Бочечківська громада

Сумська область, Конотопський район

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Дата: 03.11.2023 15:06
Кількість переглядів: 107

Фото без опису

«МИ СТОЇМО НА ЗАХИСТІ  ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ РІВНИМИ У ПРАВАХ З РОБОТОДАВЦЯМИ, ТОМУ ЗАРПЛАТІ У КОНВЕРТІ» - НІ!

Антикорупційний номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс»

Державної податкової служби України: 0800-501-007

 

Податки грають важливу роль у підтримці економіки стабільності в умовах війни

В. о. начальника Головного управління ДПС у Сумській області Артем Снєжко проінформував медіа про стан надходжень до бюджетів усіх рівнів у січні - жовтні 2023 року.

Так, за інформацією посадовця у січні - жовтні 2023 року забезпечено збір до зведеного бюджету України в сумі  17759,7 млн  грн, що на 1667,6 млн грн або 10,4 відс. більше надходжень за відповідний період минулого року.

До Державного бюджету сума збору склала  9111,5 млн грн, забезпечено приріст надходжень у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 329,3 млн грн, або 3,7 відсотки.

У тому числі до загального фонду Державного бюджету зібрано 9 097,3 млн грн, що на 331,6 млн грн або 3,8 відс. більше надходжень за відповідний період минулого року.

У розрізі основних бюджетоформуючих податків та зборів забезпечено надходження: податку на доходи фізичних осіб (з урахуванням військового збору) – 2 313,2 млн грн, що на 366,1 млн. грн., або на 18,8 відс. більше минулорічного показника; рентної плати за користування надрами – 4 216,9 млн гривень; податку на прибуток – 549,5 млн грн, що на 257,1 млн грн та в 1,9 рази більше надходжень за відповідний період минулого року; податку на додану вартість – 1 737,4 млн грн, що на 88,5 млн грн, або на 5,4 відс. більше минулорічного збору; частини чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств, що вилучається до бюджету, – 121,3 млн грн, що на 87,9 млн грн, або в 3,6 рази більше надходжень за відповідний період минулого року; інші надходження – 59,7 млн грн, що на 45,6 млн грн, або в 4,2 рази більше минулорічного показника; акцизного податку – 49,5 млн грн, що на 25,4 млн грн, або в 2,1 рази більше минулорічного показника.

У структурі податкових надходжень Державного бюджету за січень - жовтень 2023 року основну частку займають рентна плата за користування надрами – 46,3 відс., податок на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) – 19,1 відс. та податок на доходи фізичних осіб (з урахуванням військового збору) – 25,4 відсотка. 

Загалом, в умовах війни податкові надходження визначають можливість країни фінансувати свої потреби, забезпечувати безпеку та підтримувати своїх громадян. Тому вони стають однією з найбільш важливих складових фінансової стабільності країни в умовах війни.

 

В умовах війни платники та підприємства Сумщини проявляють патріотизм та відповідальність щодо сплати податків до місцевих бюджетів області

Сьогодні, оголошуючи надходження до місцевих бюджетів Сумської області протягом січня-жовтня 2023 року, ми не можемо обійти увагою важливий контекст, в якому це відбувається. Майже два роки триває війна, і наша країна переживає важкі випробування. У таких умовах громадяни та підприємства проявляють неймовірний патріотизм та відповідальність, - про це зазначив в. о. начальника Головного управління ДПС у Сумській області Артем Снєжко під час надання коментарів медіа Сумщини з питань податкових надходжень до місцевих бюджетів.

Цьогоріч ми мобілізували 8 648,3 млн гривень податків та зборів, і це для нашої області позитивна цифра. Приріст надходжень на 18,3% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року свідчить про великий внесок громадян у фінансову стабільність області.

Податок на доходи фізичних осіб також зріс на 20,1%, акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизними товарами показав стабільний приріст (715,3 млн гривень, що на 126,8 млн гривень або 21,5 відсотків), а податок на майно в частині плати за землю збільшився на 21,5%. Це свідчить про те, що наші громадяни та підприємства впевнені у кращому майбутньому нашої області, навіть в умовах війни та найбільшого кордону з країною агресоркою.

Щодо інших місцевих податків то ситуація наступна: єдиного податку – 902,7 млн грн, що на 135,6 млн грн або 17,7 відс. більше надходжень за відповідний період минулого року. З них сплачено: юридичними особами (III група) – 89,6 млн грн; фізичними особами – 540,2 млн грн; юридичними особами (ІV група – с/г виробниками) – 272,9 млн грн; податку на прибуток – 54,5 млн грн, що на 13,1 млн грн, або на 31,8 відс. більше минулорічного показника;  рентної плати за користування надрами – 230,6 млн гривень.

У структурі надходжень місцевих бюджетів за січень-жовтень 2023 року найбільшу питому вагу займає податок з доходів фізичних осіб – 74,9 відсотка.

У січні - жовтні 2023 року надходження єдиного соціального внеску склали 7 617,3 млн грн, що більше минулорічних на  613,9 млн грн, або на 8,8 відсотка.

- Наша мета полягає в тому, щоб забезпечити фінансову стабільність та підтримку нашої області, а ось такі показники є найкращим доказом того, що навіть в умовах війни наші платники та підприємства є надзвичайно відповідальними та патріотичними. Цей результат є результатом спільних зусиль і відповідальності перед нашою країною. Ми завжди готові до співпраці та діалогу з платниками податків, громадськістю та іншими зацікавленими сторонами для забезпечення фінансової стабільності та підтримки нашої області в ці важкі часи, - констатує посадовець.

 

Декларування доходів 2022 року: за поданими деклараціями до бюджету надійшло військового збору на суму 4,1 млн гривень

Станом на початок листопада 2023 року, громадяни Сумської області продовжують декларувати свої доходи за 2022 рік. Згідно з цифровими показниками, загальна кількість поданих декларацій сягнула 4711,  і варіюється від обов’язкових декларацій до декларацій для отримання податкових знижок.

Основні напрями декларування доходів:Спадщина: громадяни подали 782 декларації щодо доходів, отриманих від спадщини. Продаж сільськогосподарської продукції: за цим напрямом було подано 76 декларацій. Іноземні доходи: 274 декларації стосуються доходів, отриманих від закордонних джерел. Здача в найм нерухомого майна: громадяни подали 250 декларацій про доходи від оренди нерухомості. Продаж рухомого та нерухомого майна: за цим напрямом було подано 365 декларацій. Інвестиційний прибуток: громадяни подали 55 декларацій, пов'язаних із відчуженням інвестицій. Інші доходи: найширший напрям, і на нього припадає 1315 поданих декларацій.

За результатами поданих декларацій громадянами, нараховано до сплати податку на доходи фізичних осіб на суму 40,5 млн гривень та військового збору в загальній сумі 5,0 млн гривень.Попри війну, яка триває в Україні другий рік, громадяни відповідально підходять до декларування своїх доходів та вчасно подають необхідну інформацію до податкових органів.

Також слід зазначити, що станом на 01 листопада 2023 року, подано 37 декларацій громадян, доходи яких перевищують 1 млн гривень. Ця категорія платників задекларувала доходи в розмірі 388,6 млн гривень, що сприяло сплаті податку на доходи фізичних осіб у сумі 27,0 млн гривень та військового збору у сумі 2,4 млн гривень.

До бюджету вже надійшло податку на доходи фізичних осіб на загальну суму 38,4 млн гривень і військового збору на суму 4,1 млн гривень. Це свідчить про важливість своєчасного та відповідального декларування доходів громадянами для підтримки бюджетних програм та соціальних ініціатив.

Сьогодні Україна переживає важливий період в історії нашої країни. Нестабільність та війна створюють численні виклики, з якими нам доводиться зіткнутися. У таких умовах чесне та правдиве декларування доходів набуває особливої важливості. Від відвертості та точності ваших фінансових звітів залежить багато речей, включаючи фінансування наших армійських сил, підтримку ветеранів, надання медичної допомоги, розвиток освіти та інфраструктури.

Кожна гривня, яку ви декларуєте, може стати рішучим внеском   у подолання викликів, з якими стикається наша країна. Головне управління ДПС у Сумській області  закликає всіх платників Сумщини бути чесними та відповідальними у своїй податковій звітності.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь