком подій, які загрожують життю інших; стає свідком лиха, яке трапилося з особливо близькою для неї людиною.

Травми з маленької «т» з’являються внаслідок стресових подій. Для сучасних дітей це можуть бути: дистанційне навчання; неможливість бачитися з друзями; закриття спортивної секції; погана оцінка з негативним зворотним зв’язком; булінг; конфлікти.

Наслідки дитячих травм – не вирок. Наша нервова система пластична. Нові нейрони та зв’язки між ними з’являються безперервно. Тому якщо людина усвідомлю, які події на неї вплинули, працює з фахівцем або навіть просто має добру підтримку друзів – вона зможе змінити способи мислення, поведінку та відновити ментальне здоров’я.

Більше інформації про ментальне здоров’я читайте на сторінці: https://www.facebook.com/howareu.program/posts/pfbid01TL4xd44nC8aFaxKcBT6NQZUvTZXddjqQANomBsqtxpggC3LwY46hv3VwKSiArwnl

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь